Riziko srůstů a péče o jizvu po císařském řezu

zobrazeno 21879×

Vložil(a): Adrianita, 5. 11. 2018 15.17

Všechny ženy, které prodělaly plánovaný nebo akutní císařský řez, jsou ohroženy vznikem srůstů v dutině břišní a také je více či méně trápí jizva. Jak o ni pečovat bezprostředně po porodu? A co v případě, že jste rodila už před delším obdobím? Je možné ji zcela odstranit?

Porod může být krásný. Ne vždy je však možné porodit přirozeně a řada budoucích maminek tak rodí císařským řezem. Někdy jsou to zdravotní důvody, jindy se jedná o rozhodnutí ženy. Než ale podstoupíte císařský řez, aniž by k tomu byly závažné důvody, seznamte se s riziky, která s sebou tato operace nese.

Srůsty po císařském řezu

Srůsty vznikají jako přirozená reakce na poranění pobřišnice. Jedná se o nepřirozená spojení mezi hladkými tkáněmi jednotlivých orgánů v dutině břišní, která mohou být jen jemná blanitá anebo naopak velmi pevná. Jejich nebezpečí spočívá v tom, že dopředu nelze odhadnout jejich dopad. Mohou být zcela bez příznaků, ale stejně tak mohou způsobovat celou řadu chronických obtíží od střevních (potíže s vyprazdňováním), přes chronickou bolest v oblasti pánve, bolesti zad, či dokonce neplodnost. 

Přesto, že riziko pooperačních srůstů je poměrně vysoké - vyskytují se u více jak 20% žen, jež rodily císařským řezem – začneme jim věnovat pozornost až když je pozdě a srůsty se stanou naší noční můrou.

Srůstům a jejich důsledkům může v první řadě předcházet chirurg šetrnou operační technikou. Snaha o maximální péči a snižování rizik spojených s císařským řezem, přivedlo tým doc. Krofty z ÚPMD k nápadu vyvinout speciální péči pro maminky podstupující císařský řez. Jedná se o kombinaci tří kroků aplikovaných po porodu, které jednak zabrání srůstům a následně formují a minimalizují jizvu. V první řadě se jedná o antiadhézní gel, který se aplikuje během operace a díky vysoké viskozitě dokonale přilne k povrchu tkání, čímž vytvoří mechanickou bariéru. Ta udržuje po celou dobu hojení přilehlé tkáně od sebe a tím zamezuje jejich srůstu. Jakmile splní svou funkci, pár dní po porodu se bezezbytku vstřebá. Dalším krokem je pak aplikace speciální pooperační náplasti, která okamžitě zahájí a urychluje proces hojení. Třetím krokem je následně náplast, jež formuje a zároveň minimalizuje jizvu.

{{:pr:}}

Jizva po císařském řezu

Jelikož se dnes břišní dutina matky standartně otevírá příčným řezem těsně nad stydkou kostí, je jizva po císařském řezu na kosmeticky výhodném místě a v létě nebývá vidět ani ve dvoudílných plavkách. Jen při akutních císařských řezech se někdy provádí vertikální řez, při kterém je možné dítě vyndat z dělohy rychleji.

O tom, jakou budou mít ženy po porodu císařským řezem jizvu, rozhoduje prvních pár měsíců po porodu. Záleží na genetických dispozicích a správné péči. Častým problémem jsou vpáčené jizvy s nadbytkem kůže, který přepadává přes jizvu. Některé jizvy mohou být hypertrofické, tedy takové, u kterých dojde ke zbytnění tkáně. Výjimečně může vzniknout i jizva koloidní, pro kterou je typické výrazné tuhé nepravidelné zbytnění.

Péče o jizvu

Vzhled jizvy můžete do jisté míry ovlivnit v době, kdy je ještě tzv. čerstvá, to znamená v období prvních 6 až 18 měsíců od jejího vzniku.

Prvním krokem v péči o jizvu je tlaková masáž, která se provádí jemnými stisky jizvy a jejího okolí. Tlačte prstem na jizvu 30 vteřin, dokud nezbledne. Pak 15 vteřin počkejte, než se jizva opět prokrví a znovu stiskněte. To opakujte po dobu deseti minut a to nejlépe několikrát denně. S tlakovou masáží můžete začít již tři dny po operaci.

Proti srůstům pod jizvou provádějte roztahování jizvy od středu ke krajům (jeden prst položte na jeden konec jizvy, druhý prst na druhý konec jizvy a pohybem prstů od sebe a k sobě jizvu natahujte a smršťujte) a do esíčka (jeden prst položte nad jizvou, druhý pod jizvou a pohybujte jimi proti sobě).

Tvrdší hrudkovitá místa masírujte více do hloubky. Nebojte se přitlačit. S touto masáží začněte, až když je jizva plně zacelená. Tedy zhruba 3 týdny po operaci.

Pokud jizvu nebudete masírovat, hrozí vznik tzv. aktivní jizvy, která pak pobolívá celý život. Nutná je i zvýšená hygiena. Není vhodná příliš velká fyzická aktivita (doporučené jsou pouze lehké zdravotní cviky) a důležitý je odpočinek a dostatek spánku, což je důležité pro regeneraci tkání. Jizvu také dostatečně hydratujte a promašťujte alespoň půl roku po operaci (velmi vhodné je obyčejné sádlo, modrá Indulona nebo měsíčková mast), a to dvakrát denně.

Podstoupit můžete i laserové ošetření jizvy, které dopomůže k vyhlazení a vyblednutí. Jako poslední možnost se nabízí plastická operace. Lékař jizvu a zbytnělou tkáň vyřízne a ránu opětovně sešije. Vznikne další jizva, která není tak výrazná jako ta původní. Nesmíte ovšem podcenit následnou péči o jizvu.

 

Porod císařským řezem s sebou nese množsví nevýhod a rizik. Pokud vyžadujete „císařský řez na přání“ měla byste je znát a měla byste také vědět, že při opakujícím se císařském řezu je operace náročnější díky mnohočetným srůstům a dalším nepravidelnostem, které znesnadňují vstup do dělohy. Pokud tedy přemýšlíte o porodu císařským řezem bez vážných důvodů, rozhodně to ještě zvažte!

 

Zdroj: www.srusty.czcs.wikipedia.org

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 31. 12. 2020, 16.06

cs jsem měla 3x,ani jednou jsem naštěstí srůsty neměla

Mygara

Mygara, 4. 3. 2019, 14.18

Ale vím o gely na prevenci srůstu po gynekologických operacích

Monuli, 29. 1. 2019, 20.48

Obě děti přirozeně.

Gustawka, 4. 12. 2018, 21.34

Užitečné rady

Žofinka

Žofinka, 22. 11. 2018, 17.28

naštěstí jsem řešit nemusela

louskacek2, 20. 11. 2018, 21.53

Já zažila porod i CS. CS plánován ze zdravotních důvodu mých. Jizva a vše naštěstí v pořádku. A ano souhlasím s autorkou pokud není důvod CS roďte přirozeně!

Fuga

Fuga, 14. 11. 2018, 5.58

ze 3 prodů byl ten prostřední SC pro konec pánevní a vše naštěstí OK

Zdeňka S., 13. 11. 2018, 8.43

Naštěstí jsem rodila 3x normálně a jsem za to ráda, CS bych nikdy bez vážných důvodu nevyžadovala....

Ketris

Ketris, 8. 11. 2018, 21.49

Super clanek, ja nastesti mela moznost rodit prirozene. Ale kamaradka nedavno mela CS a trpim stale, hlavne, jak tedka byly zmeny pocasi..

nellys, 7. 11. 2018, 9.57

Já jsem po 3 císařích a se srůstama jsem si užila své, laparoskopicky mi je odstranily před více než rokem, jak si možná některé z vás pamatují. Teď už tak měsíc mívám zase bolesti v podbřišku a kolem jizvy. Takže když mi někdo řekne, že chce rodit císařem a nemá pro to žádný medicinský důvod,tak se mi trochu otvírá kudla v kapse

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů