Poporodní problémy

zobrazeno 17044×

Vložil(a): Jana N., 21. 6. 2015 22.35

Myslela jste si, že porodíte a budete mít všechno za sebou? Komplikace se však mohou vyskytnout i v šestinedělí. Jak je zvládat, nebo jak jim předcházet?

Je jich celá řada. Některé zvládnete svépomocí, pro jiné vyhledejte lékaře.

Císařský řez

Výrazně vyšší riziko poporodních komplikací mají především ženy, které rodily císařským řezem. Samotný chirurgický zákrok vás bolet nebude díky anestezii, buď celkové nebo lokální. Jakmile ale anestezie odezní, bolesti se určitě dostaví. Jde o poměrně velkou ránu, jejíž hojení se může protáhnout na řadu týdnů. Pečlivě ji sledujte a ošetřujte podle pokynů zdravotnického personálu. Pokud máte potíže a jste ještě na oddělení šestinedělí, informujte sestry, pokud už jste doma, kontaktujte lékaře.

Horečka omladnic

Takzvaná endometritida neboli zánět děložní sliznice se objevuje nejčastěji během šestinedělí. Rizikovými faktory jsou zejména porod císařským řezem, protahovaný porod, vysoký počet vaginálních vyšetření v poslední fázi těhotenství či po porodu, případně porod dlouho po odtoku plodové vody.

Většinou se asi 24 hodin po porodu dostaví vysoká horečka nad 38 stupňů. Velmi často se přidává hnisavý, zapáchající výtok, bolest v podbřišku a třesavka. Lékaři rozlišují zánět děložního hrdla a zánět děložního těla. Příčinou bývá některý druh bakterií. Dnes jsou ženy díky včasnému podání antibiotik v bezpečí.

Krvácení v šestinedělí

Odtékání tzv. očistků je po porodu normální. Pokud ale krvácíte opravdu hodně nebo krev obsahuje velké množství tuhých částí, značí to většinou nějaký problém. Masivní krvácení by mělo po pár dnech přecházet ve slabší. Pokud ale ještě na konci šestinedělí hodně krvácíte, vyhledejte lékaře. Jestliže u toho máte ještě zvýšenou teplotu, může jít o zánět dělohy.

V prvních týdnech po porodu může být příčinou rozsáhlejšího krvácení zadržení části placenty nebo plodových obalů v děloze. V takovém případě budete muset podstoupit několikaminutový zákrok pod narkózou, při němž lékaři z dělohy odstraní vše, co tam nepatří a co by mohlo být zdrojem infekce.

Problémy s hojením

Jen málokterý porod se obejde bez jakéhokoli poranění tkání v porodních cestách. O porodní ránu budete muset pravděpodobně pečovat i vy, které jste rodily přirozeným způsobem. Z hlediska hojení je lepší nástřih hráze než trhliny způsobené velkým tlakem, v obou případech udržujte ránu v čistotě a co nejvíce ji sprchujte.

Někdy vám může rána opravdu nepříjemně otéct a bolet, v takovém případě postiženou oblast chlaďte ledovými obklady. Jestliže se objeví horečka, celková slabost nebo malátnost, navštivte lékaře.

Rána může být zanícená, nebo se může dokonce otevřít, pak je potřeba ji znovu sešít a nasadit antibiotika ke zvládnutí infekce. Zánět v ráně ani antibiotika není překážkou v kojení, ale lékaře informujte, že kojíte.

Zánět prsu

Patří k nejnepříjemnějším problémům kojící ženy. Některé maminky kvůli tomu přestanou kojit. Začíná to obvykle zatvrdlinou v prsu, která nejprve nebolí, později místo zrudne, dostaví se bolest, která se postupně rozšíří na celý prs a kojení není možné. Může se přidat i vysoká horečka a zimnice.

Prevencí je časté kojení a odstříkávání zbytků mléka. Zánět prsu je nutné léčit antibiotiky vhodnými pro kojící matky. K úlevě od bolesti pomáhají obklady z tvarohu a samozřejmě klid na lůžku.

Zánět žil

V těhotenství se často vyskytují otoky v obličeji a zejména na končetinách. Zvláště po císařském řezu se zvyšuje srážlivost krve a hrozí trombóza. Nebezpečné je, když po porodu oteče a zčervená jen jedna noha. Nejčastěji se objevuje zánět povrchových žil, především na lýtku. Takový stav je nutné řešit klidem na lůžku a užíváním léků na posílení žilní stěny a hojivých mastí.

V případě zánětu hlubokých žil je situace o dost vážnější, protože hrozí, že se na některém místě vytvoří krevní sraženina, která by se mohla uvolnit a krevním řečištěm doputovat do plic, tedy způsobit embolii. Při zánětu hlubokých žil bolí obvykle téměř celá končetina, která je viditelně oteklá.

Prevencí zánětu žil je nošení stahovacích punčoch na konci těhotenství a v termínu blížícího se porodu u žen, které mají křečové žíly. Všechny čerstvé maminky by se pak měly snažit co nejdříve po porodu vstát a začít se pohybovat, protože právě dlouhodobé ležení může hromadění krve v žilách napomáhat.

Hemoroidy

Hemoroidy nepatří zrovna k problémům, se kterými by se ženy rády svěřovali a tak mnoho z nás v těhotenství a po porodu trpí, aniž by potíže řešily s lékařem. Hemoroidy jsou vlastně křečové žíly, které se vytvářejí v konečníku. K jejich vzniku nejen v těhotenství velmi výrazně přispívá zácpa a sedavý způsob života. Při porodu mohou hemoroidy vyhřeznout z konečníku ven. Takový stav je velmi bolestivý a žena může krvácet. Po porodu velmi často hemoroidy zmizí, někdy je ale k jejich odstranění potřeba drobný chirurgický výkon.

Tomuto nepříjemnému onemocnění je možné se vyhnout. Snažte se už v těhotenství vyvarovat zácpy, a to především pravidelným pohybem, vhodné je plavání a procházky v přírodě, a pestrou a zdravou stravou. Spěte a odpočívejte pokud možno na levém boku. Dolní dutá žíla, která odvádí okysličenou krev z nohou do srdce, je uložena napravo od páteře a spánek na levém boku usnadňuje oběh krve.

Co nejvíce během dne odpočívejte s podloženýma nohama. Jestliže už hemoroidy trpíte, zkuste studené obklady, teplé sedací koupele, v lékárně můžete zakoupit speciální masti a dbejte na důslednou hygienu po stolici.

Poporodní psychické problémy

Poporodní blues

Je to normální stav a vyskytuje se asi u 80 % maminek. Jde o krátkou a přechodnou záležitost, která netrvá déle než dva týdny. Většinou začíná kolem třetího dne po porodu a maminka je místo dobré nálady skleslá, smutná a může být až plačtivá. Všechno se však většinou brzy urovná i bez léčby. Důležitá je podpora okolí, která urychlí uzdravení.

Pozdní poporodní deprese

Je daleko závažnější stav než poporodní blues. Může nastat i delší dobu po porodu. Vyskytuje se asi u 10 % maminek. Maminka je obvykle vyčerpaná, dlouhodobě unavená, pesimistická a zažívá pocity úzkosti. Pochybuje, zda bude dobrou matkou, jak zabezpečí své dítě, jestli se o něj dobře postará. Může trpět výčitkami svědomí a poruchami spánku. V tomto případě je již nutné vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Poporodní psychóza

Je nejzávažnější stav, kdy žena zažívá pocity silného rozrušení, extrémní výkyvy nálad, výpadky paměti, poruchy soustředění. Maminka ztrácí kontakt s realitou a ztrácí schopnost pečovat o dítě. Psychóza se často vyskytne hned po porodu, ale může se objevit i v období prvních dvou měsíců po porodu. Tento nejtěžší stav již vyžaduje hospitalizaci matky a její léčbu, jinak hrozí riziko, že ublíží sobě a svému dítěti. Poporodní psychóza se vyvine asi jen u 0,1 % žen.

Rizikový je první měsíc po porodu a riziko je vyšší u starších prvorodiček. Vyšší pravděpodobnost, že onemocnění propukne, je u žen, které již dříve trpěly nějakým psychickým onemocněním, například depresí. Jako hlavní příčiny se uvádí hormonální změny způsobené porodem, fyzické vyčerpání a neznámé emoce, která žena po porodu prožívá.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • anestezie

    umělé uspání pacienta

  • embólie

    vmetení, zaklínění vmetku (embolu) v cévách vedoucí k jejich ucpání a následné nedokrevnosti příslušné části těla (mozek, plíce, končetina)

  • Endometritida

    zánět sliznice děložní

  • hemoroid

    cévní struktura za řitním otvorem; vnitřní hemoroidy se obvykle projevují bezbolestným krvácením z konečníku, zatímco vnější hemoroidy mohou být doprovázeny několika symptomy a v případě trombózy i značnou bolestí a otokem v oblasti konečníku

  • Psychóza

    závažný duševní stav, který lze definovat jako neschopnost chovat se a jednat v souladu s okolnostmi

  • trombóza

    děj, při kterém dochází ke sražení krve za vzniku trombu

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí jsem vždy měla vše ok.

Minnie, 26. 8. 2020, 19.51

Naštěstí se mi všechny problémy vyhnuly a vždy bylo vše ok.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.46

Žádná velká krize nebyla, ale strach z problémů byl

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 8.41

No musím říct, že tohle všechno se mi naštěstí vyhnulo...

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 10.33

jejda, to je věcí, co může přijít

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.22

hemoroidy mě trápily docela dlouho

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 12.48

michaelanavrc, 26. 4. 2016, 13.35

Presne jak pise minnie jedine co me potkalo byt ten zanet a na to mi pomohla feminella hereditum, takze ja take bez antibiotik.

Minnie, 22. 2. 2016, 11.49

Z tohoto znám naštěstí jen zánět prsu, ale podchycený včas takže se to dalo rozehhat ještě bez antibiotik. Jinak nástřih jsem nechtěla, natržená jsem byla pokaždé ale jen trochu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů