Kojit dvě děti současně? Má to své výhody!

zobrazeno 4176×

Vložil(a): Adrianita, 22. 12. 2019 13.42  (aktualizováno 2. 1. 2020 11.23)

Za tandemové kojení je považováno kojení dvou dětí současně, v jeden okamžik. Ať už se jedná o různě staré sourozence, nebo dvojčata. Jak skloubit kojení dvou sourozenců, mladšího a staršího? Víte, že takové kojení má své výhody? A jak na kojení dvojčat, případně vícerčat?

Možná další těhotenství přišlo příliš brzy po porodu staršího dítěte. Nebo se starší dítě ještě neodstavilo a vy zcela respektuje jeho potřeby. A teď řešíte otázku, jak to nyní bude s kojením novorozeného miminka. Někdy se dítě samo odstaví v průběhu těhotenství matky, kdy v určité fázi nedochází k tvorbě mléka, nebo se kojí nasucho. I po odstavení se dítě může k prsu vrátit na konci těhotenství nebo právě spolu s novorozencem. Starší dítě může odmítat kojení s blížícím se porodem, kdy se mění složení a chuť mléka. Vzdávat se kojení ale rozhodně nemusíte. Kojení dvou sourozenců je velice prospěšné nejen pro novorozené miminko!

Výhody tandemového kojení

Při kojení staršího sourozence se mléko stále tvoří a po porodu není třeba čekat na spuštění laktace a kojení je pro matku mnohem jednodušší. Díky hormonům se po narození miminka mění složení mléka v prsu a i starší dítě má díky tomu výživnější jídelníček, navíc dostává mnohem prospěšnější látky důležité pro silnou imunitu. Maminka se může věnovat oběma dětem společně a užívat si nejkrásnější období jejího života. I sourozenci díky společnému kojení mají silnější pouto, často se při kojení drží za ruce nebo se hladí po vlasech. Starší dítě se necítí odstrkováno a má jistotu, že je stále milované, společné kojení tedy blahodárně působí i na jeho psychiku. Pro maminku může být náročnější, že se první dítě bude častěji kojit nebo dokonce pokaždé s miminkem, ale zase jí to usnadní spoustu jiných věcí. Výjimkou není společné uspávání či uklidnění kojením.

Možné obavy z tandemového kojení

Vždy se najdou příznivci i odpůrci, ať se jedná o jakoukoliv problematiku, výjimku netvoří ani tandemové kojení. Spousta matek se bojí kojení v těhotenství, aby neublížila miminku v bříšku. Tisíce žen, které kojily své dítě i v těhotenství a porodily zdravé miminko, jsou patřičným důkazem, že je takové kojení bezpečné. Navíc žádná studie nepotrvrzuje nebezpečí kojení v průběhu těhotenství. Není potvrzeno, zda je vyšší riziko potratu u těhotných kojících a nekojících žen. Takže, pokud vám i dítěti kojení naprosto vyhovuje, pokračujte v něm směle dál i pokud čekáte dalšího potomka.

Kojení v těhotenství pro vás může být částečně více vyčerpávající, na druhou stranu si odpočinete spolu s vaším dítětem. Bradavky v tomto období bývají citlivější. Při kojení v době porodu je pro matku lepší nakojit v počáteční fázi porodu, kojení totiž zesiluje sílu kontrakcí. Kojte tak, jak je vám to příjemné. Možná řešíte, jak vyřešit kojení staršího dítěte v době, kdy budete v porodnici. Zvažte ambulantní porod, nebo se poptejte, zda je možné si zaplatit nadstandartní pokoj, kde by spolu s vámi bylo nejen vaše první dítě, ale i partner. Případně kojte kdykoliv při návštěvě dítěte na oddělení šestinedělí. Velmi záleží také na věku dítěte a na tom, jak často se během dne kojí.

V době těhotenství jdou nejprve živiny nenarozenému miminku, potom kojenému dítěti a zbytek matce. Dbejte na pestrý jídelníček a nebojte se ani v případě častého zvracení, tělo jede ze zásob. Strach nemusíte mít ani z nedostatečné tvorby mléka po porodu. Ženské tělo je dokonale chytré a tvorba mléka se přizpůsobí potřebám obou savců. Je to podobné, jako když matka kojí dvojčata. Hlídejte zejména to, zda je miminko správně přisáté a dostatečně pije, případně se poraďte s laktační poradkyní. 

Tandemové kojení není třeba přerušit ani v případě nemoci jednoho z dětí, ani při nemoci matky. V mléce jsou prospěšné protilátky, díky kterým dítě buď neonemocní, nebo má onemocnění lehčí průběh a dítě se dříve uzdraví. Obecně platí, že člověk je stejně infekční již před propuknutím prvních příznaků, později je tedy zbytečné dělat nějaká opatření.

Jak na tandemové kojení

Za tandemové kojení je považováno kojení dvou dětí současně, v jeden okamžik. Ať už se jedná o různě staré sourozence, nebo dvojčata. Časem si najdete nejvhodnější polohu pro kojení obou dětí současně. Nechte nejdříve přisát miminko, batole (nebo předškolák) si najde svou vhodnou polohu. Nebo si vemte batole a na něj položte novorozence. Samozřejmě je možné také nakojit každého zvlášť.

{{:pr:}}

Prsa můžete při kojení střídat, ale pokud bude mít každé z dětí to “svoje”, je to v pořádku. Pokud je mléka z počátku moc a miminko se zalyká, nechte nejprve napít starší dítě a poté přiložte mladšího. Staršího potomek vám může pomoci i s rozkojením, pokud se zpočátku novorozenci nedaří přisát a musí se hodně snažit. Batole může sourozenci připravit první prso a nebo až se dostatečně rozkojí, můžete přiložit miminko k druhému prsu. Není tak třeba žádné nahřívání, odstříkávání apod.

Pokud plánujete kojit do samoodstavu, bude se starší dítě pravděpodobně kojit alespoň do 4 let. Jestliže je vám kojení v tandemu již nepříjemné a zvažujete odstav, poradíme vám, jak na odstavení s respektem. Ukončení kojení do 18 - 24 měsíce je považováno za předčasný samoodstav, přesto se vždy řiďte svými vlastními pocity.

Kojení dvojčat a vícerčat

Dvojčata lze kojit stejně tak jako jedno dítě, přesto to pro maminku nemusí být vždy jednoduché. Při vícečetném těhotenství je vyšší riziko předčasného porodu, císařský řez je také častější, ale není to pravidlem. V těchto případech může být rozjezd kojení pomalejší, ale se špetkou trpělivosti a vytrvalosti dosáhnete plnohodnotného kojení.

Jednodušší to mají maminky, které už kojily starší dítě či děti a mají tak více zkušeností, ale zvládnou to i prvorodičky. Na kojení se připravte již před porodem, nechte si gynekologem prohlédnout prsa, zejména bradavky, v případě zploštění bradavek použijte formovače bradavek. Dbejte na zdravý životní styl, dostatečně jezte a pijte a dodržujte všechny další zásady doporučené pro všechny kojící matky.

Pokud si netroufáte zkusit přiložit obě miminka současně, začněte s každým zvlášť a prsa střídejte. Rozhodně se nenechte v porodnici natlačit do přikrmování umělým mlékem, ani používání pomůcek, jako jsou kloboučky, pokud k tomu není vážný důvod. Poté si najděte vhodnou kojící polohu pro kojení obou miminek současně, víc než při kojení jednoho dítěte vám poslouží kvalitní kojící polštář. Pro kojení dvojčat je vhodná fotbalová poloha boční, fotbalová poloha v kombinaci s polohou v sedě, poloha v sedě do kříže, poloha vleže. Více o kojících polohách najdete v Nedaří se vám kojit? Zkuste změnit polohu.

Dvojčata lze úspěšně kojit, stejně jako trojčata, i když už ne naráz. Bohužel často nemají ženy ze strany zdravotníků podporou ani při kojení dvojčat, natož vícerčat. I kojení trojčat je možné, i když to chce mnohem více trpělivosti a důslednosti. V neposlední řadě je však důležitá podpora okolí, zejména partnera a rodiny. 

 

 

Kojily jste více dětí najednou? A co dvojčata či dokonce vícerčata, slyšeli jste o někom, kdo je úspěšně kojil, nebo jste to byla přímo vy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

novaklen, 24. 2. 2022, 21.53

Musím říct, že hodně zajímavý článek, ale taky jsem ráda, že jsem zvládla jedno díte. Kojit dvě, to už by na mě asi bylo moc. I s tím jedním jsem měla docela problémy, protože jsem dost trpěla na bolestivé bradavky. Tehdy na to nic moc nebylo, ale koukala jsem, že dnes už se na to dají sehnat i různé hojivé náplasti, viz například toto: http://kojenibezbolesti.cz/produkt/multi-mam-compresses/

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.54

hah jsem ráda,že kojím jen jedno,dvě bych nezvládla.

katchenka_7778, 6. 8. 2020, 19.49

Kojila jsem oba syny současně, starší se ze symbolického 1x - 2x denně vrátil k plnému kojení. Zkoušela jsem ho přesvědčit, že mlíčko je pro mimi, ale jen to zvyšovalo jeho žárlení, až jsem ho prostě nechala... A bylo to úplně v pohodě a dneska na to ráda vzpomínám. Odstavili se oba najednou, sami, v necelých 4, resp 2,5 letech. V klidu, přirozeně, bez pláče. Bylo to nádherné období, kromě spousty mazlení jsem si užívala tuny jídla a krásně zhubla!!!

Katka Alex, 6. 1. 2020, 9.38

Synek se sice odstavil těsně před narozením dcery, ale pár měsíců po jejím narození se zkoušel kojit zas. Dovoleno to měl, ale nějak sám po chvíli seznal, že mlíčko nechá miminku. Tak jsem to tandemové kojení tak nějak lehce zkusila. Někde budu mít i foto památku.

Teryk92, 5. 1. 2020, 16.49

O tandemovém kojení jsem již četla ale nikoho kdo by to zkoušel neznám.

Minnie, 3. 1. 2020, 11.54

Když jsem otěhotněla potřetí, byly prostřední dcerce čerstvé 2 roky. Byla kojená. Během těhotenství mi to nebylo příjemné ale odstavit ji se nedalo to by bylo psycho pro všechny. Hlavně nechte v paneláku ječet dítě uprostřed noci klidně 3 hodiny že jo... takže jsem ji kojila ještě asi 4 hodiny před porodem pak ještě přes rok tandem, kdy jsem ale dceru postupně odstavila přes den a měla jen na usnutí večer a v noci. A jak mi to bylo v porodnici vhod když přišla na návštěvu a vysála ze mě ty přebytky mlíka

patricia077

patricia077, 2. 1. 2020, 16.09

Já jsem zažila v porodnici maminku co porodila přišla na návštěvu starší dcerka a kojila obě prý kojila holcinu i pri kontrakcich upřímně to bych nedala 😂

dasza, 2. 1. 2020, 11.56

Dvojky kojí holky okolo mě v pohodě...znám i tandemy starší vs mladší...jedná holka z dědiny dokonce dá cucnout i své 7milete dceři..když chce🤦🤦🤦 no pro mě to není...kojila sem ráda a furt..ale jen do určité doby;)) a rozhodně bych několika dvě zaraz (vyjma dvojčat)...ale já bych si nikdy nepořídila děti s malým věkovým odstupem🤦😂😂😂😂

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů