Odstavte batole s respektem a bez násilí

zobrazeno 20448×

Vložil(a): Hanka218, 29. 5. 2019 21.12

Do jaké doby je kojení nejprospěšnější? Kdy přichází zcela přirozený odstav? Je lepší rušit kojení postupně nebo najednou?

Světová zdravotnická organizace doporučuje maminkám, aby miminko kojily výhradně mateřským mlékem do 6. měsíce věku dítěte. Poté je možné zavést příkrmy. Mezi 1. a 2. rokem je u spousty dětí mateřské mléko již jen součástí stravy, nikoliv hlavním zdrojem výživy. Stále však hraje důležitou roli v posilování imunity dítěte. Věděly jste, že i když je v tomto období dítě kojeno třeba jen jednou za den, získá vše potřebné v této jediné dávce? Lidské tělo je zázrak!

Kojení po druhém roce dítěte již není nutné, ale zároveň se zcela určitě nedá říct, že by bylo zbytečné. Mateřské mléko je i nadále hodnotné a  stále obsahuje obranné látky. Je dokázáno, že děti v jeslích, které jsou i nadále kojené, mají mnohem lepší imunitu než děti nekojené. Což pracující mamince může hodně usnadnit život. Kojení může být též způsob, jak dítě uspat nebo třeba uklidnit. A jaký je další benefit pro matku? Nižší riziko cukrovky, artritidy a rakoviny.

Každá maminka, která měla to štěstí kojit, snad může potvrdit, že při kojení nedochází k pouhému krmení dítěte. Je to nepopsatelná souhra matky a dítě, něco, co má téměř magický náboj. Pohled na děťátko, které spokojeně pije z prsu - může být něco krásnějšího?  

Kojit dvouleté dítě? 

Vědci přišli s překvapujícím zjištěním, kdy zkoumali 135 druhů savců. Na základě složitých výpočtů, které braly v potaz velikost vrhu, délku hárání apod., došli k výsledku, že lidské mládě má být kojeno optimálně 2,8 - 3,7 roku. Společnost však na kojení batolat reaguje většinou negativně. Tvrdí, že mateřské mléko dítěti už nic nedává, doporučují dávat dítěti kravské mléko. Ale proč dávat dítěti mléko od matky telete, když může mít mléko od matky své?

Mnoho pediatrů se ohání argumentem, že noční kojení kazí dítěti zoubky. To se však nikdy nepotvrdilo. Západoevropská společnost zkrátka na dlouhodobé kojení nastavena není, někomu kojení batolat může přijít pohoršující nebo až nechutné. Dle jednoho výzkumu však kojení pohoršuje nejvíce ty osoby, kterým mléko v kojeneckém či batolecím věku chybělo. Byli kojené buď krátce nebo vůbec. Zajímavá informace, viďte?

Pokud se na vás valí ze všech stran, že už byste měla přestat kojit, mějte na paměti, že tohle je jen věc vaše a vašeho děťátka. Pokud je kojení příjemné pro vás oba, není sebemenší důvod se nad takovými řečmi vůbec pozastavovat. Víte, že mnoho matek své děti, kterým je víc než rok, kojí tajně? Často to zapírají i před nejbližsí rodinou, protože ví, že by se setkaly přinejmenším s nepochopením. Ne-li odsouzením.

Přirozený odstav

Kdy většinou dochází k zcela přirozenému odstavu? Většina dětí samovolně ztrácí zájem o mléko mezi 3. - 4. rokem. V historii bylo zcela běžné, že se děti takto dlouho kojily a nikomu to divné nepřipadalo.

Pokud pro vás kojení už nepředstavuje radost a máte, z nejrůznějších důvodů, osypky jen si na kojení vzpomenete, je to jasný impuls, že už toho bylo dost. Běžným důvodem je druhé těhotenství, kdy se prsa matky stávají velmi citlivými. Možná se také chcete konečně pořádně vyspat. Možná vám není psychicky příjemné kojit tak velké dítě. Důvodů může být mnoho. Ale jak to udělat, aby to dítě zvládlo co nejlépe?

Přestaňte kojit, kyž zjistíte, že kojení jednomu z vás není příjemné. Vyvarujte se však dnů, kdy jste vy nebo vaše dítě v psychické nebo fyzické nepohodě. Růst zoubků, nemoc nebo starosti, které tíží vás, nejsou zrovna věci, které by nahrávaly poklidnému odstavení. Také zvolte dobu, kdy si budete moci na batole vyhradit dostatek času. Nejspíš vás bude potřebovat víc než jindy.

S láskou, ale důsledně

Jaká je největší chyba, kterou při odstavování můžete udělat? Začínat pořád od začátku a nikdy to nedotáhnout úspěšně do konce. Dítě pak bude mnohem zmatenější.

Ujistěte se, že vy sama to chcete a nejedná se o názor kamarádky, manžela nebo tchýně. Pokud cítíte pochybnosti ohledně svého rozhodnutí, dítě to vycítí a celý proces bude o to horší. Pokud dítěti vysvětlíte, že mlíčko už nebude a následně se necháte obměkčit jeho křikem, bude pro dítě nepochopitelné, že mlíčko “už zase je”. Další pokus bude o to náročnější. Dítě bude vědět, že posledně se mu kojení povedlo vybrečet a tak bude dělat vše pro to, aby dosáhlo svého i nyní. Matka by měla být pro dítě silnou osobností, oporou a je proto důležité, aby to, co řekla, platilo. A to nejen v otázce kojení.

Ukončit postupně nebo najednou?

V této otázce panují mezi odborníky rozdílné názory. Jedni bojují za postupné ukončování, druzí tvrdí, že pro dítě je jednodušší, pokud se kojení zruší najednou. Rozhodnutí je na vás. Nikdo vaše dítko nezná tak dobře jako vy sama.

Pokud se rozhodnete jít tou jemnější cestou, začněte odbourávat to kojení, které bude pro dítě nejméně bolestivé - např. kojení před procházkou. Většina dětí je nejvíce závislá na kojení nočním a kojení před spaním. Tato kojení tedy zrušte až jako poslední. Doporučuje se rušit jedno kojení týdně. Postupné rušení kojení tedy může trvat týdny i měsíce dle toho, kolikrát denně se dítě kojí.

Jestli si myslíte, že pro vaše děťátko bude jednodušší přijmout, že odteď mlíčko prostě není, bude to cesta možná náročnější, ale jistě kratší.

Řve, řve, řve. Jak reagovat?

Možná budete mít štěstí a vaše dítko novou situaci ponese až překvapivě klidně. Ano, i to se stává. Většina dětí se však své mléčné dávky úpěnlivě nějaký čas dožaduje. Jak reagovat? Pokud o to dítě stojí, tak ho mazlete, tulte, pusinkujte, ujišťujte, že ho máte rádi. Rozhodně se dotykům nevyhýbejte! Nepokoušejte se pláč zastavit. Nechte ho plakat, ale prožívejte tuto ztrátu s ním. Popište jeho pocity: “Vím, že se zlobíš, že bys chtěl mlíčko, ale já už ti ho dát nechci, už mi to není příjemné, ale můžeme se mazlit, třeba ti to pomůže." 

Některé děti lépe snášejí, pokud jim vysvětlíte, že mlíčko už není nebo že ho necháte pro malé miminko. Zde zálěží na nastavení dítěte.

Je vhodné, abyste se před dítětem nějakou dobu neodhalovala, nenosila výstřihy. Co oči nevidí, srdce nebolí.

Někdo také doporučuje, aby při odbourávání nočního kojení spal s dítětem tatínek a maminka spala v jiné místnosti. Já osobně to moc nedoporučuji. Myslím si, že kojení je záležitost čistě maminky a dítěte a je vhodné, aby si i tuto etapu prožili společně.

 

Máte odstav kojení za sebou? Jak vaše dítě odstavení neslo? Jaký postup se vám osvědčil?


 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.18

Myslím že do roka by ditě mělo pít,když to jde.My odstavili tak a nebylo to tak zlé.

Aneta Jiřičná Bendiková, 29. 12. 2020, 18.21

nevím kdy budu odstavovat,v půl roce?v roce?no,ale vůbec netuším jak?vždy jsem kojila jen měsíc,teď kojím skoro 4 měsíce,17.1 to budou 4 měsíce a mléko teče ze všech stran takže až budu odstavovat,tak umřu na bolest prs

Mygara

Mygara, 12. 8. 2019, 15.20

Na odstavení vlastní si stěžovat nemohu. Vzali to s poklidem

Fuga

Fuga, 3. 8. 2019, 8.19

U nás to u dvou dětí proběhlo naprosto bez problémů jeden si bohužel pobrečel

LucieS

LucieS, 22. 6. 2019, 17.23

Dceru jsem odstavila ze dne na den před prvními narozeninami. Přiznávám se, že patřím do tábora, kterému přijde nechutné kojit starší děti.

L.janicka.l

L.janicka.l, 17. 6. 2019, 20.04

Nejdriv jsem o mleko malem prisla, ted zase kojim malemu je pres 2,5roku. A nemuzu ho odstavit, nejspis bych musela odcestovat

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů