Jak probíhá vyvolání porodu a co mohu udělat já?

zobrazeno 29187×

Vložil(a): pavlakosec, 26. 8. 2017 23.40

Některé maminky porodí před určeným termínem porodu, jiné po něm. Přenášení delší než 14 dní může ohrozit miminko, proto pokud rodíte v porodnici, přistupuje se k vyvolání porodu tak, aby se miminko narodilo do 42+0. Nebo třeba maminky diabetičky, ty se přenášet nenechávají. To byl bohužel také můj případ. Zkoušeli jsme s partnerem všechny rady, ale synovi se na svět nechtělo. Bohužel jsem musela podstoupit uměle vyvolaný porod se vším, co zde popisuju.

Je samozřejmě nejlepší, pokud nástup porodu přijde přirozeně. Ženy, které se rozhodnou rodit mimo porodnici, vyčkávají na narození miminka často i několik týdnů. Existují ale situace, kdy je nutné porod vyvolat, aby nebyla ohrožena ani matka ani miminko. Jestliže neporodíte do termínu 42+0, zvyšuje se riziko komplikací u miminka. Placenta den po dni velmi rychle stárne a nezajišťuje už dostatečně svou funkci, tedy výživu a přívod kyslíku plodu v děloze. Toto je potřeba svědomitě hlídat.

O připravenosti porodních cest a zralosti děložního čípku včetně zdraví miminka v porodnici rozhoduje lékař na základě pravidelného ultrazvukového a pohmatového vyšetření, a také na základě monitorování srdečních ozev plodu. Více se o přenášení dozvíte v článku Přenášení v těhotenství.

Co vás při vyvolání porodu v porodnici čeká?

Pod dohledem lékaře

Pokud jste se už přehoupla přes 40. týden těhotenství a vašemu miminku se na svět pořád nechce, bude nutné dle rozhodnutí lékaře porod vyvolat pod dohledem v nemocnici. K vyvolání porodu, respektive spuštění kontrakcí dělohy se používají metody chirurgické (Hamiltonův hmat), farmakologické (podání oxytocinu a prostagladinů) a mechanické (amniotomie - dirupce vaku blan).

Hamiltonův hmat

Jedná se o lékařskou metodu, která se provádí na konci těhotenství, zpravidla po 1. termínu porodu, ve snaze spustit kontrakce.

Názory na tento úkon se liší. Všeobecně se považuje za šetrný jak k nastávající mamince, tak k nenarozenému miminku, ale neměl by ovšem být proveden bez informovaného souhlasu těhotné ženy. Tato metoda je prosta jakýchkoliv léků, proto je-li tělo nastávající maminky k porodu připraveno, jsou-li pro vyvolání porodu pádné důvody a žena souhlasí s provedením, je možno tuto metodu použít.

Lékař při vaginálním vyšetření stlačí jednou rukou břišní stěnu, přičemž vsune prst druhé ruky hluboko do vagíny, kde krouživým pohybem ve středu děložního čípku uvolní vak blan od děložní stěny, který naléhá na pánevní vchod. Tím se uvolní látky (prostaglandiny), které mohou aktivovat děložní činnost. Tento úkon může být bolestivý a je značně nepříjemný. Účinnost tohoto hmatu je 50:50 a záleží jen na těle těhotné ženy, zda je k porodu připraveno, či nikoli. A pokud zabere, maminka uvidí své novopečené miminko už do 48 hodin po vykonání Hamiltonova hmatu. Hamiltonovu hmatu se více věnujeme v tomto článku. O Hamiltonově hmatu píší také maminky v kategorii Můj příběh - například První porod, nebo Druhý porod.

Farmakologické metody vyvolání porodu

Pokud samotný Hamiltonův hmat není úspěšný, nebo ho rodička odmítne, přistoupí lékař pravděpodobně k podání vyvolávacích tablet. Těhotné ženě, jejíž děložní hrdlo ještě není zralé k porodu, jsou podány prostaglandiny ve formě tabletek nebo gelu. Zavedou se hluboko, co nejblíže čípku a rodička musí poté půl hodiny setrvat vleže. Nutno podotknout, že prostaglandiny lze získat i pohlavním stykem s partnerem, protože sperma obsahuje právě prostaglandiny.

Pokud podání tablet nebo gelu nemá efekt, tak se přistupuje k podání farmakoterapie ve formě infuzí s oxytocinem do žíly. Oxytocin je hormon tělu vlastní, je produkován podvěskem mozkovým - hypofýzou. Bohužel ten oxytocin, který vám podají, je synteticky vyrobený a nedostává se do mozku, takže může mít neblahý vliv na navázaní vztahu mezi maminkou a miminkem a také na kojení. Přirozená produkce oxytocinu je řízena tělem matky a oxytocin si tělo dávkuje tak, jak potřebuje, vlny kontrakcí přichází postupně a pozvolna. Syntetického oxytocinu dostane žena předem určenou dávku, která může být pro ni i pro miminko hodně silná a tím vlny kontrakcí nenabíhají pozvolna. 

Více se dozvíte v článku Hormony při porodu nebo na toto téma velmi srozumitelně povídá viceprezidentka Unie porodních asistentek Kristina Neubertová Zemánková v našem Videoprůvodci těhotenstvím, porodem, šestinedělím a kojením - v části Harmonie hormonů.

Amniotomie

U ženy, jejíž hrdlo je už dostatečně otevřené, stačí většinou jen uměle protrhnout vak plodových obalů, tedy provést tzv. amniotomii. Po odtoku plodové vody nalehne hlavička na dolní část dělohy a vyvolá děložní kontrakce.

Podle současných názorů není vak blan nezbytný až do úplného otevření děložní branky, kdy obvykle praskne samovolně. Jeho protrhnutím, ve vhodném okamžiku a při správné děložní činnosti, se porod mírně urychlí. Pokud však k protržení dojde příliš brzy, může to naopak porod prodloužit. Miminko je také déle vystaveno infekčnímu prostředí, před kterým ho plodové obaly celé těhotenství chránily. Někdy se stane, že se miminko narodí dokonce ve vaku blan.

Babské rady

Stanovené datum porodu už máte za sebou a miminku se pořád nechce na svět? Porodník už stanovil den pro umělé vyvolání? Pokud chcete nejprve zkusit něco přirozenějšího, jak přimět potomka vykouknout na svět, tak zkuste některou v babských rad. Vždy upřednostňujte přirozený porod s jeho samovolným nástupem. Je dobré si uvědomit, že urychlení porodu není vždy výhodou.

Přiměřená aktivita

Jděte se zlehka projít. Vím, s velkým bříškem už se hůře chodí, ale zkuste to. Pravidelné krátké procházky mohou pomoci vašemu tělu se na porod lépe připravit. Pohyb vašeho těla napovídá vašemu děťátku, aby se připravilo do porodní pozice. Začne tedy sestupovat níže. Udržujte příjemné tempo a vždycky choďte buď s někým, nebo jen kousek od domova.

Porodní míče

Porodní míče nejsou drahou záležitostí a během těhotenství a porodu se mohou opravdu hodit, protože vašemu tělu poskytují jistou oporu. Sezením nebo pohupováním na porodním míči můžete svému děťátku pomoci k pohybu, protože přirozený houpavý pohyb dolní částí vašeho těla napomáhá vašemu děťátku zaujmout správnou porodní pozici a sestupovat níže do porodních cest. Vždy ale cvičení na míči konzultujte s lékařem. 

Má zkušenost: Pohupování na míči mi doporučila lékařka už o pár týdnů dříve z důvodu posílení bederní páteře. Míč jsme využili také po porodu, houpala jsem se na něm s miminkem.

Milování

Dopřejte si trochu něžného sexu. Sex je asi jednou z nejstarších známých technik, jak přispět k vyvolání porodu a vzhledem k posouzení ostatních metod funguje nejlépe. Nezapomeňte však, že byste tuto metodu neměla v žádném případě zkoušet, pokud vám odtekla plodová voda – z důvodu možné infekce. Sex může vyvolat porod, protože se během intimních příjemných chvílí, líbání, hlazení, obzvláště pak při orgasmu, vyplavuje do krve hormon oxytocin, který stimuluje kontrakce. Pohodlnou pozicí s velkým bříškem může být pozice lžiček, kdy oba ležíte na boku, a váš partner leží za vámi. Mužské sperma obsahuje prostaglandiny – hormony, které napomáhají zrání děložního hrdla, stejné látky jsou obsaženy v tabletách, které podávají lékaři při vyvolávání porodu. K intimním hrátkám se ale nenuťte, pokud vám je ta myšlenka nepříjemná.

Jemná masáž bradavek

Má se za to, že jemná stimulace prsou a obzvláště bradavek může stimulovat kontrakce, protože se i zde vyplavuje hormon oxytocin. Správnou masáž proveďte tak, že si každou hodinu budete 15 až 20 minut jemně masírovat oblast dvorců. K dosažení účinku hormonu na vaše přenášené děťátko provádějte několikrát za den.

Čaj z malinového listí

Spousta lidí tvrdí, že čaj z malinového listí pomáhá vyvolat porod. Pravda je ovšem taková, že ve skutečnosti pomáhá tento čaj zvýšenému prokrvení svalstva dělohy a tím i k možným kontrakcím. Před užíváním jakýchkoliv bylinných čajů, které komplexně v těhotenství nejsou příliš doporučovány, se ale poraďte se svým lékařem, bylinkářem či porodní asistentkou nebo dulou.

Bylinky

Síla přírody je známá po staletí. Zkuste levandulový extrakt ve formě koupele nebo masážního oleje (otevírá porodní cesty, tím stimuluje porod), mateřídoušku (pomáhají stahovat hladkou svalovinu dělohy stejně jako fenyklový čaj). U bylinek nepřekračujte doporučené množství, obsahují účinné látky stejně jako léky. Není pravda, že bylinkami se nelze předávkovat.

Lněné semínko

Pojídáním lněného semínka dochází ke změkčení stolice a zvláčnění hladkého svalstva, což by mělo pomoci k rychlejšímu otevírání děložního hrdla v první době porodní.

Pupalkový olej

Mnoho porodních asistentek doporučuje pupalkový olej, který napomáhá zkrácení děložního čípku a připravuje porodní cesty na porod. Olej se může konzumovat v kapslích (ústně nebo kapsli vložit do pochvy) nebo je jím možno potřít děložní čípek v posledních týdnech těhotenství. Pupalkovému oleji by se měla vyhnout těhotná žena, které byla v těhotenství stanovena diagnóza placenta previa.

Kořeněná jídla

Kořeněná jídla mohou vyvolat podráždění střev, které způsobí průjem a následně může podnítit tělo k porodu. V některých případech se porod nedostaví a ženě vzpomínku na kořeněnou večeři zanechá pouze nepříjemné pálení žáhy.  

Skořice

Některým bylinkám a koření byste se měla v průběhu těhotenství vyhýbat, protože můžou ve zvýšené míře vyvolat porod, v prvních dvou trimestrech dokonce potrat. Mezi takové koření patří právě skořice. Dá se zakoupit skořicový olej na masáž podbřišku nebo skořicový éterický olej do aromalampy. Některá maminka si ráda pochutná na strouhaných jablcích se skořicí. Opět platí, nic se nemá přehánět. Nejlepší je vyzkoušet kombinace různých metod.

Červené víno 

Tato metoda je sporná, protože na užívání alkoholu během těhotenství existují různé názory. Těhotná žena by se de facto měla během těhotenství alkoholu vyvarovat. V kombinaci se skořicí (svařené víno) může být vítanou změnou po abstinenci v těhotenství. Ovšem touží-li nastávající maminka vyzkoušet i tento recept, mělo by zůstat pouze u jedné skleničky. 

Horké koupele

Horké koupele jsou velmi příjemné, dochází při nich ke snadnějšímu uvolňování porodních cest, prohřátí dělohy a dalších částí těla. Navíc při nich odlišíte poslíčky (cvičné kontrakce), které v horké lázni ustanou, od pravých kontrakcí ohlašujících začátek porodu. Můžete si zkusit pouštět sprchu přímo na břicho. Dopadající voda vyvolává lehké vibrace dělohy a miminka ve Vás.

Masáž hráze

Masáž hráze může k vyvolání porodu také přispět. Provádí se v posledních týdnech těhotenství především kvůli zmenšení rizika nástřihu nebo velkého natrhnutí při průchodu hlavičky miminka. 

Je třeba nezapomínat na to, že fyziologické těhotenství trvá 38 - 42 týdnů. Jakákoliv snaha vyvolat porod dříve s sebou nese určitá rizika, která mohou vést k dalším zásahům do porodu samotného a tím k jeho prodloužení a zkomplikování.

 

Maminky, jaké máte vy zkušenosti s vyvoláváním? Pokud jste měly vyvolávaný porod, jak probíhal? Podělte se s námi i ostatními ženami, které třeba zrovna jsou v podobné situaci. Pokud vás zajímají statistiky týkající se porodů, podívejte se na náš partnerský web MujPorod.eu, kde vkládají ženy jejich zkušenosti s porody, představy versus reálný průběh, zásahy do porodu, termíny porodu (v týdnech), porodní poranění, přístup personálu v porodnicích atd. Vše je pak rozděleno na jednotlivé porodnice. Budeme rády, když se i vy, které máte porod již za sebou, podělíte o své zkušenosti a pomůžete tak dalším ženám v rozhodování, jaké místo pro svůj porod zvolit.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (63 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2022, 19.49

Vyvolanému porodu jsem se chtěla vyhnout za kazdou cenu, a tak když jsem se blížila termínu porodu, tak jsem chodila do schodů, hodně pěšky na výlety, teolé koupele, čaj z maliníku a samozřejmě sex vždy to pomohlo

vyvolaný porod jsem měla ten třetí,ale bohužel jsem skončila na druhém císaři

Romanka40, 28. 11. 2019, 4.52

Oba porody vyvolavane a strasne me to mrzi

petralak

petralak, 10. 12. 2018, 6.39

Horký koupele...hmm, to nám v nemocnici naopak říkali, že nesmíme, že horká koupel může vyvolat překotný porod.

Teryk92, 3. 12. 2018, 16.55

Teď mám ještě pět dní do termínu. Modlím se, aby vyvolání nebylo potřeba.

V007A, 27. 6. 2018, 10.26

Mě čeká vyvolání tento pátek,tak nějak doufám,že to půjde samo - prcek na to na dva dny.

Žofinka

Žofinka, 4. 6. 2018, 16.17

Naštěstí se rozhodla sama, že je čas:-)

Kaculinka00, 19. 12. 2017, 2.26

1.dcera přirozeně přesně na vypočtené datum.syna jsem přenášela,vyvolání rano tabletkou ,kontrakce úplně šílené,( u někoho je to rychlé a bolesti jako u přirozeného,u někoho strašný,doktoři ty bolesti speciálně nazývaly)neotevirala jsem se,měla jsem i rajský plyn,ale bolesti neotupil,jen mne,že mi bylo jedno,co si kdo myslí a klidné jsem tam křičela ,nakonec špatné ozvy,večer akutní císař 😶😑měl šňůru kolem krku,nemohl sestoupit.

vendy.z, 14. 12. 2017, 18.24

také jsem zkoušela u první

Ivana.78, 14. 12. 2017, 10.42

Já porodila po první vyvolávačce za 17,5 hodiny,měla jsem šílené bolesti v zádech a už jsem začala prosit o císaře,nakonec to šlo přirozeně,rodila jsem ve 37+0 tt

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů