Iniciativa BFH a 10 kroků pro podporu kojení

zobrazeno 11741×

Vložil(a): NikolaJ, 13. 6. 2017 13.51

Kojení je přirozené, ale není samozřejmostí. Jeho správné technice je potřeba se naučit. Ženy se často bohužel už v porodnici setkávají s protichůdnými radami a vzniká tam velké procento následných problémů. Z okojí je na ně také vyvíjen až moc velký tlak, který neprospívá psychice a nástupu kojení. Kojit není věda, když víte jak. Co znamená označení BFH - Baby friendly hospital, neboli Nemocnice přátelská dětem? A co by porodnice s tímto certifikátem měla splňovat?

Mateřské mléko je to nejlepší co můžeme svému dětátku dát. Kojení je pro zdravý vývoj miminka nenahraditelné, a to nejen z hlediska nutričního, ale i imunologického a psychologického. Navíc, kojení pozitivně ovlivňuje nejen zdraví dítěte, ale i jeho matky. Je totiž prokázáno, že u žen, které několik měsíců kojily své dítě, významně klesá pravděpodobnost nádorových onemocnění prsou a ženských orgánů, a má pozitivní vliv také na psychiku maminky. Proto (ale také pro mnoho jiných pozitiv kojení - více se dozvíte v článku Jak správně a jak často nakojit miminko) je potřeba maminku hned po porodu podpořit v tom, aby mohla kojit. Co pro to může udělat sama nastávající maminka? Být informovaná, přípravit se na porod a kojení v klidu a bez psychického tlaku, a také si správně vybrat, kde bude rodit. 

Víc než  vhodná je podpora ze strany personálu v porodnici a na oddělení šestinedělí. Z toho důvodu vydala WHO (World Health Organization - Světová zdravotnická organizace) a UNICEF již v roce 1989 společné prohlášení, ve kterém shrnuli 10 kroků na podporu kojení v porodnicích. Vznikla iniciativa, do které jsou zapojeny i některé české porodnice. Nese název Baby Friendly Hospital Iniciative, tedy Iniciativa nemocnic přátelských dětem. Porodnice, které jsou do programu zapojeny, nesou označení BFH (Baby friendly hospital) – nemocnice přátelské dětem, a dodržují zmiňovaných 10 pravidel  vydaných WHO a UNICEF.

10 kroků na podporu kojení v porodnici

  1. mít písemně vypracovanou strategii přístupu ke kojení, která je rutinně předávána všem členům zdravotnického týmu
  2. školit veškerý zdravotnický personál v dovednostech nezbytných k provádění této strategie
  3. informovat všechny těhotné ženy o výhodách a technice kojení
  4. umožnit matkám zahájit kojení do jedné hodiny po porodu
  5. ukázat matkám způsob kojení a udržení laktace i pro případ, kdy jsou odděleny od svých dětí
  6. nepodávat novorozencům žádnou jinou potravu ani nápoje kromě mateřského mléka, s výjimkou lékařsky indikovaných případů
  7. praktikovat rooming-in - umožnit matkám a dětem zůstat pohromadě 24 hodin denně
  8. podporovat kojení podle potřeby dítěte (nikoli podle předem stanoveného časového harmonogramu)
  9. nedávat kojeným novorozencům žádné náhražky, šidítka, dudlíky a pod.
  10. povzbuzovat zakládání podpůrných skupin kojících matek pro podporu kojení

Zdaleka ne všechny porodnice jsou do iniciativy Baby friendly hospital zapojeny.

Některé porodnice dávají ženám doslova protichůdné informace, každá sestra radí s kojením jinak, kojení se často stává bolestivým a v následku toho doporučují ženám kloboučky (stejně jako v případě vpáčených bradavek), přestože takový postup prokazatelně není správný. Nedaří-li se ženě v samotném začátku kojit a nespadají do "předepsaných tabulek" , děti jsou již v porodnicích dokrmovány umělým mlékem, někdy glukózou, nadále používají například dudlíky jako náhražky a pak se ženě pochopitelně nemusí podařit rozkojit. Často až po příchodu domů do klidu, kdy se žena přestane řídit postupy porodnice, mléko se samo spustí. Správné technice kojení se novopečené maminky potřebují naučit a podpora ze strany personálu je tak na místě.

Také proto jsme jeden díl Videoprůvodce věnovaly právě kojení a má název Kojit není věda, když víte jak. Téměř hodinu a půl rozebíráme formou pohodové debaty jak má vypadat první přisátí miminka už na porodním sále, jak na správnou techniku kojení, jaké jsou nejčastější problémy a také tu spoustu mýtů, které se nad kojením vznáší. Dozvíte se, jak je to s intervaly kojení, s pomalým nástupem laktace, se spavými a žloutenkovými miminky, s předčasně narozenými, jak alternativně dokrmovat, kdy je vhodné odsávat mléko a v neposlední řadě, kdy zavést první příkrmy. Každá kapka kolostra a mateřského mléka je cenná. Proto nepodceňte přípravu na kojení.

Výběr místa, kde budete rodit, je jen na vás. Které porodnice jsou do iniciativy zapojeny se dozvíte například na stránkách Laktační Ligy, nebo nahlédněte na seznam porodnic a jejich hodnocení samostnými maminkami z hlediska spokojenosti s průběhem porodu i době po porodu na MujPorod.eu / statistiky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Natočili jsme pro vás sérii videí, ve kterých dáváme velký důraz na kvalitu a hodnotu informací. Natáčeli s námi velmi uznávaní odborníci z řad lékařů, dul, porodních asistentek, homeopatů a také maminky, které otevřeně mluví o svých konkrétních zkušenostech. Jednou z maminek, které se zúčastnily debaty o porodu, je i herečka a zpěvačka Barbora Poláková, sestra zakladatelky webu ProMaminky.cz.

Podívejte se na 30ti minutovou ukázku z celkové délky více než sedmi hodin diskuzí a rozhovorů, abyste věděly, co můžete čekat. A pokud se vám naše zpracování a myšlenky líbí, vyberte si videa, která chcete koupit nebo darovat a přepočítejte si cenu - s každým dalším videem se výrazně snižuje cena za kus. :)

MUDr. Mgr. Magdalena Chvílová Weberová - Primářka dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod, členka Laktační ligy

Primářka dětského oddělení v havlíčkobrodské nemocnici  MUDr. Magdalena Chvílová Weberová je velkou propagátorkou kojení a bondingu, který prosazuje nejen teoreticky, ale hlavně se mu dlouhá léta věnuje i v praxi. Její specializací je péče o předčasně narozené děti a získala i cenu Purpurové srdce, kterou uděluje sdružení Nedoklubko. Je také spoluautorkou Velká české knihy o matce a dítěti.

Paní primářka v našem Videoprůvodci vyvrací řadu mýtů o kojení a upozorňuje na časté chyby a špatné návyky, které si s sebou maminky mnohdy nesou již z pobytu na oddělení šestinedělí. Paní primářka často zdůrazňuje provázanost a posloupnost dějů v průběhu celého těhotenství, přes porod a bonding až po celý zbytek života člověka. Mnoho dějů se startuje bezprostředně po porodu. Poslechnětě si její názory v naší Ochutnávce a v medailonku.. její vřelá slova vás obejmou stejně jako nás. Miminka, která se dostanou na oddělení paní primářky Weberové, jsou v těch nejlepších rukou.

VIDEOPRŮVODCE NAJDETE TADY

Diskuze k této stránce (27 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 26. 9. 2021, 18.29

Kojení ke super u první dcery byl trochu problém a bohužel chvíli byla přikrmovaná Nutrilonem, což jsem brala jako selhání. Byla jsem blbá, mladá a první dítě, takže jsem se nechala uvrtat. U dalších dětí jsem si to dělala po svém a dobrý. Každé dítě jsem kojila déle jak 3 roky.

děkuji za krásný článek,teď bohužel z kojením bojujeme

Astyna88, 29. 6. 2018, 7.30

Tak ja jsem si po zkusenosti s Krci alias BFH vybrala Apolinare prave proto,ze neni bfh. Chybel mi ten klid,anizby porad nekdo za mnou chodil,koukal na prsa, na dite,vazil a desil. A dobre jsem udelala 😉😊

Žofinka

Žofinka, 6. 6. 2018, 20.15

Já jsem si domů pozvala i laktační poradkyni

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 17.46

To bylo nejlepší, že mi děti daly na pokoj a byly se mnou celou dobu, ne jako dříve, přinést jen na kojení...

Tinka1993, 15. 12. 2017, 15.45

sestričky z novorodeneckeho oddelenia mi chodili pomáhať, ale aj tak sa nepodarilo kojiť, lebo sa maly nechcel prisať

Tenderka, 15. 12. 2017, 14.15

je dobre, ked laktacna poradkyna chodi sa pytat maminiek ci netreba pomoct

Magdalena Dziewiecka, 6. 12. 2017, 18.30

Rodila jsem v porodnici v Jablonci, která prý baby friendly je, ale polovinu z vyjmenovaných zásad vůbec nedodrželi. Pomoc ze strany personálu nebyla skoro žádná, jen mě za všechno kritizovali, každá sestra tvrdila něco jiného. Hned druhý den se mi udělaly ragády a čtyři měsíce po porodu mě kojení stále bolí.

vendy.z, 6. 12. 2017, 13.54

u dcery to byl boj - hodinu kojení - za hodinu znova a celou dobu při kojení brečela a nešlo to... hrozný, brečela jsem taky

mckvak, 30. 6. 2017, 15.18

Prvni dcerka nekojena, mliko nebylo, personal v porodnici nic moc, ja ve stresu - nslo to mala rvala hlady, do toho brisko Nakonec vyrostla na umelem mliko, ma dva roky, je zdrava, cila, chytra - uz si nic nevycitam. Ted mame dvoutydenniho chlapecka, kojeny castecne, mliko zas moc neni, ale uz jsem daleko vic v klidu, kdyz to nepujde - nepujde, uz se z toho hroutit nebudu

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů