Dlouhodobé kojení je prospěšné. I u batolat!

zobrazeno 17209×

Vložil(a): Adrianita, 7. 1. 2020 13.19  (aktualizováno 23. 1. 2020 14.36)

Kojení je považováno za nejpřirozenější výživu novorozenců a kojenců, ale jaký význam má pro batolata a starší děti? Jaké je složení mléka a opravdu už starším dětem nic nedává? Jak se na dlouhodobé kojení dívá společnost?

Ve spoustě případů má naše společnost tendenci miminka značně brzy osamostatňovat a snad již v půl roce se jim zdají na kojení velká. V okolí se často objevuje údiv nad kojením ročních a starších dětí. Na druhé straně je tu téměř striktní názor kojení do samoodstavu. Čemu věřit?

Pravdou je, že minimálně do půl roku (častěji do roku i déle) je hlavní složkou potravy mateřské mléko a je také to nejvýživnější a nejlepší, co můžete svému miminku dopřát. Přesto se nás reklamy snaží přesvědčit, že umělá mléka jsou pro děti stejně prospěšná. Občas se kojit nedaří a je třeba přistoupit na umělou výživu, a to z vás v žádném případě nedělá horší matku! Pokud ale kojit lze, vězte, že kojení je velmi prospěšné. Většinou se doporučuje děťátka přikrmovat od 4. měsíce a pozvolna naplno mléko nahradit pestrou stravou. Velmi přínosné je ale kojení i starších dětí. Kojení má totiž nejen blahodárné účinky na psychiku dítěte, ale složení mléka se přizpůsobí potřebám konkrétního dítěte a je podstatné také pro formování imunity. Není možné, aby se po roce mléko změnilo tak, aby z něj dítě nemělo žádné prospěšné látky. Dokonce i Světová zdravotnická organizace doporučuje kojení minimálně do dvou let věku dítěte. Doporučení je dáno na základě výzkumů a studií celého světa.

V čem je mateřské mléko prospěšné?

Mateřské mléko je podstatně přínosné hlavně pro střevní mikroflóru dítěte, ale i pro další vnitřní orgány. I děti starší 2 let z mateřského mléka stále přijímají spoustu živin jako vitamíny, minerály, bílkoviny a tuky. Sání z prsu napomáhá také správnému rozvoji tváří dítěte, hlavně správnému formování zubních oblouků, udržuje také zdravou oblast ústní dutiny v průběhu celého života. Kojení má vliv i na další důležité části hlavy, jako je velikost nosních štěrbin, postavení Eustachovy trubice, hltanu apod. Velmi ovlivňuje rozvoj mozku dítěte. Dále pomáhá regulovat činnost srdíčka, dýchání, a snižuje hladinu stresových hormonů.

Kojení dvouletých a starších dětí

Přestože u kojení starších dětí není zanedbatelný výživový a imunologický význam, velmi důležitý je hlavně význam emoční. V raném dětství je pro dítě nejdůležitější náruč a prso maminky a opravdu se není třeba obávat, že si dítko rozmazlíte. Myslíte, že se dá rozmazlit láskou? Kojení je z dlouhodobého hlediska důležité pro utužování vztahu mezi matkou a dítětem, můžete tímto způsobem uklidnit i starší dítě, stejně tak uspat.

Kojení je také velmi pohodlné, nemusíte připravovat žádné mléko, lahvičky, ani řešit teplotu mléka, vše máte pořád s sebou a nikdy nedojde. :) Pokud vám došla svačinka, pití nebo dítěti nechutná oběd, skvěle poslouží právě mateřské mléko.

Velmi zázračné je také kojení při nemoci dítěte. Nejen, že má nemoc častěji lehčí průběh, ale také se dítě rychleji uzdraví, pokud u něj vůbec nějaká nemoc propukne. A jestliže nemůžete do dítěte dostat žádné jídlo a pití, je tu opět kojení. Kojení při nemoci má také uklidňující a tišící účinky a v neposlední řadě spolu s pohybem je to prevence proti dětské nadváze a obezitě.

Hlavní funkce prsou

Naše kultura není zvyklá na kojení větších dětí, zejména tříletých a starších. I samotné matky někdy prohodí jízlivé poznámky typu “kojení tříleťáka je nechutné, nevhodné, nenormální”, občas je to spojováno se sexuálním podtextem. Primární funkce prsou je však nasytit dítě, ne vzrušit. Samozřejmě můžeme přijmout obě role prsou, tedy funkci sexuální i kojící. Je však důležité obě role rozlišit, poté není třeba dlouhodobé kojení považovat za nenormální nebo dokonce zvrhlé. 

Velmi často se také ozývají hlasy, kterým nepřipadá vhodné kojení na veřejnosti, protože se žena odhaluje. Při kojení není přitom vidět nic víc než jen holá kůže. Navíc se jedná o krmení dítěte, které je zcela přirozené. Spousta matek se navíc zahalí kouskem látky nebo používá kojící oblečení. Ať tak či tak, není důvod se nad kojením pohoršovat. Pokud to někomu vadí, pak je spíš problém v konkrétním člověku a kojící maminka se nad tím nemusí vůbec pozastavovat. Za odhalování se dá považovat hluboký výstřih a odvážné fotky na internetu, ne kojení dítěte.

Proč je zejména kojení starších dětí považováno za nevhodné? Nejspíš je to spojeno s absencí vlastních vzorů. Dříve nebylo dlouhodobé kojení tak viděno, nebo se o něm nemluvilo. Zkrátka naše společnost nemá dlouhodobé kojení tak zažito, není na něj zvyklá, a proto zatím není považováno za zcela běžné. Čím více žen bude kojit delší dobu a čím více budou vidět a bude o nich slyšet, tím více si i naše kultura zvykne a časem to bude zcela běžné a více respektované.

Kojení do samoodstavu

Za samoodstav je považováno období od 2 do 7 let věku. Samoodstav je zcela odlišný u různých kultur, ve velkém počtu kultur je samoodstavení časté kolem 4 let. Z výzkumu dat primátů, zejména goril a šimpanzů vyplývá, že existuje souvislost mezi samoodstavem a dokončením vývoje imunitního systému, a taktéž s růstem prvního stálého zubu. U člověka je toto období mezi 6.-7. rokem. Avšak kojení takto dlouhou dobu je u nás spíše raritou.

Pokud je pro vás dlouhodobé časté kojení vyčerpávající nebo nepříjemné, není nic špatného jej postupně regulovat či se rozhodnout pro odstavení. Jak na respektující odstavení se dozvíte v našem článku.

Kojení je vždy záležitost dvou lidí, matky a dítěte a je důležité, aby bylo příjemné oběma. (Samo)odstav velmi záleží na nastavení matky. Pokud je maminka v pohodě s dlouhodobým kojením, bude i dítě v klidu. Pokud se nastaví pro odstav a přesto respektuje potřeby dítěte, vše proběhne více hladce, než utnutí kojení ze dne na den.

Jaký vliv má kojení na menstruační cyklus?

Některé zdroje uvádí, že aby se u ženy nedostavila menstruace a kojení mělo antikoncepční účinek, je třeba kojit několikrát denně určitý počet minut. Tělo každé ženy však funguje zcela jinak. Některá plně kojí od porodu, přesto se menstruace objeví po šestinedělí, jiná kojí jen párkrát za den a na obnovení cyklu čeká rok i déle. Pokud toužíte po dalším miminku, nemusí být odstav vždy řešením, vždy to musí být vaše rozhodnutí. I kojící mamince se podaří otěhotnět.

 

Kojila jste své dítě/děti? Jak dlouho a proč? Jaký názor máte na dlouhodobé kojení a kojení na veřejnosti?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (27 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

magdah, 9. 1. 2022, 18.00

Kdyby to pro dítě nebylo podstatné, asi bych se takto nemučila. Věcí jako je tato https://www.kojenibezbolesti.cz/produkt/multi-mam-compresses/ jsem použila milion. A to všechno jen proto, aby byly moje děti zdravé a syté Říká se, že člověk neví, co je láska, dokud nemá vlastní dítě. Je to více než pravda. Pro nic jiného na světě bych si tou bolestí neprocházela dobrovolně a tak ráda

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.34

mno jsem zvědavá jak dlouho budu teď kojit 3 děti jsem kojila max měsíc,teď už kojím 3 měsíce a týden a ještě se nevzdávám

Katka Alex, 25. 2. 2020, 22.45

Mně se dceru podařilo ukecat, aby kojení zanechala, teprve před nedávnem (před několika týdny), a to už jí nějakou dobou jsou tři roky... No, ještě si občas vzpomene, že to bylo fajn

katchenka_7778, 1. 2. 2020, 9.14

Staršího jsem kojila do čtyř let, mladšího (souběžně) do dvou a půl. Odstavili se sami, měli jsme rušné léto plné cestování, koupání a zážitků a oba najednou na to nějak zapomněli... Jsem hrozně ráda, že to takto proběhlo, kojení bylo prima, měli jsme ho všichni rádi a konec byl úplně přirozený, bez jediného zádrhele. Mimochodem, když jim byly 3 a 1,5, skončili oba v nemocnici s ošklivým virovým průjmem a zvracením a věřím, že kojení mi zachránilo děti. Jinak zvraceli i vodu podanou po lžičkách. Nebýt kojení, čirá bezmoc. Kapačka by je totiž nespasila, to mi lékaři řekli. Jo, a ovulaci jsem měla hned po šestinedělí, i když jsem kojila snad 20 x za den

Sluncie, 31. 1. 2020, 22.37

Syna jsem kojila ani ne tři měsíce, plakal hlady každé dvě hodiny i v noci a nakonec to vyřešilo UM. Kdybych měla vrátit čas, poradila bych se s laktační poradkyní a věřím že po těch kritických prvních třech měsících by se vše upravilo. Dceru kojím už dva roky , v plánu mám tak do dvou a půl ale už teď vidím že tomu nechám čas a obě uvidíme jak se na to budeme cítit. Každopádně je pro mě důležité aby mi rozuměla a pochopila proč už mlíčko od maminky nebude. Kdybych jí ho vzala teď , kdy je to pro ní to nej na světě, nejspíš bych ji tím způsobila ošklivé trauma. S negativními názory se setkávám zvlášť u jedné generace, jsou to všechno ženy kolem šedesátky. Starší babičky a pak mladé maminky mě podporují a přijde jim to super a přirozené.Myslím že je to věc každé maminky a není třeba kohokoli odsuzovat, zvlášť když nejsme v kůži té druhé

Teryk92, 27. 1. 2020, 9.34

Synovi je teď 13 měsíců a zatím kojíme. Kojit do tří let si to ale dovedu představit.

Romanka40, 26. 1. 2020, 19.54

Prvni dceru jsem odstavila v 18,5m a to jen proto, ze jsem mela rizikove tehotenstvi a ve 14tt jsem rekla dost. Vzhuru byla v noci co 10min, kojeni me bolelo. Po odstavu jsem v 21tt o miminko prisla. Ted kojim 4m holcicku a po pravde? Budu kojit zase co to pujde. Dodnes trochu lituji, ze jsem starsi odstavila.

Katka

Katka, 25. 1. 2020, 18.05

Dcera se odstavila, když jí bylo 14,5 měsíce, syna jsem odstavila já ze zdravotních důvodů ve 3,5 měsících. Ať si každý kojí tak dlouho, jak chce. Nad 2 roky už pro kojení nevidím důvod.

Eliška Kozlova, 25. 1. 2020, 13.35

Nejstaršího 13m, přidala jsem mu UM a zachutnolo mu víc než MM, prostřední na 16m, kvůli dalšímu tehu me kojení bolelo. A nejmladšího do 23m

dasza, 24. 1. 2020, 19.40

Kojila sem na můj vkus dlouho..ale naštěstí u nás Velim co se kojení týče já..a dečka mě nezajímaly zda ještě chtěli...uf.jeste aby si rozhodovali kdy skončí s kojením..SOU to moje prsa...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů