Předčasný porod

zobrazeno 16322×

Vložil(a): Jana N., 31. 10. 2014 21.42  (aktualizováno 9. 11. 2019 22.06)

Předčasný porod může potkat každou z nás. Jaké jsou nejčastější příčiny předčasných porodů, jak probíhá kontrola u hrozících předčasných porodů, kdy je správný čas jet do porodnice? Na tyto otázky najdete odpověď v tomto článku.

Předčasného porodu se děsí asi každá maminka. Označujeme tak každý porod, který proběhne mezi 24. a 37. týdnem těhotenství. Příčiny předčasných porodů se podaří zjistit jen asi v polovině případů, přičemž nejčastější příčinou je infekce v rodidlech. Dalšími příčinami jsou inkompetence (nedostatečnost) děložního hrdla spojená s dráždivou dělohou (předčasné kontrakce), anomálie s deformací dělohy, vícečetné těhotenství, vyšší věk matky, sociální problémy, kouření, drogy, alkohol, zvýšená tělesná námaha a stres.

Kdy je tedy správný čas jet do porodnice?

  • Odtok plodové vody - za normálních okolností je plodová voda čirá tekutina, je cítit mírně nasládle. Může být také bělavá nebo lehce narůžovělá. V takových případech stačí, když se do porodnice dostanete do dvou hodin po odtoku. Je-li však plodová voda zkalená, nazelenalá nebo máte-li pozitivní nález v pochvě na Streptokoka agalactie, na nic nečekejte a do porodnice se vypravte okamžitě.

  • Pravidelné děložní stahy (kontrakce) - pokud máte časté a pravidelné kontrakce (budoucí maminky je vnímají jako nepříjemné až bolestivé tvrdnutí břicha), měla byste jet co nejrychleji do porodnice. Pokud rodíte poprvé, měla byste vyjet do porodnice ve chvíli, kdy máte pravidelné kontrakce po pěti minutách a tento stav trvá alespoň dvě hodiny. Pokud jste již rodila, je vhodné vydat se do porodnice, jsou-li kontrakce pravidelné a v intervalu po deseti minutách, protože druhý a každý další porod bývá rychlejší.

  • Krvácení - blížící se porod se může hlásit i slabým krvácením či špiněním. Je však potřeba posoudit sílu a barvu krvácení. Pokud po běžném vyšetření u gynekologa lehce špiníte, je to zcela normální. Je-li to tmavá krev či světlá hlenovitá, nic se neděje. Pokud však začnete krvácet jasnou červenou krví, na nic nečekejte a okamžitě jeďte do porodnice.

  • Necítíte pohyby plodu – od 28. týdne těhotenství by už měly být pohyby miminka tak zřetelné a časté, že je cítí každá maminka. Váš lékař vás může požádat, abyste pravidelně sledovala, zda se dítě hýbe. Sledování pohybů plodu je totiž jedním ze způsobů, jak může sama maminka zjistit, že něco není v pořádku. Máte-li pocit, že se dítě méně hýbe (například když bylo celou dobu velice živé) nebo že pohyby najednou vůbec necítíte, vypravte se ihned do porodnice.

Jste-li ve třetím trimestru a cítíte nezvyklé zádové či křížové bolesti, tlak v pánvi, máte-li jakékoliv pochybnosti o správném průběhu vašeho těhotenství, něco se vám nezdá apod., v těchto případech jeďte také do porodnice. Vždy je lepší nechat se zkontrolovat, než situaci podcenit a něco zanedbat. Může se stát, že budete nucena zůstat pár dní v porodnici na pozorování, dostanete magnezium na zklidnění děložní činnosti, antibiotika na přeléčení případné infekce nebo kortikosteroidy na dozrání plic vašeho miminka. I když budete muset zůstat v porodnici, zůstaňte v klidu. Budete pod neustálým dohledem, snažte se co nejméně pohybovat a dejte na rady lékařů. Pokud nebude nutná dlouhá hospitalizace, pustí vás do klidového režimu domů. V domácím prostředí se maminka obvykle cítí lépe.

Na co všechno dohlíží gynekolog při pravidelných kontrolách v průběhu těhotenství?

Při každé návštěvě lékař kontroluje, zda se příliš nezkrátila délka děložního čípku, zda se neotvírá děložní hrdlo, zda není příliš dráždivá děloha. Podle toho pozná, jestli hrozí předčasný porod nebo ne. Pokud jsou výsledky uspokojivé, může jít nastávající maminka domů. Zjistí-li, že hrozí předčasný porod, doporučí nastávající mamince zůstat doma v klidu, odpočívat nebo ji odešle na kontrolu do porodnice. Důležité je vyhnout se stresu a zbytečným starostem.

Těhotné maminky, kterým hrozí předčasný porod, jsou většinou doma s neschopenkou na rizikovém těhotenství a chodí častěji na kontroly. Pokud dbají rad svého lékaře, je velká šance, že vše dobře dopadne a miminko donosí.

Maminka, která již předčasný porod prodělala, nebo která prodělala pozdní potrat, je více sledována lékařem. Když se nějaký problém objeví, je odeslána do perinatologického centra, které poskytuje specializovanou péči matce i nedonošeným dětem.

Moje zkušenosti s předčasným porodem

Mě zastihl předčasný porod šest týdnů před termínem. Byli jsme s manželem úplně překvapeni, ani já ani on jsme to nečekali. Den předtím jsme měli ještě oběd s našimi rodiči. V půl šesté ráno mi praskla plodová voda. V půl osmé už jsme byli v Thomayerově nemocnici v Krči.

Nejdříve mě prohlédl lékař na příjmu a sestřička sepsala anamnézu. Nestihla jsem ani nastoupit do poradny. Ihned jsem putovala na oddělení šestinedělí, kde mi nasadili nitrožilně magnezium na udržení těhotenství. Pak mi magnezium na dvacet minut vysadili, aby mi dali antibiotika na zaléčení streptokoka. Po odpojení magnezia mi začaly kontrakce a náš malý se narodil v půl páté odpoledne.

Po celou dobu jsem měla na břiše připojený monitor, kterým lékaři kontrolovali miminko. U porodu už byla přítomna lékařka z neonatologie, která malého vyšetřila, přinesla mi ho na chvilinku ukázat a ten pak ihned putoval do inkubátoru na neonatologickou JIP.

Buďte statečné

Maminkám, které předčasně porodí, bych vzkázala jediné - chce to hlavně sílu vytrvat! Ty malinké bytosti, co se narodí, si to zaslouží. Poté, co mě propustili z porodnice, jsem za synem jezdila dvakrát denně s odstříkaným mlékem. Mateřské mléko je pro jejich vývoj stejně důležité jako častý kontakt s nimi, klokánkování, přikládání atd.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • klokánkování

    zahřívání nedonošeného dítěte na svém těle; teplota dítěte méně kolísá, děti méně pláčou, mají stabilnější srdeční rytmus, pravidelně dýchají, rychleji přibývají na váze; tato metoda napomáhá také k nastartování laktace

  • kontrakce

    děložní stah

  • kortikosteroidy

    léky odvozené od hormonů kůry nadledvin; potlačují imunitní reakce; jedním z jejich přirozených úkolů je udržovat rovnováhu imunitního systému; kortikosteroidy se podávají ženám, kterým hrozí předčasný porod před 33. týdnem gravidity; tyto látky umožňují výrazně zlepšit plicní ventilaci plodu

  • neonatologie

    obor, který se zabývá komplexní péčí o zdravé novorozence, o novorozence s vrozenými vadami i o extrémně nezralé děti

  • perinatologické centrum

    centrum, které poskytuje specializovanou péči matce i nedonošeným dětem

  • přikládání

    včasné přikládání dítěte k prsu napomáhá ke spuštění laktace

  • streptokok agalactie

    neboli streptokok skupiny B, je často normálně přítomen v genitálním traktu (více u žen než u mužů), v ústní dutině a ve střevě; nález v kultivaci z pochvy během těhotenství je považován za zvýšené riziko novorozenecké sepse (bakteriálního onemocnění) kontaminací při spontánním porodu z vaginálních sekretů případně z jejich vdechnutí; v rámci prevence je nejúčinnější nitrožilní aplikace antibiotika nejpozději šest hodin před porodem, tím se zásadně omezí možnost, že bude plod bakteriemi infikován

Diskuze k této stránce (21 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 26. 12. 2020, 11.42

u druhého těhu,mi porod zastavovali v 31tt,mno naštěstí zastavili a malý se narodil v 37+4 a měl jen 2250g a 44cm,mno nedovedu si představit kolik by vážil a měřil,kdyby se narodil v tom 31tt.

Leňulka, 15. 11. 2019, 19.39

Dcera je narozená v 35tt tak to také znám. Já ale ležela v nemocnici už ve 30tt kvůli zkrácenému čípku a riziku brzkého porodu. Po týdnu mě tedy pustili domů s tím, že to může být kdykoli a mám pokud možno jen ležet. Ležela jsem poctivě, dokud jsem nedostala v 35tt chuť na citronový koláč a vyrazila do kuchyně, sotva jsem těsto šoupla do trouby, praskla mi voda a měla jsem po koláči Naštěstí všechno naprosto v pořádku a dcera pěkně jedla od začátku tak jsem za týden šli domů

Janna, 13. 11. 2019, 22.39

Toho jsem se vzdycky hrozne bala. Ja obe deti prenasela.

Lenička, 11. 11. 2019, 12.44

Většinou se moc hezky staraji o tak malé děti a je dobře když to prťata zvládnou bez následků.

patricia077

patricia077, 10. 11. 2019, 9.36

Taky jsem žasla, jak malé děti dokáží dnes vypiplat..

Ivana.78, 16. 3. 2019, 21.16

Já měla vyvolaný porod ve 37 týdnu kvůli hrozící preeklampsii.Rodila jsem 17,5 hodiny,dcera je naštěstí zdravá.

Žofinka

Žofinka, 4. 7. 2018, 11.57

Toho jsem se dost bála

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 8.20

To je obdivuhodné, jak malinká miminka dokáží zachránit,

slavuska

slavuska, 13. 2. 2018, 21.32

naštěstí nemám zkušenost

Leňulka, 14. 12. 2017, 22.47

Dcera je narozena v 35tt a naprosto v pořádku

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů