Jak dítěti ulehčit první dny ve školce. Bez pláče.

zobrazeno 6213×

Vložil(a): Adrianita, 20. 8. 2018 22.14

Nastupuje vaše dítě v září do školky? Poradíme, jak nástup zvládnout bez slziček. Připravte na školku nejen dítě, ale také sebe. Maminky totiž často odloučení snáší hůř a můžou některé nepříjemné pocity přenést na dítě.

Ve třech letech je dítě obecně připravené vykročit za bezpečný kruh rodiny a navazovat nové kontakty, zejména s vrstevníky, které již potřebuje ke svým hrám. Že vás to za pár dní čeká také? Na novou etapu života připravte dítě i sebe.

Připravte se s předstihem

O školce s dítětem mluvte v dostatečném předstihu před nástupem. Máte-li možnost, projděte se kolem školky, pozorujte děti na zahradě a na procházkách, povídejte si o tom, proč tam bude chodit a co tam bude dělat. Navštivte školku v rámci dne otevřených dveří, který školka pořádá většinou před zápisem do školky. Vaše dítě si tak bude moci prohlédnout prostředí, kde bude jíst, hrát si a časem třeba i odpočívat.

Začít dítě zvykat na odloučení od vás ale můžete už od malinka. Pokud máte možnost, nechávejte dítě často jen s otcem, ať jej pohlídá doma nebo s ním sám vyrazí na procházku. Zapojte ho i do ostatních činností, jako je přebalování, oblékání, koupání, časem i uspávání. Dítě tak nebude zvyklé jen na vás. Je také dobré navštěvovat nějaký kroužek nebo kurz, aby dítě bylo zvyklé na kolektiv.

Často již školky umožňují dítěti postupnou adaptaci, čili možnost zvykání si na odluku od rodiče po hodině, po dvou, nebo na dopoledne. Pokud i vaše školka takovou možnost nabízí, využijte ji. Obecně se doporučuje, aby alespoň první týden dítě chodilo domů po obědě. Pokud tedy máte nástup dítěte do školky spojený s vaším nástupem do zaměstnání,  poproste zaměstnavatele o shovívavost. S přípravou na školku vám může být nápomocný článek Školka – velká změna pro dítě i matku.

Jestliže jste neměla dostatek času připravit dítě na nástup do školky, případně jste přípravě věnovala času málo nebo dokonce žádný čas, nic není ztraceno. 

Příprava na poslední chvíli

Zvládnout první dny bez slziček někdy pomohou zdánlivé maličkosti - oblečte dítěti jeho oblíbené tepláky nebo triko. Nechte dítě vybrat věci, které bude ve školce potřebovat a které mu pobyt zpříjemní. Oblíbený hrníček, ručník, malou hračku, přezůvky. Zdá se to jako maličkost, ale pro děti taková drobnost může být hodně důležitá a může ovlivnit jejich pobyt ve školce.

Mluvte spolu o tom, co se ve školce bude dít, co budou mít k jídlu, a buďte kreativní. Vymyslete třeba básničku na téma školka, nebo si namalujte příběh o tom, co se ve školce odehrává.

Podobně si můžete vymyslet vlastní rozloučení. Některým dětem stačí objetí a pusinka, některé může potěšit oblíbená říkanka. V kapsičce u tepláků může mít dítě schovanou vaši malou fotku, na kterou se může podívat, kdykoliv mu bude smutno. A hlavně by váš malý brouček měl vědět, kdy si pro něj přijdete. Můžete mu říct, že přijdete po obědě nebo po odpolední svačince, případně mu na hodinách ukažte, kde budou ručičky, aby mohlo hlídat čas. 

Pokud dítě vyžaduje například, abyste se s ním déle pomazlila v šatně nebo chvíli počkala ve třídě, je někdy potřeba uvědomit učitelku. Rodiče často říkají, že to v jejich školce není možné, že nemůžou dělat to, co chce jejich dítě apod. Ale zkusila jste se učitelky zeptat, jestli je daná věc pro ni nebo pro školku opravdu takový problém? Pokud ne, zapomeňte na výmluvy a napravte to. I učitelka je jen člověk, dost pravděpodobně máma nebo i babička a taky chce, aby se dětem ve školce líbilo. Máte tedy stejný zájem, zkuste se domluvit. Jednejte na rovinu. Řekněte jí, že to máte trochu jinak a že to je přesně to, co vaše dítě potřebuje. Třeba inspirujete nejen jí, ale i další rodiče.

Maminky i děti často ocení, když je do školky vodí tatínek. Ten nám přeci ukazuje, že svět je plný dobrodružství a umí dodat odvahu, že všechno hravě zvládneme. Navíc tatínek určitě lépe ustojí případné slzičky v šatně školky (které obvykle zmizí, jakmile maminka či tatínek odejdou).

Velká změna pro rodinu

Nástup do školky je obrovská změna jak pro dítě, tak pro nás, maminky. Zejména co se týká změny režimu. Raději si ráno přivstaňte, abyste se vyhnula větám typu: Ty sis ještě nevyčistil zuby? Proč ses ještě neoblíknul, za chvíli odcházíme. Přenášíte tím na dítě stres. Vytvořte si dostatečnou časovou rezervu a co můžete, připravte večer (např. oblečení).

Nechtějte po dítěti, aby si hned zvyklo, ještě jej v životě nic podobného nepotkalo. Zkuste se vžít do toho malého stvoření a lépe jej pochopíte. Možná taky máte určité pochybnosti. Připomeňte si vaše pocity, když jste nastupovala do nové školy či práce, byla jste zcela nad věcí a hned jste si zvykla? Nejspíš ne, tak i dětem dopřejme nějaký čas na adaptaci.

Pokud dítě při nástupu do školky stále pláče, nechce se od vás odtrhnout, vzteká se, zuří, či vám jakýmkoliv způsobem dává najevo, že je ve školce nerado, zeptejte se ho, jaký má důvod. Co se mu nelíbí, co ho trápí a hlavně, co by mu pomohlo, aby bylo ve školce rádo. Třeba potřebuje, abyste ráno měli více času. Pohrát si doma, popovídat si s vámi, nebo se s vámi ve školce pomazlit. Vstaňte ráno dřív a dopřejte mu to, co mu pomůže. Každé dítě je jiné a taky potřebuje něco jiného, proto o tom mluvte. A snažte se hledat i to hezké, co se mu ve školce líbí, na co se těší, co mu tam chutná. Ne vždy je nutné hledat jen to špatné.

V každém případě uznejte pocity vašeho dítěte. Projevte pochopení, dejte mu najevo, že mít strach nebo plakat je zcela normální. Třeba si ráno jen dítě potřebuje trochu poplakat, aby pak bylo v pohodě. Řekněte mu, že i vy jste byla smutná, když dítě nastoupilo do školky a bála jste se. Často pomůže i takovéto prolomení, kdy dítě nechápe svůj pláč a svoji nepohodu jako něco, čím dospělým přidělává problémy.

Homeopatika

Některé děti jsou od přírody velmi společenské a mezi nové děti a na nové hračky se moc těší. Tyto děti potřebují jenom váš láskyplný doprovod a přeci jen dodat odvahy, že to všechno bude fajn.

Ale také jsou děti, které se od maminky nehnou na krok, večer s maminkou rády usínají (a s rozsvícenou lampičkou), nebo v noci chodí k mamince spát. To je přesně prototyp dítěte, kterému pomůže homeopatický lék Pulsatilla 15 C. Podávejte jej již minimálně týden před nástupem do školky (jednou denně večer 5 granulí). V den nástupu do školky pak podáváme i ráno a první dny školky také vždy ráno po probuzení.

Je-li vaše dítě spíše ostýchavé, bojí se nových věcí, vše si musí pomalu vyzkoušet a potřebuje vás mít za zády, aby si bylo jisté, pak můžete podávat lék Calcarea carbonica 15 C 5 granulí večer týden před nástupem do školky. A první dny po nástupu do školky pak přidejte ráno 5 granulí léku Pulsatilla 15 C.

Dětem, které jsou spíš křehké, snadno se unaví, už jako malé mohou mít žlutou rýmu a i občasné záněty středouší, hodně se jim potí nožičky, podávejte lék  opět Silicea 15 C večer týden před nástupem do školky a první dny školky večer 5 granulí. Ve velký den ráno pak přidejte opět 5 granulí Pulsatilly 15 C.

 

Zdroj: www.nevychova.cz, www.svetheomeopatie.cz

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (52 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

u kluků to naštěstí vždy proběhlo v pohodě

Zdeňka S., 8. 9. 2020, 9.35

U nás to letos naštěstí proběhlo úplně v pohodě

L.janicka.l

L.janicka.l, 1. 9. 2020, 17.38

Dneska sel poprve a v pohode, maji tam adaptacni program, tak po hodine jsem pro nej musela, zitra tam ma byt do 10 a ve ctvrtek az na obed

lucie25987, 14. 2. 2019, 21.43

Já jsem nechala synovi vyrobit originální tričko z https://www.colorfactory.cz/potisk-tricek/skolni-tricka/ , aby měl nějakou pěknou spojitost se školkou. Tričko se mu líbí, ale nosí ho jen do školky, aby si ho nezničil.

jitka46

jitka46, 10. 2. 2019, 22.55

Občas to byl ráno boj, do školky se jim moc nechtělo.

Mygara

Mygara, 3. 11. 2018, 7.40

záleží i na učitelce, dcera měla super učitelku, doted na ní vzpomíná, u syna to bylo horší

Gustawka, 27. 9. 2018, 22.05

naštěstí jsme neměly problém

Zdeňka S., 6. 9. 2018, 8.55

Mladší dcera se do školky moc těší, jde ale až po Vánocích a už se nemůže dočkat

Fuga

Fuga, 6. 9. 2018, 5.30

už nám to začlo..... a syn v pohodě, zato maminka to nějak prožívá

Marusk

Marusk, 6. 9. 2018, 22.37

Ano, u nás taky spíše naopak

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 3. 9. 2018, 6.50

Dneska jdeme tak jsem na to zvědavá 😉

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů