Vyzrajte na jarní únavu!

zobrazeno 1258×

Vložil(a): Adrianita, 24. 3. 2022 10.52

Zhostila se vás větší únava bez příčiny? Objevují se u vás touto dobou ekzémy? To vše můžou být projevy jarní únavy. Co na ni platí?

Jarní únava se více či méně objevuje u většiny lidí a nesouvisí s moderními technologiemi, ani se neobjevuje až v posledních letech. Jarní únavou trpěli již naši předkové. Souvisí totiž s biorytmy. Tělo přes zimu trpí nedostatkem slunečního záření, trávíme spoustu času v uzavřených prostorách, ve městech se objevuje smog, naše tělo je oslabeno po prodělaných respiračních chorobách. I náš jídelníček může být chudší o čerstvé ovoce a zeleninu. Pokud trpíte jarní únavou každoročně, můžete na ni vyzrát ještě před prvními projevy. Pokud už ji pociťujete, tělo si s ní dokáže poradit, přesto s ní můžete bojovat díky našim zaručeným tipům.

Než se projeví jarní únava

Již začátkem roku nebo kdykoliv po prvních projevech jarní únavy s ní lze účinně bojovat. Často “nestačí” více spánku nebo odpočinku, i když je kvalitní spánek základ. Zařaďte do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Protože v zimním období nemáme jistotu o kvalitě čerstvého ovoce a zeleniny, lze zařadit i potravinové doplňky. Ne každý doplněk je však vhodný, sledujte raději složení léčiv. Jaké potravinové doplňky jsou vhodné v těhotenství se dozvíte v článku

Nejúčinnější je doplňovat vitamin C, D a E, zinek, beta - karoten. Více jsem psali v článcích o vitamínu C.

Kromě kvalitního jídelníčku a spánku je také myslet na své duševní zdraví. Pokud je to možné, vyhýbejte se stresu nebo s ním bojujte. Pomoci vám může jóga, relaxace, pravidelný pohyb, v neposlední řadě i psychoterapie. Kouření a nadmíra alkoholu situaci zhorší, stejně jako množství sladkostí a těžkých jídel. Najděte si pravidelné rituály, ať už zkrášlování, četba, výlety či cokoliv jiného.

Vyzkoušejte bylinky    

Bylinky jsou nejpřírodnější varianta, jak si pomoci nejen s únavou. Již naši předkové znali kouzlo bylinek a hub a využívali je. Proti stresu je nápomocná třeba meduňka, heřmánek, levandule, třapatka nachová, ženšen, guarana, rozchodnice růžová, mumio, reishi apod. 

Na jaře je vhodné období na očistu, více jsme psali v článku. Bylinky, které podporují pročištění organismu jsou kopřiva, sedmikráska, smetanka lékařská. Z cizích bylinek tak vilcacora neboli kočičí dráp či kudza.

Proti únavě pomáhá rakytník řešetlákový, ptačinec žabinec a potočnice lékařská, ženšen, guarana, rozmarýn, oregano. Pro podporu imunity je vhodný zázvor, echinacea, lichořeřišnice.

Nejen s únavou vám může pomoci Aromaterapie.

 

Těšíme se na vaše tipy proti jarní únavě. :-)

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jaja23, 16. 11. 2023, 19.52

Mně se nejen na jaře, ale i teď na podzim osvědčilo doplňovat vitamíny pomocí doplňků stravy. Hlavně přírodní z https://www.all-the-best.eu/ mi fungují a bereme je celá rodina. Dokonce i manžel, který byl ze začátku proti, ale když viděl jak mi to pomáhá s únavou, stresem a imunitou, zkusil to také a přidal se do klubu.

Jana Novotná, 23. 10. 2023, 15.41

Jarní únava je skutečně fenoménem, který mnoho z nás postihuje a je skvělé, že existují články jako tento, které nabízejí rady, jak ji překonat. Osobně jsem vždy hledala přírodní způsoby, jak bojovat s únavou a úzkostí, a narazila jsem na Krupa Kratom na internetových stránkách https://www.adamkrupa.cz/. Tento přírodní doplněk stravy mi dodává potřebnou energii.

milujici.teticka36, 29. 8. 2023, 8.39

Já s únavou na jaře bojuji pravidelně. Teď jsem ale zjistila, že na mě dost dobře funguje žlutý kratom od https://www.greenherbs.cz/zluty-yellow-gold-kratom Je to takový fajn nakopávač. Jen se to s ním nesmí přehnat, protože jinak to má ten účinek přesně opačný. A pak ho taky nebrat každý den, ale dát si párkrát za týden trochu oraz.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 12.53

dřív jsem si myslela, že jarní únava je jen pověra a babský drb, ale je to bohužel fakt

Katka

Katka, 11. 4. 2022, 20.34

Já jsem třeba nikdy žádnou jarní únavu nezažila. Naopak to jarní slunce mě dost nabíjí. Myslím, že by stačilo, kdyby lidé spali 8 hod denně a bylo by po únavě. 😇

patricia077

patricia077, 10. 4. 2022, 14.30

Dětem se cca před měsícem udělala vyrážka na rukou myslela jsem že je to alergie na chlad oběma na stejném místě a na ekzém netrpí tak mazu měsíčkovou masti a bio oleji a docela se to lepší...jarní únava mne teda nenapadla

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů