V období viróz doplňujte vitamín C

sledováno 1× zobrazeno 7439×

Vložil(a): NikolaJ, 27. 2. 2017 8.27  (aktualizováno 16. 10. 2022 8.40)

Vitamín C si většina zvířat a rostlin dokáže vyrobit sama. Kromě člověka, některých druhů primátů a třeba lososa. Proto je potřeba vitamín C tělu dodávat. Zejména pak v období od podzimu do jara. Důležitou roli hraje hlavně u dětí - návštěva škol či školek a chladné počasí představují pro dětský organismus velkou zátěž. Nejlepší je samozřejmě dodávat tělu vitamín přírodní. Jak a kde jej získat z přírodních zdrojů a čemu se říká rostlina budoucnosti?

Vitamin C (neboli kyselina askorbová) je nejznámější a nejdůležitější vitamin pro lidský organismus – představuje až 80% veškeré potřeby vitaminů v těle. V lidském organismu „přežívá“ nejvýše 24-48 hodin, nelze se jím tedy preventivně „předzásobit“. Jeho hlavní funkcí je podpora obranyschopnosti. Pokud je však tělo napadeno infekcí, může se potřeba vitaminu C zvýšit až 10x. Jeho dostatečný příjem totiž může podle průzkumů dobu léčby výrazně zkrátit. Proto se také v období nachlazení a většího výskytu viróz doporučuje vitamin C podávat preventivně až ve dvojnásobných dávkách, pouze však po nezbytně nutnou dobu.

U dětí je lepší užívat vitamin C denně. Dětský organismus je velmi jedinečný, každý má své zvláštnosti, ke každému je nutné přistupovat velmi citlivě. Dobrá imunita, čili obranyschopnost organismu, je dar, který se vyvíjí již od narození. Pokud je imunita oslabena, dítě bývá nemocné, neduživé a musí překonávat různé zdravotní problémy. Obecně je v období od podzimu do jara na podporu obranyschopnosti nutné zabezpečit zvýšenou potřebu vitaminů, bílkovin, a také stopových prvků. O tom jsme ale už psaly v článku Jak funguje imunita a čím ji posílit?

Vitamín C v přírodě

Komplexní vitamin C nacházející se v přírodě je složen z těchto složek:

  • rutin – bioflavonoid (vitamin P)
  • faktor J, faktor P, tyrozinkináza
  • askorbigen, kyselina askorbová

Všechny tyto uvedené složky musí být přítomné, aby tělo mohlo absorbovat vitamín C komplexně a mít z něj prospěch. A jelikož uměle vyrobený vitamín C neobsahuje tento úplný komplex, tělo si musí buď získat chybějící komponenty ze svých zásob nebo prostě vyloučit kyselinu askorbovou pryč močí bez jakéhokoliv užitku. Proto je efektivnější a na dlouhodobou prevenci lepší, když se lidskému organismu, a zejména pak dětem, podáván vitamín C v přírodní podobě.

Z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papriky, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi, brusinky. Pozor však na teplenou úpravu potravin s vitamínem C. Při tepelném zpracování potravin dochází k úbytku vitamínu C v nich obsaženém (včetně ohřevu v mikrovlnné troubě). Zpracováním se snižuje obsah vitamínu C asi o 10% za každých 5 minut vaření, sušením údajně až o 50 %. Jako nejšetrnější úprava se jeví dušení v páře.

Nejlepší je zdroj vitamínu C konzumovat čerstvý, nebo jej v případě potřeby zmrazit (například chcete-li si jej uchovat na zimu).

Rakytník řešetlákový - přírodní vitamín C

O rakytníku řešetlákovém mluví odborníci jako o rostlině budoucnosti, citroníku severu nebo také jako o keři třetího tisíciletí. Rostlinou budoucnosti byl nazvaný i proto, že je využitelný celý, beze zbytku. Pro lidský organismus jsou zdravé nejen plody, semena, květy, ale i listy, větve, kůra a kořen. Rakytník přirozeně obsahuje vysoký podíl vitamínu C a to až 25x více než citrusové plody. 

Rakytník je mimořádně vhodný pro děti na podporu jejich přirozené obranyschopnosti, posílení imunity, na podporu správné činnosti zažívacího traktu, na udržení zdravé pokožky a k posílení činnosti srdce.

Rakytník řešetlákový byl známý pro své příznivé účinky již dávno. V lidovém léčitelství ho využívali obyvatelé Sibiře, Mongolska a některých oblastí Číny. Používal se při plicních, zažívacích, jaterních i kloubních onemocněních a dokonce byla tato dřevina využívána ve starodávné kosmetice. V tradiční tibetské medicíně patří rakytník k vysoce efektivní bylině, která se používá k zastavení krvácení při poškození plic, při kardiovaskulárních onemocněních a nejrůznějších intoxikací.

Jeho latinský název Hippophae rhamnoides pochází ze staré řečtiny a v překladu znamená třpytící se kůň. Staří Řekové totiž zaznamenali, že zvířata, která se pásla v oblastech, kde tato dřevina rostla, přibírala na váze a jejich srst měla nádherný lesklý nádech.

Celá rostlina rakytníku je výjimečná obsahem široké škály biologicky aktivních látek, které jsou mimořádně prospešné pro dětský organismus. Plody rakytníku – bobule oranžové barvy a kyselé chuti obsahují provitamin A, vitaminy B1, B2, B6, C, E, K1 a F. Účinnou složkou jsou také flavonoidy. Navíc je přírodním zdrojem karotenoidů a to bohatším než jedny z nejbohatších zdrojů – mrkev nebo tykev.

Vedle vitamínu C obsahují plody rakytníku:

  • provitamin A, stejně jako vitaminy B, E, K, PP
  • železo, draslík, mangan a dalších 12 minerálů i stopových prvků
  • karoteny, lykopen, zeaxantin a další látky s antioxidačními účinky
  • flavonoidy, například kvercetin, kemferol, rutin, které jsou užitečnou prevencí proti vzniku nádorů, ale také mají velmi příznivý vliv na stav cév
  • betain, který zlepšuje látkovou výměnu v buňkách
  • přírodní oleje, které z 90 procent obsahují velmi ceněné nenasycené mastné kyseliny, označované jako zdravé tuky
  • serotonin - hormon dobré nálady, a rostlinný hormon beta sistosterin, považovaný za efektivní prostředek proti ateroskleróze

Plody rakytníku zasluhují zvláštní pozornost právě díky obsahu vitaminů C a P a díky znásobení jejich účinků. Vitamin P nejenom posiluje kapiláry cév, ale také svojí přítomností zabraňuje rozkladu vitaminu C a zvyšuje jeho působení. Touto skutečností se vysvětluje vysoká odolnost vitaminu C v plodech rakytníku, který se dobře uchovává i při sušení a tepelném zpracování.

Chuťově „nasládle trpký“ rakytník opravdu nepatří mezi nejoblíbenější „ovoce“ u dětí, ale na trhu nyní existují rozmanité doplňky stravy v hravé formě ovocných želatinek pro děti i dospělé, které nyní můžete získat za své nasbírané pampelišky i v našem Věrnostním programu. Rakytník se zpracovává také do chutných ovocných sirupů, které dětem umožní zábavné užívání po celý rok. Navíc jsou obohaceny o další vitaminy a látky posilující dětskou imunitu  v každém věku v lehce vstřebatelné formě, kterou si mohou naordinovat i dospělí.

Když je vitamínu C moc nebo málo

Doporučená denní dávka vitamínu C pro člověka je 60 mg. Někteří lidé mohou mít vitamínu C nedostatek, jiní přebytek. Co to s lidským organismem způsobí?

Nedostatek vitamínu C

Mírný nedostatek vitamínu C (hypovitaminóza) se projevuje zpomaleným růstem, zvýšenou kazivostí zubů, narušením stavby kostí, krvácením do kloubů a jejich deformacemi, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou, nebo třeba žaludečními problémy.

Extrémní nedostatek tohoto vitamínu (hypovitaminóza, nebo též avitaminóza) způsobuje nemoc kurděje, která se projevuje anémií, krvácivostí, otokem kloubů a dásní, ztrátou zubů, křehkostí kostí, sterilitou, častými infekcemi, oslabováním a prodlužováním svalstva a žaludečními vředy.

Přebytek vitamínu C

Podání vysoké dávky vitamínu C vede zpravidla nanejvýš k podráždění žaludku a zažívacího traktu. Tělo si nevytváří zásoby vitamínu C a jeho přebytek se vyloučí močí.

 

Maminky, a jak doplňujete vitamín C vy? Kupujete dětem vitamíny nebo je dodáváte v přírodní podobě? Znáte rakytník? Jak jej zpracováváte?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • ateroskleróza

    kornatění tepen, vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny

  • flavonoidy

    nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity; jsou známé pro své antioxidační působení

  • karotenoidy

    barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů

  • rutin

    látka světle žluté barvy, zesiluje účinek vitamínu C

Diskuze k této stránce (195 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 19. 2. 2024, 9.15

Vitamíny jsou určitě super věc. My třeba ještě k tomu všemu užíváme liposomální multivitamín pro děti od https://www.onlinemedical.cz/zdravy-svet-liposomalni-multivitamin-pro-deti--200ml/ výhoda je, že dětem fakt moc chutná a nevadí jim, že ty tobolky jsou trochu větší. I když jako stejně si říkám, že občas to někteří výrobci vitamínů tak trochu přehánějí s tím, jak jsou ty prášky velké.

TomášRoman, 30. 10. 2022, 11.46

Já se vždycky předopuju multivitamin tablety. Ty jak se rozpouští ve vodě. A musím uznat, že mi to pomáhá. Já teďka hodně dělal s https://www.provadime.cz rekonstrukce bytu Praha a když jsem nemocný, nebo nemám moc energie, tak to do sebe hodím a je mi hnedka líp.

VaJána, 30. 10. 2022, 7.41

Rakytníkový sirup je výborný. Pijeme denně 1lzičku čisté rakytníkové šťávy

Teryk92, 25. 10. 2022, 20.49

Šípek a rakytník

patricia077

patricia077, 19. 10. 2022, 17.16

Momentálně obojí způsob 😉

lenicka.pisnicka.93, 11. 4. 2022, 8.53

Rakytník je super. Já jsem si z něj hodně oblíbila i šťávu. Kupujeme jí na https://www.herbavis.cz/produkt/rokivital a ředíme si ji vodou. Je to docela silný koncentrát, takže vydrží dlouho. A teď jsme si pořídili zahrádku, tak experimentujeme i s bylinkama a máme ho tam taky. Tak jsem zvědavá, jestli se to ujme nebo ne. Zatím je to všechno v zárodku, tak s manželem v napětí čekáme.

rakytníkový čaj dělá dětem tchýně,ona je totiž bylinková

Teryk92, 8. 12. 2020, 19.04

Nám rakytník odešel. Dělala jsem z něho sirup a ten byl tedy moc dobrej.

Kamil Štrof, 29. 11. 2020, 19.38

Taky vitamíny používám, ale dívám se na to trošku komplexněji. Myslím si, že by měl člověk přijímat všechny vitamíny, nejen céčko. Proto jsem si objednal z https://www.jml-zlin.cz/cs hned několik přípravků, aby tělo dostalo vše co potřebuje.

Marta1982, 30. 10. 2020, 18.40

proto pravidelně bereme vitamin C a probiotika laktobacilky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů