Kontaktní rodičovství

zobrazeno 29070×

Vložil(a): Adrianita, 29. 10. 2016 21.57

V poslední době se často setkáváme s pojmem „kontaktní rodičovství“. Co přesně to znamená? Jak samotný název napovídá, jde o hlubokou citovou vazbu mezi rodiči a dětmi. Tento způsob výchovy poukazuje na to, jak důležité je dát dítěti dostatek citu, lásky a vzájemného kontaktu. Naopak odrazuje od mnohdy zbytečných trestů, zákazů nebo dokonce bití. To vše bez pevně daných pravidel s ohledem na individualitu dítěte.

Vychovávat dítě není vůbec jednoduché

Nežli se staneme rodiči, nedokážeme si představit, co vlastně výchova dítěte obnáší. Teprve s příchodem vlastního potomka zcela změníme pohled na výchovu dětí. Živě si vybavuji situace, když jsem jako bezdětná nechápala, proč maminka v obchoďáku nechá dítě válet po zemi a nic s ním proboha neudělá? Tohle moje dítě rozhodně dělat nebude, křičet, dupat, vztekat se a zlobit na veřejnosti, vždyť je to pouze o výchově. To se však snadno řekne a hůře dělá. Realita je zcela jiná! 

Každý odborník na výchovu dětí radí něco jiného. Musíme brát ohled na to, že každé dítě je osobnost a to co platí na jedno dítě, nemusí platit na druhé. Měli bychom si však stanovit určité hranice, někdy je lepší počítat do deseti, než dostat hysterický záchvat. Na druhou stranu není dobré příliš své emoce potlačovat a pak vybouchnout. I vlčí máma na svá mláďata občas zavrčí nebo je rafne, ale ne moc. Výchovný styl kontaktního rodičovství se dívá na potřeby dítěte z hlediska vzájemného kontaktu, lásky a pochopení.

Rodičovské pouto

Kontaktní rodičovství neznamená, že budete muset striktně dodržovat určité zásady a pak bude váš vztah s dětmi bezproblémový. Jde o jakýsi směr, kterým se můžete vydat. Každý rodič by si měl najít určitý nadhled, jak své dítě vychovávat. Hodně jsme ovlivněny výchovou našich rodičů, povahou i prostředím, ve kterém žijeme.

Pro tento výchovný styl je stěžejní silná citová vazba mezi dítětem a rodičem. Základní prostředky kontaktního rodičovství jsou časté pohlazení, pusa, mazlení, kojení na požádání, nošení v šátku, spaní ve společné posteli, společné koupání apod. Žádný z těchto prostředků rodičovské lásky nevede k rozmazlování, ale dodává děťátku pocit bezpečí. Tomuto tématu se věnuje třeba Naomi Aldortová, uznávaná americká publicistka, která sama vychovává tři děti. Poukazuje na to, že rodiče na děti kladou často přehnané nároky. Jako moc pěkný příklad uvádí těhotenství. Tehdy dítě roste a žije v našem nitru, jste neustále spolu, a přesto se vyvíjí zcela podle sebe. Žádné zákazy, příkazy, požadavky, zkrátka jen nasloucháte biorytmu a potřebám svého děťátka. Proč je tomu jinak po jeho narození? Co nás vede k tomu neustále mentorovat?

Jak na kontaktní rodičovství?

Hlavní myšlenkou kontaktního rodičovství je přijetí dítěte takového, jaké je. Své dítě milujeme, i když má své chyby. Nikdo nejsme dokonalí. Důležité je uznání individuality, nemít na dítě přehnané nároky a přizpůsobit se jeho tempu. Pokud je dítě malinké, měli bychom vnímat signály, které nám miminko dává. Důležité je samozřejmě používat selský rozum a nastavit určité hranice. Doporučuji přečíst si knihu od výše zmíněné autorky Naomi Aldort – „Vychováváme děti a rosteme s nimi“. Najdete v ní informace o tom, proč ovládání, manipulace a tresty ve výchově nefungují a naopak vám ukáže směr, jakým se vydat.

Opravdu je to rozmazlování?

Ze všech stran se na vás valí rady typu "Nech ho vyplakat!",  "Cože? Miminko spí s vámi v posteli? To už se ho nezbavíte", nebo "Když ho budeš kojit kdykoliv si řekne, rozmazlíš ho". 

Jenže vám jdou tyhle rady nějak proti srsti. Chcete pro své miminko to nejlepší a to pro vás znamená naplnit všechny základní potřeby toho maličkého. Dítě, které se narodí má už vlastní sebedůvěru a snaží se dorozumět se svojí mámou (i tátou) a našim úkolem je mu porozumět a vyhovět.

Pokud i vy necháváte dítě ve své blízkosti, často se s ním mazlíte, kojíte na požádání, nosíte je v nosítku či šátku, nebo např. praktikujete tzv. bezplenkovou komunikační metodu, umožňujete tak miminku naslouchat jeho vnitřnímu hlasu. Možná to ani nevíte, ale patříte mezi KONTAKTNÍ RODIČE. :)

 

A jaké jsou základní principy Kontaktního rodičovství? Pojďme si je přiblížit.

Základní principy kontaktního rodičovství

KOJENÍ

Mléko se v prsu ženy začne tvořit už před porodem. Skvělou zprávou je, že naprostá většina žen JE schopna kojit. O tom, jak mateřské mléko vzniká se dozvíte v článku Jak funguje tvorba mateřského mléka. Kojení však není tak automatické, jak si většina maminek myslí. Některé maminky mohou doprovázet problémy při kojení. Proto je třeba se na kojení připravit a podporovat tvorbu mléka. V posledním trimestru jsem si nastudovala všechny dostupné informace o kojení, po porodu jedla zdravě, hodně pila a hlavně pořád kojila, ze začátku i co půl hodiny (potýkaly jsme se s častými růstovými spurty a taky se malá narodila v létě, takže měla často žízeň). Je to to nejlepší, co jsem mohla pro svou dceru udělat. Nedávno jí byly 2 roky a stále kojím. Kojení však neplní jen úlohu potravy, ale naplňuje i další potřeby dítěte, jako je blízkost maminky, uspávání a další. Takže kojte, co hrdlo ráčí, klidně do 3 let i déle. Více se o tom, kdy a jak miminko nakojit, dozvíte v článku Jak správně a jak často nakojit miminko. Děti se umí "odstavit" samy, když už mléko od maminky nechtějí. Pokud kojit z nějakého důvodu nemůžete, i když jste zkoušela všechno možné, nezoufejte. Určitě Vašemu děťátku máte možnost dát blízkost a citové zázemí i spoustou jiných cest.

MAZLENÍ

Nejde jen o mazlení a pusinkování jako takové, ale výborné jsou i baby masáže. Nebojte se však masírovat i starší děti než jen miminka. Váháte-li, jak taková masáž miminka vypadá, hledejte informace nebo se podívejte na video u našeho článku Dopřejte vašemu miminku baby masáž. Masírování miminko i dítě krásně uvolní, pomůže od potíží s bříškem a hlavně vás to sblíží. Zkuste zavést masírování jako rituál, před spaním každý den nebo třeba jen po plavání v bazénu jedenkrát týdně.

SPANÍ VE SPOLEČNÉ POSTELI

Hodně diskutované téma, ale pro děti je to zcela přirozené. Miminko s vámi může spát už od narození. Můžete ho tak mít blízko sebe, kdykoliv ho nakojit, pomazlit, skvěle se pak praktikuje bezplenková komunikační metoda. Děti, které spí společně s vámi, mají klidnější spánek a jejich dech se sladí s vaším, o čemž si můžete přečíst v oblíbeném článku Jak na usínání a spánek dětí bez slz a křiku. Je však důležité hledět i na bezpečnost, miminko přikryjte jeho lehkou peřinkou, nemějte v posteli moc polštářů, a zajistěte, aby dítě nemohlo spadnout z postele. Pokud se po čase budete všichni v posteli mačkat nebo s vámi spí další dítě, zkuste to vyřešit připojením válendy nebo můžete k posteli připojit postýlku, které odstraníte jednu stranu. A nebojte se, že se dětí do puberty nezbavíte, až přijde čas, řeknou si sami. A co se týká sexu, ten můžete provozovat i jinde než jen v posteli.

NOŠENÍ DĚTÍ

Pokládáte si otázku, jestli dítě nosit nebo vozit v kočárku? Jsou maminky, které kombinují obojí. Pokud se vaše dítě nosit chce a má rádo blízkost, pak je vhodné nosit v šátku, existuje spousta úvazů a je jen na vás, který pro vás oba bude nejpohodlnější. Později můžete šátek vyměnit za nosítko, určitě investujte čas i peníze na koupi zdravotně nezávadného, ergonomického nosítka, u kterého si dejte pozor především na správné posazení dítěte - nohy do široka rozkročené a NE visení za rozkrok s nohami svisle dolů.

A do kdy nosit v nosítku? Dokud dítě nezačne chodit, nebo klidně dokud se nosit nechá. O výhodách nošení jsme už psaly v článku Nosit děti v šátku nebo nosítku má spousty výhod pro vás i miminko. Pokud jste si nepořídili kočárek a máte strach, že vám dítě v šátku či nosítku zmrzne nebo zmokne, existuje na trhu spoustu oblečení a doplňků pro nosící mamky i taťky.

BEZPLENKOVÁ KOMUNIKAČNÍ METODA

Bezplenková komunikační metoda, neboli přirozená hygiena kojenců tak, jak to dělaly maminky dříve. Dodnes ji praktikují v jižní Americe, Africe a Asii, postupně se tato metoda vrací i do Evropy. Jde o to vycítit signál, který nám miminko předá a my ho v klubíčku podržíme nad nádobou, nočníkem či umyvadlem a necháme ho vyprázdnit. Miminko je schopno po narození samo zadržet i uvolnit svěrače. Maminky, které tuto metodu praktikují, uvádí, že jde vycítit, kdy se miminku chce čůrat nebo kakat - začne sebou šít, jinak plakat, dělá grimasy atd. Abychom rozpoznaly signály miminka, je dobré ho mít u sebe v šátku, v posteli apod. Výhodou této metody je zesílení komunikace mezi rodičem a dítětem, ale i úspora za pleny. Můžete však tuto metodu kombinovat s látkovými i jednorázovými plenami, ať už kdykoliv přes den či jen na noc. S touto metodou můžete začít kdykoliv od narození do 6. měsíce, pak už je to samotné učení na nočník. Mnozí lékaři však odmítají začít s dětskou hygienou před prvním až druhým rokem života, protože tvrdí, že svaly svěrače dozrávají mezi 20. až 24. měsícem života. Bližší informace k této metodě můžete čerpat v článku Bezplenková komunikační metoda.

Další praktiky kontaktního rodičovství jsou:

BONDING bezprostředně po narození, kdy se dítě na několik hodin položí na tělo matky (tzv. skin to skin), čímž se docílí vytvoření hlubokého vztahu mezi matkou (v případě císařského porodu se může jednat i o vztah s otcem) a miminkem vlivem hormonu oxytocinu a dalšími, osídlením miminka bakteriemi maminky nebo tatínka atd. Rozhodně doporučujeme přečíst si článek Bonding – zamilování do miminka.

VĚDOMÉ RODIČOVSTVÍ S OHLEDEM NA RESPEKTUJÍCÍ A LÁSKYPLNOU VÝCHOVU

Principů kontaktního rodičovství je celá řada, vždy je důležité se řídit vlastními pocity a učit se reagovat na signály, které vaše děťátko vyzařuje. Hlavně si zachovejte svůj úsudek, dejte na svou intuici, a co vám radí tchýně nebo kamarádka si můžete vyslechnout, ale řídit se tím přeci nemusíte.

 

A jak jste na tom vy, maminky? Považujete se za kontaktní mámu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s kojením na požádání, spaním ve společné posteli, nošením dětí v šátku, či řešením nejrůznějších situací bez křiku. Těšíme se.... my kontaktní jsme. :)

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Diskuze k této stránce (61 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 22.04

Kontaktní tak nějak jsme miminka od narození s náma v posteli až dokud samy nechtěly do své postele (obě dcery asi ve 3,5 letech, syn je ještě u nás), nikdy jsme je nenechali plakat - kolikrát muž vezl prádný kočárek a já nesla miminko v náručí protože v kočárku brečelo, doma při sebemenším zakňourání chování, kojení na ,,požádání", manžel rád přes den odpočíval s miminkem na své hrudi... Mazlíme a pusinkujeme. Bonding u první dcery bohužel nebyl kvůli jejímu zdravotnímu stavu, u dalších dětí proběhl a bylo to úžasné.

super

Žofinka

Žofinka, 21. 6. 2018, 13.36

Moc pěkně napsané

vendy.z, 18. 12. 2017, 13.17

pěkně napsáno

editak, 11. 12. 2017, 16.39

paráda!

vodofka

vodofka, 2. 10. 2017, 15.14

Moc pěkný článek

saruska, 2. 10. 2017, 14.45

A jak dostat tyto informace do porodnic .... ?

mckvak, 7. 7. 2017, 18.30

BEzvadne napsano

dadinkamaminka, 3. 6. 2017, 22.20

Moc pekny clanek:) Po porodu jsem mela maleho na prsou asi 3 hodiny a opravdu jsem ze do nej v tu chvili uplne zblaznila laskou:-) Ja se za kontaktni mamu muzu povazovat, ani jsem nevedela, ze to má nejaky nazev.. Prijde mi to uplne normalni chodit se s malim koupat, usinat s nim v pokojicku, mazlit se s nim, hladit ho a pusinkovat:-) Sama jsem prisla na to, ze kdyz se synem usinam a hlasite dycham, ze rychleji usne:-) Masaze jsme Ted take zacaly praktikovat

jitka46

jitka46, 6. 5. 2020, 23.21

To muselo být krásné, a ty vzpomínky! Nádhera

martinazab, 1. 6. 2017, 10.39

Nas v satke byt nechce ale na rukach to ano. Spinka sam v postielke ale inak som pri nom. Doobeda si sice pospi len na mne Nenechavam.ho vyplakat. Kojime sa ked treba.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů