Bezplenková komunikační metoda

zobrazeno 7280×

Vložil(a): Adrianita, 20. 10. 2014 14.49  (aktualizováno 8. 1. 2019 14.43)

Když jsem o bezplenkové komunikační metodě slyšela poprvé, říkala jsem si, to není nic pro mě. O pár let později před narozením syna mě to ovšem nadchlo. Co to vůbec bezplenková komunikační metoda je, pro koho je vhodná a jak ji začít aplikovat?

Bezplenková komunikační metoda (BKM) neboli přirozená hygiena nemluvňat využívá přirozeného instinktu novorozeného miminka být v čistém a suchém prostředí. Tato metoda je v Evropě stále více oblíbená, avšak maminky z různých částí světa tuto metodu aplikují již dlouho, zejména v Asii, Jižní Americe a Africe. Základem je fakt, že miminka vědomě uvolňují svěrače, a díky tomu je můžeme nechat vyprázdnit mimo plenu. Zadržovat močení či kakání se učí mnohem později, to samozřejmě malá miminka ještě zvládat nedokážou.

Jak na to?

S bezplenkovkou je třeba začít co nejdříve, nejlépe ihned po narození, nejpozději však do 4. -6. měsíce. Později už se nejedná o BKM, ale o klasické učení na nočník. Pokud se na to však necítíte, vyčkejte na tu správnou dobu, nejdůležitější je pohoda maminky. Já jsem se do toho pustila kolem 3. týdne po porodu. Spousta miminek vysílá signály, díky kterým poznáte, že se chystají vykonat svoji potřebu, nejpozději do půl roku však tyto signály mizí. Je potřeba se napojit na dítě a stále ho sledovat, dřív nebo později mu porozumíte. Jedná se o signály jako kroucení, přerušení aktivity, zrudnutí, grimasa, „bezdůvodný“ pláč, mručení apod. Ne všechna miminka vysílají signály, v tom případě je třeba časovat - tedy vysledovat čas, kdy vaše miminko nějčastěji vykonává potřebu. Syn čůral i kakal většinou po kojení, taky po probuzení, nebo při rozbalení pleny na přebalovacím pultu. 

Existují speciální nádoby určené pro bezplenkovou metodu, avšak není potřeba si nic speciálního pořizovat. Můžete nechat dítě vyčůrat či vykakat na látkovou plenu při přebalování, ale aby se jednalo i o úsporu plen, je vhodnější zvolit umyvadlo, vanu, kyblík, nočník, misku či záchod.

Bezplenkovka je určena pro maminky používající látkové i jednorázové pleny. Miminko nikdy neposazujte na nádobu, držte ho v klubíčku a vyčkejte na vykonání potřeby. Na tuto polohu jsou miminka zvyklá z bříška a můžete je tak nosit i po narození. Před vykonáním potřeby můžete přidat i nějaký zvuk nebo slovo, na které se časem miminko naučí reagovat. Já synkovi říkala jen „půjdeme se vyčůrat“ a při držení nad umyvadlem jsem pustila vodu a on se vyčůral.

Bezplenkovka se dá aplikovat naplno nebo jen částečně. Důležité je, aby maminka byla v klidu a nestresovala se při neúspěchu, to by se následně projevilo i na pohodě miminka. Já jsem metodu aplikovala, když se mi chtělo, časem už jen když měl syn suchou plenu a chystali jsme se ven nebo spinkat. Jsou maminky, které dávají miminko vyčůrat kdykoliv a kdekoliv. Venku, na návštěvě, u doktora, i v noci. Záleží tedy na každé z vás, na co se cítíte.

BKM není pro každého, musíte mít dostatek času a trpělivosti. Nepatří do ní trestání a nesmíte se také snažit dítě ovládat. Pokud vás tato metoda láká, určitě to zkuste. Budete mít radost z každé vykonané potřeby mimo plenku a dobrá bude každá ušetřená jednorázová plena.

Výhody bezplenkové metody

  • Poznáte lépe své dítě a prohloubíte vzájemný vztah a komunikaci mezi vámi.
  • Pro dítě je lehčí přechod na nočník nebo záchod, protože je zvyklé být v suchu.
  • Dítě netráví delší dobu v mokré pleně.
  • Pokud kaká miminko v klubíčku, stačí mu utřít jen zadeček a je čisté. Nemusíte stolici umývat z celého zadečku a někdy i ze zad nebo řešit špinavé oblečení. U holčiček se nedostává stolice mezi stydké pysky a předchází se tak zánětům.
  • Máte kontrolu nad množstvím a konzistencí stolice, a barvou moči.
  • Úspora financí za jednorázové pleny, krémy, vlhčené ubrousky. V případě používání látkových plen méně perete. :)
  • Uděláte i něco pro přírodu (jedna jednorázová plena se rozkládá 450 let).

Nevýhody bezplenkové metody

  • Potřebujete dostatek času, trpělivosti a vnímavosti.
  • Miminka občas přestávají dávat signály nebo je nedávají vůbec. Někdy se to zase časem srovná. Pokud ne, musí se přejít k časování, což je víc časově náročné.
  • Musíte počítat s nehodami – mokrá postel, loužičky na podlaze atd.
  • V období plazení, lezení a začátku chození je těžší poznat, kdy se dětem na záchod chce. Jsou nadšení z nového pohybu a na vyměšování se tolik nesoustředí.

 

Máte zkušenosti s bezplenkovou komunikační metodou? Podělte se o ně s ostatními maminkami v diksuzi pod článekem.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (43 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

danuse11, 13. 3. 2021, 19.20

Vypadá to zajímavě,určitě bychom to nezvládli.

Aneta Jiřičná Bendiková, 30. 12. 2020, 12.20

tak toto bych nezvládla a to mám 4 děti

Witchie, 31. 8. 2019, 11.36

Já to nezvládla, ale aspoň jsme používali látkovky

Teryk92, 16. 3. 2019, 17.12

Zatím používáme látkové pleny ale určitě tuto metodu zkusím.

ollynka, 16. 2. 2019, 23.19

dieťatko mať na očiach a sledovať,..zrejme stále,..

slavuska

slavuska, 24. 1. 2019, 21.44

To bych asi nezvládala

Ketris

Ketris, 24. 1. 2019, 21.38

Ja zkouset nebudu..

Tenderka, 18. 1. 2019, 9.08

zaujimave

jitka46

jitka46, 17. 1. 2019, 22.45

Jsem pro vyzkoušení. Ale ani plínky nejsou k zahození.

klobuk, 15. 1. 2019, 9.07

dostatok času, dostatok času, dostatok času,...pri malom bábätku

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů