Problémy při kojení a jak na ně

zobrazeno 17180×

Vložil(a): JanaH, 20. 7. 2015 16.46

Může se stát, že vaše kojení nebude probíhat úplně hladce. Nabízím několik rad a doporučení při potížích, některými z nich jsem si sama prošla. Kojení je pro miminko i pro vás velmi důležité, tak se obrňte trpělivostí a nestyďte se obrátit na odbornou pomoc laktačních poradkyň.

Potíže s přisáváním miminka

Problém:

Miminko se snaží přisát, ale nejde mu to, nemůže pořádně chytit bradavku a sát.

Možné důvody:

Ploché nebo vpáčené bradavky maminky, krátká uzdička pod jazykem miminka. Důvodem může být i chybná manipulace.

Řešení:

Dobrou zprávou je, že se koijit dá s jakýmkoliv tvarem bradavek. Určitě dál zkoušejte kojit a dodržujte správnou techniku kojení. Pokud máte ploché nebo vpáčené bradavky, je dobré už ve druhé půlce těhotenství používat formovače bradavek, aby se bradavky na kojení připravily. Pokud se vám bradavky vpáčí až po porodu, nezoufejte, i po porodu můžete formovače použít. Existují i kojicí kloboučky, ale těm se raději vyhněte, protože kazí techniku kojení. Můžete také vyzkoušet při kojení jinou polohu, například fotbalovou nebo polohu tanečníka, jsou vhodnější pro snazší přisátí miminka. Častou chybou je, že se maminka snaží miminku prs do pusinky nacpat. Ono by si jej ale mělo samo vsoukat do pusinky přesně tak akorát, jak pro efektivní sání potřebuje. Dejte mu čas a dostatek prostoru, nebuďte netrpělivá. Krátkou uzdičku, pokud brání správnému přisátí, může lékař už v porodnici nastřihnout. Zákrok je rychlý a téměř bezbolestný.

Zpožděná laktace

Problém:

Ani po 3 dnech od porodu se nedostavilo klasické nalití prsou. Miminko se snaží sát, ale saje jen krátce a je pořád hladové.

Možné důvody:

Bývá to způsobeno obvykle tím, že miminko nepřišlo do dvou hodin od porodu do kontaktu s maminkou a nemělo možnost si hned vyzkoušet sací reflex.

Řešení:

Bonding si můžete dopřát i později, i když už to nebude ten pravý poporodní, tak vzájemnou blízkost určitě podpoří. Dál přikládejte miminko velmi často k prsu, zkuste odsávat, stimulujete tak laktaci. Doporučujeme miminko hodně nosit, chovat, mazlit se s ním. Pokud potřebujete miminko dokrmit, nepoužívejte láhev, ale stříkačku nebo suplementor. Pomocí stříkačky nakrmíte tak, že miminku dáte malíček do úst, aby se probudil sací reflex, stříkačku přidáte k malíčku a pomalu vstřikujete mléko do pusy miminku. Určitě v této době nepoužívejte dudlík. Na zvýšení tvorby mléka můžete zkusit i homeopatický lék Ricinus communis 5 CH a nezapomínejte hodně pít. U některých maminek se může laktace dostavit až 14 dní po porodu. Proto zkuste vydržet a neztrácejte naději. 

Příliš dlouhé kojení

Problém:

Miminko je u prsu klidně i hodinu a víc v kuse, ale když ho položíte, pláče.

Možné důvody:

Miminko u prsu nesaje, ale prso jen dudlá, může při pití usínat. Pro miminko není kojení jen zdrojem jídla, ale také velmi intenzívní kontakt s maminkou, kdy cítí její vůni, povídá si sní.. i když třeba usíná.

Řešení:

Pokud se vám zdá, že miminko sálo jen krátce a už dlouho jen dudlá, zkuste mu nabídnout druhé prso nebo použijte techniku stlačování prsu, aby se aktivovaly svaly kolem pusinky miminka. V případě, že miminko usíná, zkuste ho budit, ale pozor.. jemné šimrání pod bradičkou nezabírá, je potřeba trocha razance. Zkontrolujte si také správnou techniku kojení.

Spavé miminko

Problém:

Miminko je spavé, při kojení usíná, nebo se vám ho na kojení vůbec nedaří ani po několika hodinách vzbudit.

Možné důvody:

Tento problém je častější u nedonošených dětí nebo dětí s novorozeneckou žloutenkou. Také může být miminko jednoduše unavené po porodu stejně jako vy.

Řešení:

Pokud miminko při kojení usíná, měňte polohy u kojení. Stejně jako u předchozího bodu můžete stlačit prs pro aktivaci svalů okolo pusinky miminka. Pokud to nepomůže, zkuste ho třeba rozbalit (v teple je miminko spavější), vyměnit plenu, mluvit na něj, zpívat mu. Jemné šimrání za ouškem nebo pod bradičkou není efektivním řešením.

Bolestivé a popraskané bradavky

Problém:

Bolí vás bradavky při přisávání miminka, při kojení nebo i po něm, máte na nich trhlinky, které mohou i krvácet.

Možné důvody:

První dny po porodu vás bradavky mohou trochu bolet proto, že si jen potřebují na kojení zvyknout. Bolest ale raději nepodceňujte, většinou je totiž způsobena špatnou technikou přisávání a kojení.

Řešení:

Nabízejte miminku nejdřív prso, které nebolí (nebo bolí méně). Na konci kojení zasuňte do koutku pusy miminka malíček a bradavku opatrně vyndejte. Bolavé bradavky hodně větrejte a po kojení na nich nechte zaschnout pár kapek mateřského mléka, které je samo mastné. Pokud to necítíte jako bezpodmínečně nutné, tak bradavky nemažte. Určitě nedoporučujeme žádné "voňavé" krémy, protože tím matete miminko, které je zvyklé na vaši vůni. Pro namazání můžete v případě potřeby použít Purelan. Pokud nechcete bradavky mazat, může přikládat hydrogelové polštářky, které chladí. Případně použít chránič bradavek. Nechte si od laktační poradkyně zkontrolovat nebo poupravit techniku kojení. Pokud máte extrémně bolavé bradavky, můžete použít homeopatický lék Chamomilla vulgaris nebo Nitricum acidum. To jsou základní způsoby, jak vyřešit bolavé bradavky. Jako řešení bolestivého kojení rozhodně nedoporučujeme kloboučky, protože ty při dlouhodobém používání velmi zásadně kazí techniku kojení a miminko by si pak už nemuselo zvyknout na vaše bradavky. Nepleťte si kloboučky s chráničem bradavek!

Bradavky svědí a pálí

Problém:

Při kojení nebo i po něm vás bradavky pálí a svědí. Mohou být zarudlé nebo hladké a lesklé s bělavými flíčky.

Možné důvody:

Pravděpodobně se jedná o kandidózu.

Řešení:

Po kojení bradavky větrejte, snažte se o správné přisátí miminka (špatné přisátí potíže zhoršuje). Nemažte mastnými krémy, ale roztokem Citrovitalu nebo genciánovou violetí. Můžete na bradavky použít i antimykotickou mast. Často si měňte vložky do podprsenky a dodržujte hygienu rukou. Pokud máte podezření na kandidózu, raději se nejdříve spojte s laktační poradkyní nebo svým lékařem, aby kandidózu potvrdili a doporučili vám vhodnou léčbu.

Ucpaný mlékovod

Problém:

Část prsu vám zatvrdla. Na pohmat je místo bolestivé, horké a červené.

Možné důvody:

Mlékovod se ucpe, protože se v něm vytvoří překážka ze zaschlého mléka.

Řešení:

Hned když se potíže objeví, dodržujte následující postup: nahřát prs - nakojit nebo odstříkat - zchladit. Nahřívat můžete ve sprše, ohřívacím polštářkem i přežehlenou plenou. Kojte tak, aby mělo miminko bradu tam, kde je bolavé a zatvrdlé místo. Pokud po kojení stále cítíte tvrdé místo v prsu, zkuste ještě zbylé mléko odstříkat nebo odsát. Mezi kojením si můžete dát studený obklad. Pro snadnější odtok mléka můžete použít i homeopatický lék Phytollaca decandra 9 CH. Nenoste příliš těsnou podprsenku. Pokud se potíže nezlepší ani do 24 hodin, navštivte svého gynekologa.

Zánět prsu, mastitida

Problém:

Příznaky jsou podobné jako u ucpaného mlékovodu. Také zatvrdne část prsu, místo je bolestivé, horké a červené. Další z příznaků jsou pak horečka, zimnice, malátnost a nevolnost. Nástup zánětu bývá velmi rychlý, mnohdy během několika hodin.

Možné důvody:

Důvodem je bakteriální infekce, která se přes drobné ranky na bradavce dostane do mléčné žlázy.

Řešení:

Stejně jako u zánětu mlékovodu řešte situaci hned a dodržujte postup: nahřát prs - nakojit nebo odstříkat - zchladit. Kojte tak, aby mělo miminko bradu tam, kde je bolavé a zatvrdlé místo. Mezi kojením si dávejte studené obklady. Vhodný je například měkký tvaroh zabalený v plence (můžete do něj zamíchat i kapku levandulového oleje) nebo vychlazený zelný list, který lehce naklepete paličkou na maso. Pomoci vám mohou i homeopatika Phytolacca decandra a Belladonna. Důležité je i dál kojit nebo alespoň mléko odstříkávat či odsávat. Pokud se potíže nezlepší během 24 hodin, zkontaktujte laktační poradkyni. Bude pravděpodobně potřeba na zánět nasadit antibiotika. I tak ale pokračujte v kojení, nahřívejte, dávejte si studené zábaly i homeopatika.

Moje peripetie s kojením

Ani u mě nebyly začátky kojení bez potíží. Nejen, že byl první syn ze začátku hodně spavé miminko a nedařilo se mi ho budit na kojení, ale hlavně jsem si užila se záněty prsu. Bohužel jsem se zánětem skončila i 2x na chirurgii. Bylo to první miminko, a když se zánět objevil, netušila jsem, co dělat. A to je hlavní důvod, proč se zánět rozjel. U druhého syna jsem sice několikrát náběh na zánět měla, ale byla jsem víc v klidu a hlavně jsem už věděla, jak postupovat. Takže po nasazení zábalů, homeopatik a jednou i antibiotik to vždy dobře dopadlo.

Mějte proto na paměti, že když se nějaký problém s kojením objeví, nepodceňujte ho. Řešte problém ne zítra, ne pozítří, ale hned! Tím se vyhnete zbytečným potížím. Někdy stačí jen malá konzultace s laktační poradkyní nebo nahlédnutí do tohoto článku a je po problému. Kojení pak pro vás bude radost a ne trápení. A ještě jedna dobrá rada. I když vám kojení ze začátku nejde, jak si přejete, buďte trpělivá a snažte se být co nejvíce v klidu. Pro vás i pro miminko je kojení něco nového, co se musíte společně naučit. Dejte miminku dostatek času a prostoru. A hlavně, miminko jistě nejvíc ocení spokojenou a klidnou maminku.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • Formovač bradavek

    Pomůcka, která se vkládá do podprsenky a připravuje ploché nebo vpáčené bradavky na kojení. Membrána formovače vytváří trvalý tlak na svaly dvorce prsu, čímž způsobují vzpřímení bradavky.

  • fotbalová poloha

    poloha pro kojení v sedě, která je vhodná pro ženy s velkým poprsím, s vpáčenými bradavkami i pro ženy po císařském řezu; miminko leží na předloktí maminky, která mu rukou podepírá ramínka a prsty hlavičku; tělo a nohy miminka jsou podél maminčina boku a směřují za její tělo; předloktí má maminka podložené kojícím (případně normálním) polštářem

  • kandidóza

    Kvasinkový zánět prsu.

  • kojicí klobouček

    Pomůcka, která je často nesprávně doporučována pro snazší kojení. Ve skutečnosti způsobuje chybné sací návyky miminka, špatně se odnaučuje a kloboučky vedou k dřívějšímu ukončení kojení. Klobouček vypadá jako silikonová protéza bradavky.

  • laktace

    Tvorba a vylučování mléka z mléčné žlázy, kojení.

  • mastitida

    Zánět prsu.

  • poloha tanečníka

    Poloha pro kojení v sedě, která je vhodná pro nedonošená miminka nebo pro ta, která se špatně přisávají. Maminka drží miminko na svém předloktí před sebou a podpírá si prs na stejné straně.

  • sací reflex

    Reflex, který mají miminka v prvních měsících života. Stimulujeme ho tak, že se dotkneme horního patra v pusince miminka.

  • suplementor

    laktační pomůcka k dokrmování kojených miminek přímo na prsu maminky; skládá se z nádobky na mléko a cévky

Diskuze k této stránce (21 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

potýkáme se s tímto,ale nevzdáváme se ♥ chci kojit aspoň ještě 2 měsíce,neli víc

Romanka40, 18. 11. 2019, 21.39

Prvorozena mela zloutenku a boleni briska. Druhorozena je na prsu treba 3hodiny a jen dudla. A vubec me to nevadi

Ivana.78, 16. 3. 2019, 21.06

Dcera měla žloutenku,takže vždy hned usnula,v porodnici mi nikdo neporadil,jen mě naučili krmit z flašky.Pak jsem kojila asi tři měsíce,ale musela jsem od začátku dokrmovat.

Žofinka

Žofinka, 13. 6. 2018, 13.23

To jsou opravdu nejběžnější problémy

Zdeňka S., 24. 5. 2018, 8.42

Naštěstí kojení u nás nebyl žádný problém ani u jednoho dítěte

Andílek, 15. 12. 2017, 23.13

Také jsem musela používat kojící klobouček, pak bylo ale těžké ho odstranit, ale syn je šikulka a nakonec jsme to zvládli a kojili i bez něj..

Tenderka, 15. 12. 2017, 14.19

takto drzat babatko pri kojeni mi pride naopak, radsej v naruci drzat babatko v ohybe ruky a druhou volnou rukou si drzat prso

vendy.z, 15. 12. 2017, 13.41

pěkný článek

Spernakovna, 15. 12. 2017, 9.35

Starší dceru jsem kojila bez měsíce 2 roky. Teď kojím mladší 5 měsíční tak uvidíme jak dlouho to bude, díky dlouhodobému kojení starší a odstavení těsně před porodem se mi i po SC nastartovala laktace hned druhý den. A to jsem s první měla mléko až po 4 dnech usilovného přikládání v porodnici.

Ladoňka, 23. 6. 2017, 21.24

Moje miminko má dle Dr. velmi krátkou uzdičku, chceme ji ale nechat tak, jak je, a na přisávání to u nás nemá vliv - takže kdybyste někdo váhali, zda kvůli kojení uzdičku nastřihávat - není to bezpodmínečně nutné.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů