Netradiční sváteční tabule

zobrazeno 2327×

Vložil(a): NikolaJ, 18. 12. 2019 21.47

Štědrý večer se nezadržitelně blíží. A tak je na čase zamyslet se nad Štědrovečerní večeří a sváteční tabulí. Klasika? Nebo to letos zkusíte netradičně? Máme pro vás pár tipů na originální prostírání nebo svícny na sváteční tabuli, ale také pár netradičních receptů.

Máme prostřeno!

Kromě těch vůní, které k Vánocům neodmyslitelně patří, si z dětství určitě vzpomenete na to, jak na Štědrý večer bylo vše uklizené, čísté a perfektní. Na stůl se dával sváteční ubrus, používalo se sváteční nádobí. Pak jste se nejspíš nejspíš umyli a na sebe si oblékli sváteční šaty. I u nás to tak bývalo a většinu z těchto drobností, které ale ve skuteční dělají z tohoto všedního dne svátek, se snažím dodržovat i teď , když už máme děti.

Na svátečním stole prostíráme vždy o jeden talíř více, kdyby přišel nečekaný host. Pár dní před Štědrým dnem si s dětmi vyrábíme svícen na sváteční tabuli. Letos jsme si pořídili podobný, jako je v návodu na šeříkový svícen. Můžete si také takový vyrobit, a místo šeříku použít třeba větvičku jmelí, barevnou kouličku, dřevěného adělíčka, zkrátka cokoli se vám bude líbit. Anebo se inspirujte jinými návody, třeba na pomerančový svícen, který váš stůl navíc provoní pomerančem a hřebíčkem, bábovkový svícen s vůní dávných časů, nebo třeba svícen z přírodních materiálů

Na stůl si u nás dáváme sváteční prostírání. Letos jej ale zkusíme netradičně. Zkusíte to také? Nabízí se krajkové prostírání, skvěle ale vypadá také kouličkové prostírání, anebo velmi efektní a přitom jednoduché vykrajovátkové prostírání. Pokud ale máte už na Štědrý večer vše ostatn í připraveno a po večerech máte volný čas a zároveň vládnete ručním pracem, můžete si stihnout uháčkovat nebo uplést tyhle parádní ponožky k prostírání.

Pokud je vás doma víc, můžete vánoční tabuli ozdobit také vánočními jmenovakmi, jmenovkami ze šišek, nebo těmito jednoduchými andělíčky. My si letos stůl určitě ozdobíme těmito stromečkovými jmenovkami.

A co ještě? Máte další skvělé tipy na vánoční tabuli? Podělte se o ně v naší Kreativní dílně!

Štědrovečerní večere jinak

I u přípravy Štědrovečerní večeře můžete popustit uzdu fantazii. Mezi klasická jídla patří rybí polévka a kapr s bramborovým salátem. V některých krajích se také jako předkrm podává houbový kuba. V našich receptech ale najdete také tipy na netradiční úpravu těchto jídel. Tak třeba u nás se na Štědrý večer podává sice rybí polévka, ale bez mlíčí. Jen povařím kousek ryby s kořenovou zeleninou na jemno nastrouhanou a hlavně nesmí chybět muškátový oříšek. Letos ale plánuju sváteční hrachovou polévku s uzeným masem. Pokud však máte raději tu rybí a chcete zkusit něco nového, můžete uvařit třeba Krémovou rybí polévku.

I kapr se dá upravit snad na tisíc způsobů. Namátkou Kapr na másle a medvědím česneku, Kapr v bylinkové krustě, nebo Kapr s koprovou omáčkou. Že nehodlujete kapru? Zkuste jej nahradit lososem, nebo jinou vaší oblíbenou rybou. U nás určitě nebudou chybět ani kuřecí řízky, protože děti rybu moc nemusí. Asi nemají na vánočním stole takovou tradici, jsem ale raději když se děti nají a nají se s chutí a já se nebudu muset zabývat vybíráním kostiček, nedej bože návštěvou pohotovosti.

I bramborový salát nabízí mnoho variant. Klasický bramborový salát se liší kraj od kraje, možná dokonce rodina od rodiny. Já ho dělávám tak, jako ho dělává moje maminka - s mrkví, kořenou petrželí a celerem. Bez vajíčka, bez klobásy, bez jablíčka. A tak ho máme nejraději. Možná ale letos vyzkoušíme jeho odlehčenou variantu jen s cibulí a okurkou, nebo s ředkvičkami.

Co určitě nesmí na naší sváteční tabuli chybět, tak jablíčka. Ta si po večeři rozkrojíme v naději, že v nich najdeme hvězdičku. I tuhle tradici si nesu z dětství. Stejně jako nebudou chybět vlašské oříšky, čtyři pro každého, za každé roční období jeden. Letos ale na našem stole přibyde také jedna pro mne netradiční novinka - posvícenské koláče. Dělávala je moje babička a mě to dřív přišlo nějak moc. Letos se ale na ně docela těším, dáme si je společně s dětmi, až si rozbalíme dárky a pustíme pohádku.

 

A jak to máte vy? Už jste přemýšlela nad štědrovečerní tabulí? Chystáte letos něco netradičního?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (30 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

nancy, 24. 12. 2020, 22.57

Snažím se mít prostřeno svátečně, ale tak pěkně jako je tady vyfoceno to nemám.

babca216, 24. 12. 2020, 22.01

Také dělám vánoční tabuli zdobenou . Letos se máš sešlo 9 😁

Aneta Jiřičná Bendiková, 24. 12. 2020, 15.24

tradiční tabuli jsme řešili,jen když jsem byla malá,teď jí neřešíme.

Evka2, 24. 12. 2020, 13.11

Dám svícen a vytáhnu sváteční nádobí

Teryk92, 24. 12. 2020, 13.08

Ještě prostřeno nemám. Dám tam ubrus co nejdéle - jinak hrozí jeho okamžité zašpinění Hlavně nezapomenout dát šupinku pod talíře.

mikjana, 24. 12. 2020, 12.07

Krásně prostřeno, u nás bude zase tradičně prostřeno svátečně , ale určitě takto krásně ne.

Romanka40, 16. 12. 2020, 1.40

Budu rada, kdyz ubrus vydrzi aspon 10sekund 🤣

P.r., 11. 7. 2020, 16.58

snažím se každý rok

Mygara

Mygara, 29. 12. 2019, 7.42

U nás je úspěch i jen čistý ubrus

Fuga

Fuga, 26. 12. 2019, 8.02

NěJaká super výzdoba se u nás tedy nekoná

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů