homogenizace

zobrazeno 333×

Vložil(a): NikolaJ, 7. 9. 2016 21.33

proces, při kterém se díky promíchání dosáhne z původní směsi stejnorodé látky.

Homogenizace je proces, při kterém se díky promíchání dosáhne z původní směsi stejnorodé látky. Tento proces je asi nejznámější při homogenizaci mléka. K tomuto procesu je používán stroj zvaný homogenizátor. Je to pístové čerpadlo, které pod velmi vysokým tlakem nutí mléko, které je v podstatě emulze drobných tukových částic, rozptýlených ve vodě, vysokou rychlostí turbulentně proudit těsnou štěrbinou nebo tryskou. Při tom procesu se zmenší velikost tukových částic a mléko se zdá být krémovitější (tučnější), než ve skutečnosti je. Na stejném principu se běžně homogenizují i jiné emulze, například vosky na leštění karoserií automobilů.

Tento pojem se vyskytuje v těchto článcích:

Naši partneři

© 2013 - 2017 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. v pořádku více informací