Sušená rajčata
Rajčata nakrájíme na půlky a poklademe na plech vyložený pečícím papírem řezem nahoru. Sušíme buď horkovzduchem na cca 105 stupňů nebo z obou stran na cca 120°C. Čas od času zkontrolujeme, zda se rajčata nepřipalují či zda již nejsou suchá. Někdy rajčata pustí hodně šťávy, která zkaramelizuje a je nutné vyměnit pečící papír, aby se rajčata nepřichytávala.
Doba sušení se liší dle velikosti a zralosti rajčat, idealní stav usušení je, když jsou rajčata suchá, ale stále vláčná, uvnitř nematlavá. Taková plynule odebíráme z trouby. Nicméně nemusíme rajčata sušit "na max", polo- či spíše třičtvrtě-sušená jsou též velmi chutná a někdo je i přímo preferuje.
Z naší zkušenosti plyne, že sušení trva u těch větších zralejších 4 hodiny na horkovzduch, při oboustranném pečení 7-8 hodin. Tyto časy však berte jako orientační, rajčata je zkrátka třeba kontrolovat.
Když jsou všechna rajčata usušená, připravíme si nádoby, ve kterých je budeme skladovat. Oleje smícháme a spolu s česnekem a bylinkami zahřejeme a necháme "louhovat". Pozor, aby se olej nezačal smažit! My rajčata nakládáme obvykle s čerstvým rozmarýnem či tymiánem, ale je samozřejmě možné připravit rajčata i bez koření či s něčím úplně jiným, např. kapary či houbami. Po cca 5ti minutách olej stáhneme z ohně a proléváme jím rajčata, která po vrstvách skládáme do sklenice.
Rajčata nechte nějakou dobu uležet, doporučuji vydržet s konzumací nejméně týden. Jsou velmi chutná jen tak s dobrým pečivem (a co teprve ten olej, mňam), vynikající jsou též např. do této pomazánky.
Nenašli jste recept, který jste hledali? Přidejte ho
Diskuze k této stránce (18 příspěvků)
Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.
Jana Novotná, 29. 8. 2022, 1.09
Je to opravdu výborný recept, který chutná celé mé rodině. Přidávám jen k rajčatům ještě bazalku a kupuji si na ně nejlepší oleje na stránkách https://www.fabioshop.cz/oleje/, kde mají opravdu velký výběr. Nakládám si také chilli papričky, které každý rok pěstuji ve skleníku a experimentuji s novými recepty, abych měla čím obdarovávat své známé a rodinu.

Trendyterka, 27. 8. 2019, 21.26
Vynikající tohle mám ráda

Mygara, 29. 11. 2018, 14.14
Výborné, také musím vyzkoušet

Žofinka, 18. 10. 2018, 20.16
Já jak ty recepty pročítám, tak mě honí střídavě hlad, chuť a žízeň, to je tak dobře udělané

Fuga, 25. 1. 2018, 18.55
až bude zase nadúroda.....