Odklad školní docházky

zobrazeno 1338×

Vložil(a): Eliška Kozlova, 8. 4. 2022 1.27

Dalo by se říct český unikát, nikde ve světě nejsou odklady, tak časté, jako u nás. No, já budu žádat potřetí u nejmladšího. Nejstarší hlavně kvůli pozornosti, motorickému neklidu, hravosti. Prostřední psychologická a emoční nezralost (tady zasáhlo i úmrtí otce) a tupozrakost. Teď u nejmladšího, skoro všechno ... ale u něj nejvíc váhám, přeci jen do září je ještě čas. Jaký máte vy názor na odklady? Musím uznat, že u obou starších jsem tedy rozhodně nelitovala, oba zapadají do třídy úplně tip top.

Sdílejte:   | 
0

Nenašli jste diskuzi, kterou jste hledali? Přidejte ji

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 13. 4. 2022, 21.09

Já jsem pro odklad, nic neuteče. Starší dcera je narozena v listopadu, tudíž naštěstí odklad automaticky stejně jako to bylo u mě i manžela. Prostřední dcera je červencová a neváhala jsem. Odklad nám prošel skrz logopedii a tělesnou konstituci plus ještě neudržela pozornost. Teď byla u zápisu a ten rok je hrozně znát, dozrála, zklidnila se. Kdyby šla v 6 letech tak by se trápila ona i učitelka. Teď v 7 to bude lepší.

Eliška Kozlova, 14. 4. 2022, 2.28

Je pravda, že jsou děti vyzrálejší a hlavně chápou smysl pro povinnost, to jsem hodně viděla u dcery. Přijde mi, že už od první třídy jsou kladeny vysoké nároky a to se pak táhne celým životem.

dasza, 9. 4. 2022, 4.57

Když je v okolí nultak..CPU co nejvíc děti tam.. Odklady budou víc a víc pác děcka jsou hloupý..rodice jakbysmet .tady beru vždy v úvahu .kde nic není, nikdy to nebude ikdyby bylo odkladu 8.....rodice s nimi nepracují a školka to vše neudělá...je to rok od roku horší...a horší....sluchová percepce nulová skoro u všech....grafomotirka jakbysmet.a řeč??? Dvě děti z 30 většinou mluví gramaticky správně a mají všechna písmena ..ale tak vše na tabletu nenacvici. Rodiče se nezajímají..nechávají to všechno na poslední chvíli ..viz logopedie atd atd. Nadruhou stranu dětem nic neuteče a než se všichni doma stresován popř.je vracet do školky z první třídy..to radši ať si tu školku o rok prodlouží a jsou v klidu.... Návrh na poradnu není nikdy jen proto, že je někdo v létě..mám kluka posledního srpna a nikdy bych ho do poradny nedala..je úžasnej ve všech směrech...není to jen o věku..někomu nepomuze ano 20odkladu a blbej bude pořád stejně ..už jen kolik dospělých je bez rozumu...děti nemají ten zdravý selský rozum kde vidět..nemají vzor doma...a pak po nich chceme zázraky...

Eliška Kozlova, 9. 4. 2022, 12.41

Právě, to je druhá strana mince a přesně jak píšeš častější. Jirka měl test Předcházíme poruchám učení od Sindelarove, zaměřený na vývoj učení a myšlení, moc dobře nedopadl, přitom znalosti má. Ale říkám se, že když má i mladší kamarády a měří jen 105cm tak mu to neublíží, alespoň trochu pošteluje sebevědomí a tu grafomotoriku. Se spaním možná taky líp, ve školce vždycky usne mezi prvními, tak nevím jestli pak ve škole nebyl unavenej.

patricia077

patricia077, 10. 4. 2022, 14.20

Jestli spí ve školce tak to by ve škole unaveny byl kluk mi nikdy ve školce neusnul a jen tak ležet ho nebaví takže občas bývají i problémy že vyrušovali..máme stejně staré kluky co si pamatuji myslím že jsi v Náchodě rodila dva dny cca po mně ale ten můj měří 118 a ještě oproti ostatním co jdou do školy s ním a jsou i o rok starší je o hodně menší takže 105 je fakt málo to by snad neunesl ani batoh i dcera má ve druhé třídě co dělat aby to unesla..my nejezdíme auty jako většina dnešních rodičů..

Eliška Kozlova, 10. 4. 2022, 15.46

Já teda doufám, že do září ještě naroste, ale my jsme všichni menší, druhou stranu váží víc než Mates v jeho věku, ale ten měl taky odklad a i tak je nejmenší ze třídy. Já jsem zvědavá co se dozvím v poradně, hlavně potřebuju psychologickej posudek, co Mája (taťka) umřel dost se na mě upnul a moc se to nelepší. Jirka by chodil pěšky do kopce, asi půl kilaček, možná necelej. Ale aktovku zvládne, má docela sílu, hodně sportuje.

patricia077

patricia077, 8. 4. 2022, 17.07

Hele my byli u zápisu teď ve středu, předtím jsme se byli ve škole podívat, zvládl všechno a šest mu bude až v červenci, nechci odklad ani já ani od, nechce být ve školce, sice ve škole mu říkám, že se bude muset učit atd ale vidí to u starší, co je ve druhé třídě, takže má jakžtakž představu, všude se mně ptali, zda uvažuji o odkladu jen kvůli věku, říkám, že ne..a ano doporučili mi PPP, ale zatím jsme nebyli, je taky zrychlený, pořád skáče, ale když má sedět, vydrží sedět, dětská říkala, že je v pohodě, ve škole taky vše zvládl, co po něm chtěli, asi nebude nejlepší malíř a taky asi jako kluk nebude psát krasopis, ale prostě uvidíme, ale jdeme do toho .

Eliška Kozlova, 8. 4. 2022, 19.45

My byli dneska a opět mě to přiklonilo k odkladu. Myslím že jsem ho naučila co šlo, ale v hlavě to má ještě moc rozlitany, nedokáže se soustředit, dělá jen co se mu líbí. Asi největší průšvih je hláskování, poznávání písmenek sluchem a grafomotorika.

patricia077

patricia077, 8. 4. 2022, 19.55

Synovi taky grafomotorika dělala problémy ale od podzimu poskočil ale taky teda musí "pracovat" i doma nejen ve školce a r a ř mu naskočilo teď a zas dělá co dcera když se naučila kdysi nové hlásky, cpe je i tam kam nepatří 🤣..tak pokud se mu ve školce líbí tak asi nemusíš nic řešit a odklad dát 😉

Eliška Kozlova, 8. 4. 2022, 21.14

Tak to je super, Niky starší brácha taky táhnul, moc se do školy těšila. Jirka mluví dobře, když je v pohodě; ale když si není jistý nebo ze sebe chce dělat prcka, tak se "kocá" (úmyslná patlavost). Ve školce ho to moc nebaví, protože dělají úkoly, takže se obávám, že ve škole by to bylo ještě horší. Asi to bude stejnej studijní typ, jako jeho brácha

patricia077

patricia077, 9. 4. 2022, 9.10

Můj syn umí i sčítat do deseti různé příklady a zná i některá písmena víc i ho neučim ale neumí si třeba zavázat tkaničku a jak píšeš mluví dobře ale když dělá "mimino" klidně sisle🤷

Eliška Kozlova, 8. 4. 2022, 12.24

Ještě doplním že všechny děti ho mají doporučený a všechny tři jsou narozené v létě a já ty nedostatky také vidím. Ve většině Evropských státu je důvodem k odkladu závažné onemocnění, nebo částečná retardace, zralost a připravenost neřeší. Ale v prvních třídách je běžná i asistentka a menší počet dětí. U nás se s odklady u nezralých dětí počítá, takže jiných alternativ tak moc není.

patricia077

patricia077, 8. 4. 2022, 17.11

Dcera měla v první třídě menší počet, ale vloni už byly dvě první třídy a letos má být skoro třicet dětí a prý zatím neuvažují o dvou třídách, tak nevím...hlavně klukovi bude taky šest v létě a syn mojí známé, co s ním bude ve třídě měl odklad, je mu sedm o měsíc dřív než našemu šest, takže je samozřejmě vidět rozdíl i fyzický nejen intelektuální...a teď si vezmi, že v zahraničí chodí děti naopak do školy dříve, sestřenka má čtyři děti, žijí ve Francii a nastupovaly do školy v pěti letech a taky to musely dát .

jancaan, 8. 4. 2022, 10.00

Určitě vám napoví test zralosti, který probíhá (nebo už proběhl) ve školkách. Znám případy, kdy rodiče byli líní a nechtělo se jim už řešit školní povinnosti s dítětem tak mu dali odklad. Pokud je k odkladu důvod, tak je lepší si s nástupem do školy počkat:-)

Eliška Kozlova, 8. 4. 2022, 21.22

Test předškolní zralosti právě vyšel dost bídně. Sama za sebe by jsme to zvládli asi doučit, ale nechce se mi ho trápit, zvlášť když vidím jeho elán k učení.

patricia077

patricia077, 9. 4. 2022, 9.08

Test předškolní zralosti co to je? To vůbec neznám u nás to ve školce nedělají nebo o tom nevím.

Eliška Kozlova, 10. 4. 2022, 15.50

Ve školce se zvlášť u předškoláků, dělají diagnostiky, zakládají se, ale ne vždy se pak s rodiči rozebírají, spíše se řeší, když je nějaký nedostatek, když je to cajk, tak není třeba. Jenomže co učitel to jiný zápal pro věc

patricia077

patricia077, 11. 4. 2022, 16.35

Aha tak to s námi nikdo neprobiral..u starší před covidem byla schůzka s rodiči kde je třeba zabrat atd dnes už u syna nic jen dostává domu třeba práci kde je třeba víc úsilí nebo když mu něco nejde jak by mělo...

Leňulka, 8. 4. 2022, 7.09

Pokud je k tomu vážný důvod tak s odkladem souhlasím. Ovšem setkávám se i s úplně zbytečnými odklady z důvodu, že rodičům se ještě nechce dávat dítě do školy. To mi jako hlava nebere. Odklad jen z lenosti rodičů.

patricia077

patricia077, 8. 4. 2022, 17.09

Tohle je častý jev, že dávají rodiče a PPP k jejich přání přihlédne, ale já to nechápu, náš kluk školku nemusí odmala, hlavně to spaní atd, ale je fakt, že i starší děti než je on, tam prostě leží anebo i spí.

Eliška Kozlova, 8. 4. 2022, 21.31

Ono i ve škole s temi odklady i dost počítají, loni jedni rodiče ho odmítli, (a to naléhali ve školce i v PPP). Kluk se měsíc trápil ve škole, nakonec musel odejít, protože narušoval výuku, zpátky do školky ho dát nechtěli, tak se s ním učí mamka doma (nárok na asistentku neměl). Je docela fajn, že jsou povinné předškolní třídy v MŠ, ale možná by nebylo od věci zavést nulté ročníky, jako to mají v západních zemí, učí se od pěti, ale je to spíše školka v lavicích, než běžná výuka.

patricia077

patricia077, 9. 4. 2022, 9.07

Asi jak kde ale je to samozřejmě jiné než u nás..budu upřímná dcera je podzimní šla naopak skoro v sedmi a hned od října jsme chytli online a učila jsem se s ní pomalu celou první třídu paní učitelka měla těžký covid se zápalem plic a nemohla jednu dobu učit ani online prostě už jsme si tím prošli dost a vím že syn ve školce už být nechce takže pro mne je to jasná volba i když počítám s tím že učení bude náročné asi na stará kolena ještě zešedivím víc 🤣

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů