A.Syndrom

zobrazeno 582×

Vložil(a): Kanica, 24. 9. 2021 14.11

Tak dnes jsme se dozvěděla, že syn má Aspergerův syndrom. :(( Dětské psychology a pedagogy jsem mnohokrát navštívila na žádost školky a je z toho tato diagnóza. A já měla za to, že je syn hodně zlobivý a hyperaktivní. Je fakt, že neuznává autoritu, nechápe rozdíl mezi rodinou a cizím člověkem, je mu jedno s jak starým dítětem si hraje, když jsem četla na netu o tomto syndromu, tak to na syna z velké části sedí. Má ráno zaběhnuté rituály a když něco neudělá, vzteká se na zemi, musím dát vše do původního stavu a on to udělá vše znovu. Utíká..Ve školce to samé. Tak tedy diagnózu mám, ale co teď? Potřebuje nějakého asistenta? Nebo ho dostane na žádost školky nebo ho nepotřebuje? Je tady některá maminka, která je na tom podobně jako já? Já třeba nemůžu doma ani vyprat, to musí jen on, jinak je zle. Prý má svoje myšlení a změny mu nedělají dobře. Jak to řešíte vy s takovým dítětem? K psychologovi chodíme již dlouho i kvůli kakání, ale to bylo v pohodě, žádné trauma nemá, že by se bál třeba záchodu, tak nevím. Až teď po měsících známe tuto diagnozu. Moc děkuji za tipy a rady.

Sdílejte:   | 
0

Nenašli jste diskuzi, kterou jste hledali? Přidejte ji

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

V007A, 26. 9. 2021, 9.16

Bože, to by mě asi jeblo... Musí to být psychicky hodně náročné, držím palce.

Katka

Katka, 26. 9. 2021, 11.13

Tak asi proto takové dítě nemáš. 😇

snany, 26. 9. 2021, 11.16

Ale nejeblo, člověk se přizpůsobí všemu, když musí.

snany, 25. 9. 2021, 21.23

Je možné navštívit PPP (pedagogicko-psychologickou poradnu), s touto diagnózou Vám dají doporučení na pedagogického asistentka. Doporučení předáte škole a ta pak vše zařídí. Máte samozřejmě možnost zaplatit si osobního asistenta.

Kanica, 25. 9. 2021, 21.45

No na něj bych sama asi neměla jedině až budu chodit do práce, ale to zatím kvůli synovi nejde )

snany, 26. 9. 2021, 11.13

Proto začnete řešit objednání do PPP co nejdříve, zavolejte tam hned v pondělí. Hlavně to neodkládejte, pokud budete mít štěstí, syn by mohl mít asistenta už od ledna.

Katka

Katka, 27. 9. 2021, 10.11

On má nějaký asistent více než 7000 měsíčně? To není super ani za 4 hod denně 😉

Katka

Katka, 26. 9. 2021, 11.16

Tak oni ti asistenti neberou moc, proto to nikdo nechce dělat. Kamarádka platí hlídání své postižené dcery pomocí darů od Dobrého anděla. Sama je vážně nemocná a ještě samozivitelka. Takže dají se sehnat finance i takto.

dasza, 27. 9. 2021, 8.19

Asistentů je dost...a plat záleží na ředitelce..když je dá do dobře plat.tridy tak je to za ty 4-6 hodin denně suprový výplata..zvlášť když má někdo příjmy doma dva a nepotřebuje mít 40tis měsíčně..

Minnie, 25. 9. 2021, 15.54

Tak to mě mrzí radu nemám, ale držím palce ať si vše sedne a naleznete spolu porozumění.

Kanica, 25. 9. 2021, 21.46

Syn vypadá normálně, ale 70% času se chová jako nevychovaný, tvrdohlavý rozmazlenec.. někdy se rád mazlí a matlá plastelínu nebo něco vaří, ale to je vždy vzácná chvilka klidu. Je těžko unavitelný

Katka

Katka, 26. 9. 2021, 11.17

Zkus si půjčit knížku od té Brzakove, jak jsem psala, ta ti může hodně pomoct.

Katka

Katka, 24. 9. 2021, 15.16

Kamarádka má autistu, asistentka chodí s ním i do školky. Nevím jestli si žadáš ty nebo školka, ale spíš myslím, že to jde přes tu školku, že si žádá asistenta na dítě s určitou diagnózou. Každopádně nárok na to asi není a těch asistentů taky není moc. Taky záleží jestli dítě zvládne běžnou mš nebo mu bude líp ve školce speciální. Učitelka o něm ve školce mluví jak? Co je pro něj nejlepší a co by mu pomohlo by ti měl říct speciální pedagog, pediatr, psycholog a neurolog, obecná rada z diskuse je o ničem, každý autista má svá specifika.

Kanica, 24. 9. 2021, 20.18

Děkuji. Syn je takový, že opravdu když není po jeho, tak to dává dost hlasitě najevo. Vypadá to fakt děsně, jako kdyby byl nejvíc rozmazlený a nevychovaný. Dělá to jak v obchodě, školce, venku, doma.... všude. Já ho měla právě za zlobivého, ale dle psychologů a pedag. asistentů je to ten AS. Tak aspoň vím, že za to chování nemůže. Taky hodně dlouho vydrží. Do školky vstává v 7 ráno, odpol nespí, to prostě neusne, at se snažím jak chci. A on vydrží být vzhůru i do 1 ráno!! To už ani já nedávám a v 23:00 se mi klíží oči. Bud si hraje s kostkama nebo autodráhou nebo rozhazuje oblečení a dělá si domečky.... a kldině usne na zemi...

Katka

Katka, 24. 9. 2021, 20.28

Nevychovaný se zdá, protože nejsou uspokojeny jeho potřeby a on to jinak vyjádřit neumí. Péče o autisty je v ČR jedna z nejzanedbanejsich oblastí vůbec. Jsme tady tak min 15 let za západem, ať už se jedná o diagnostiku, které se málokdy rodič dozví do 1 roku, tak s množstvím odborníků, odborných pracovišť, školek, škol a najít denní péči, nedej bože přes noc, je téměř nemožné. Bohužel bude to hodně o Vás, co mu dokážete sehnat a zařídit. Naštěstí těch knih o autismu na trhu přibývá a tak se mu můžete zkusit přiblížit.

Kanica, 25. 9. 2021, 11.39

Budu docházet 2x měsíčně na porady, kde jsou ostatní rodiče a specialisti,kde mluví o tom, jak dítě zabavit, jak na něj, odměny atd... tak jsem zvědavá, jaké to bude. A to už má napořád, může se to zlepšit aspoŇ? Nejhorší je to na veřejnosti nebo v dětských hracích centrech. Tam když není po jeho, dá to hodně najevo, takže ho musím vždy uklidnit, jde to jen odměnou nebo ze sebe musím dělat blbečka a dělat blbiny, aby se začal smát. No někdy je to obtížný

Katka

Katka, 25. 9. 2021, 19.54

Asper. S. není angína, aby se přeléčil atb a bylo. Bude to dlouhá a trnitá cesta, ale co čtu knihy a sleduji pořady na toto téma, tak se všemi dětmi se dá pracovat. Někdo se dostane až na úroveň chování lidí bez tohoto syndromu, protože se naučí, jak se chovat a tvářit, tak aby zapadli. Do jaké míry se to podaří u vás záleží na stupni "postižení", na vaší trpělivosti, snaze a taky na štěstí na odborniky, kteří vás budou na cestě provázet.

Kanica, 25. 9. 2021, 21.48

Ano, to vím. A to ti lidé vnímají, že tu diagnozu mají, že se dokáží chovat normálně? Já právě myslela, že když to mají, tak si právě neuvědomují své chování

Katka

Katka, 26. 9. 2021, 9.05

Spousta Aspergeru jsou nadprůměrné inteligentní lidé. Oni si to samozřejmě uvědomují, vidí celý život, že se chovají a reaguji jinak než okolí. Ale právě díky té své vysoké inteligenci se mohou naučit sociálnímu chování a lépe zapadnout. Ale takoví to už právě částečně zvládali v tom dětství, takže proto píšu, každý to má jinak a někdo se jen vzteka a mlátí hlavou do zdi a tam už ta korekce jednání nikdy nebude 100% úspěšná. Ale rozhodně se správným vedením lze vlastní dítě pochopit, zjistit co potřebuje, co ho naopak dráždí a provokuje (může to být třeba hluk). Teď jsem dočetla knihu Pavlíny Brzákové Kryštof AdéHáDě a tam je to krásně popsané, že když matka pátrá, dítě to ocení a začne lépe spolupracovat.

snany, 25. 9. 2021, 21.29

Zda má nebo nemá nárok na asistenta pedagogika určuje poradna-buď PPP nebo SPC. Obecně děti s touto diagnózou asistenta dostanou. Co se týče asistentů, je jich více než hub po dešti. Aspergra bych do speciální školky neposílala, jsou to většinou velmi inteligentní děti, jen mají "problém" v sociální oblasti.

Kanica, 25. 9. 2021, 21.50

No snad by pedagog vyšel, ve školce by ho jistě uvítali syn takhle na jednu stranu chytrý je, umí už i počítat, zná celou abecedu, učí se anglicky, ale problém je spíš ovládání se, divokost, paličatost, všude musí být první ... (

snany, 26. 9. 2021, 11.10

Jen je třeba to řešit co nejdříve, respektive dítě objednat do PPP (záleží na městě, ale někde jsou objednací doby docela dlouhé). Počítejte však, že celý proces než dostane asistenta může trvat měsíce.

Katka

Katka, 28. 9. 2021, 9.49

Že je něčeho moc automaticky neznamená, že je to kvalitní. Co sleduji asistenty na našich dvou zš školách, tak nezvládnou ani lehké ADHD. Asistenti k autistum mají spíš dvouleté studium behaviorální terapie pod dozorem dětských psychatru. To je jako si myslet, že po měsíčním kurzu účetnictví budeš šikovná a samostatná účetní. Nebudeš a to ani po sš a vš ekonomické, kdy musíš nabrat pětileté zkušenosti z praxe než ti někdo svěří finance svého podniku.

Katka

Katka, 26. 9. 2021, 11.19

Asistentů je hodně? Tak to leda možná v určitém kraji. Tady je problém někoho sehnat i k méně potřebnému dítěti. A hlavně běžný asistent není dostatečně školený pro práci s autistou.

snany, 27. 9. 2021, 22.52

Ano, asistentů je hodně ( kurzy jich chrlí za rok docela dost) a každý asistent by měl zvládnout i dítě s poruchou autistického spektra. A co se týče platu, závisí na délce praxe a platové třídě ( standard je 8 pl.třída), samozřejmě i délce úvazku. Solidní ředitel dá i osobní příplatek a minimálně 3x ročně odměny.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů