Ženská bylinná napářka

zobrazeno 634×

Vložil(a): Adrianita, 19. 10. 2023 15.22

Už jste slyšela o ženské bylinné napářce? Přinášíme vám zajímavý článek, kde se dozvíte vše podstatné. Proč napařovat, kdy začít, co je potřeba, ale i na co si dávat pozor.

Ženská bylinná vaginální napářka se praktikovala v dávných dobách, v mnohých kulturách tato hýčkací praktika zůstala jako příjemná tradice. I v naší zemi se napářka praktikovala, je dobře, že si nachází opět své místo u spousty žen a dívek. Stejně jako si napařujete obličej, dýchací cesty při nachlazení nebo tělo v sauně, napařují se i ženské orgány. Přináší to spousty benefitů, od psychické pohody po fyzické uvolnění. Je zajímavé, že Česká republika je jedinou zemí světa, kde se několik let, zejména v porodnicích, praktikuje vaginální napářka. Jedná se tak i o skvělý léčebný doplněk.

V některých kulturách začínají s napářkou i dívky, které ještě nemenstruují. Jedná se o bezpečnou praktiku, začít tedy mohou dívky těsně před menstruací nebo se začátkem první menstruace. Začít můžete i kdykoliv jindy, pokud jste napářku ještě nezkoušela. Preventivně lze napářku praktikovat dvakrát do měsíce, těsně  před menstruací a po menstruaci, nebo kdykoliv dle chuti. Pokud potřebujete upravit cyklus, špiníte nebo krvácíte mimo menstruaci, trpíte bolestmi, pak si dopřejte tuto relaxaci častěji (třeba třikrát týdně před menstruací a dvakrát po), až do odeznění potíží. I pro mladé dívky, které mají bolesti v podbřišku nebo velké krvácení je fajn nejprve zkusit bylinnou napářku, než si nechat předepsat antikoncepci. 

Napářku si můžete dopřávat i po menopauze. Často může mít žena potíže se suchostí vagíny, která komplikuje milování. Díky napářce je vagína vlhčí a šťavnatější, navíc to dodá ženě větší pohodu a sebevědomí.

Má napářka vedlejší účinky?

Ženskou bylinnou napářku si dopřávejte kdykoliv během cyklu, ne však při menstruaci. Mohla by způsobit větší krvácení. Pokud však špiníte těsně před i po menstruaci, nebo kdykoliv v průběhu cyklu, napářku si dopřát můžete. Napářka podporuje čištění. Pozor na přílišné přehřátí. Napářka má příjemně prohřát, ne však přehřát nebo opařit. Horkost v těle značí i opary, ať už na ústech či kdekoliv jinde na těle, proto se raději poraďte s ženským lékařem a v době oparu napářku vynechte. V těhotenství se napářce také vyhněte, v posledním trimestru si ji můžete dopřát pro podporu porodu, dříve může způsobit předčasný porod. Po přirozeném porodu je možné si ji dopřávat dle potřeby v šestinedělí, v případě císařského řezu raději po konci šestinedělí. Napářky si může žena dopřáti i po potratu nebo po častém potrácení. V případě kvasinkové infekce může napářka spíše štípat. Pozor na velmi nízký tlak, kdy se vám po horké napářce může zamotat hlava. Obecně se u napářky doporučuje více pít. 

Jak se připravit na napářku

Napářku si můžete připravit do hrnce nebo většího či menšího kyblíku, stačí běžný hrnec na vaření. Pořídit si můžete speciální židli, stoličku nebo prkénko na které si pohodlně a bezpečně sednete. Pokud nechcete investovat do drahých pomůcek nebo chcete nejprve metodu vyzkoušet, zvládnete ji doma s běžným vybavením. Někdo dokonce praktikuje napářku na záchodě, což pro mě není moc relaxační a hygienické. Na hrnec nebo kyblík stačí položit dětské prkénko na WC, silnější prkna z dílny nebo si jen můžete kleknout nad hrnec a opřít se třeba o křeslo. Raději pod hrnec dejte podložku a i kolem něj dejte nějaký ručník, ať se neopaříte. Další možností je položit židli nebo stoličku, do otvoru vložit hrnec a sednout si na kraj židle. Zkuste si metodu, která vám bude pohodlná, ale dbejte i na bezpečnost. Napářka nemá být nepříjemná, naopak se jedná o relaxační metodu, tak ať se vám to líbí co nejvíce. Jakmile se usadíte, mějte připravenou deku nebo prostěradlo, kterým se omotáte. Na trhu pořídíte i hrnec na napářky, stejně jako plášť na omotání. V blízkosti mějte cokoliv, co vám zpříjemní relaxaci - jídlo, čaj, svíčku, polštářky na opření.

Jak si připravit domácí bylinnou napářku

Je fajn si připravit hrnec, v kterém komfortně dáte vařit 2 litry vody a přidáte 28 gramů sušených bylin. Můžete si nasbírat byliny a rostliny na zahradě nebo kdekoliv na procházce. Jelikož je třeba poměrně velké množství, pro pravidelné napářky si můžete zakoupit balení, které vám vydrží na více než jednu napářku. Na trhu si můžete vybrat různé druhy směsí, dostupné jsou i směsi v čajové kvalitě. Pokud si bylinky sbíráte sami, raději trhejte jen ty, které dobře znáte. Na napářku se skvěle hodí tyto bylinky: oregano, bazalka, afrikán, rozmarýn, lopuch, srdečník, heřmánek, řebříček, jitrocel, levandule, tymián, pelyněk, měsíček, kontryhel, okvětní lístky růže, hluchavka a další. Pokud chcete využít čerstvé byliny, je jich třeba 1 litr. Použít můžete i bylinky nebo čaj z lékárny, třeba meduňku, fenykl či heřmánek. Poslouží však i jablečný ocet a sůl, který rozpustíte v horké vodě. Pokud si připravujete bylinnou lázeň, nasypte bylinky do vroucí vody a nechte 10 minut povařit. Poté odstavte z plotny, přikryjte pokličkou a nechte vychladnout na vámi příjemnou teplotu. Do napářky rozhodně nedávejte žádné éterické oleje, nejsou pro tento typ lázně vůbec vhodné a bezpečné. Po usazení nad hrnec se pořádně zabalte, klidně si připravte i více dek a teplé ponožky. Berte napářku jako rituál, dejte si záměr, poděkujte, pusťte si příjemnou hudbu nebo film či meditujte. Napářka by měla trvat 10-40 minut, jak jen potřebujete. I po napářce si dopřejte klid a teplo. Druhý den po napářce můžete s poděkováním vrátit bylinky do přírody.

Zdroj: https://www.steamy.cz

 

Milé maminky, znáte bylinnou napářku, máte s ní nějaké zkušenosti? Pokud ano, zajímá nás, zda jste si pořídila speciální pomůcky a byliny, nebo si vystačíte s běžným vybavením.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů