Výtok jako zdravý čistící proces v organismu ženy

zobrazeno 34628×

Vložil(a): Adrianita, 22. 8. 2019 22.20

Již mladým dívkám bylo v rámci sexuální výchovy vštěpováno do hlavy, že výtok je něco, co značí problém. Je to ale opravdu tak? Jaký typ výtoku je běžný a kdy se naopak jedná o zdravotní potíž?

U dospívajících dívek a dospělých žen je známkou zdravé poševní sliznice čirý a nebo bělavý výtok bez dalších nepříjemných projevů, jako je svědění, pálení, zápach a podobně. Zdravý výtok je navíc důležitý pro příjemný pohlavní styk a následné početí miminka.

Samočistící funkce

Pochva je jedním z orgánů v těle, který má dokonalou samočistící funkci. Nejenže je tímto procesem zajištěno její zdraví, ale pochva je také chráněna proti infekci a poškození stěn, a v neposlední řadě dochází k jejímu dostatečnému zvlhčení při pohlavním styku. Samočištění ženských intimních partií je tedy obranný a přirozený mechanismus, ke kterému patří také tvorba sekretu, který je produkován poševní sliznicí, děložním čípkem, děložní sliznicí i vejcovody. Poševní tekutina je při normálním a zdravém stavu čirá nebo mléčně bílá, bez zápachu a nedráždivá. Její pH se pohybuje v rozmezí 3,8 - 4,5.

Jaké množství sekretu je v normě?

Podobně jako se liší barva a tvar našich těl, liší se i množství poševního sekretu u různých žen. Je třeba, aby se pozorovala každá žena a poznala sama, co u ní není obvyklé a co zcela běžné. Co je úplně normální pro jednu ženu, může být netypické pro druhou.

Mimo to se také mění konzistence a množství poševního výtoku v jednotlivých fázích menstruačního cyklu.V první fázi cyklu nemusí být přítomen žádný výtok nebo je ho méně. V období ovulace by každá žena měla mít alespoň slabý výtok, většinou se jedná o průhledný, vodnatý sekret, který je ale stále tažný. Je to z toho důvodu, aby bylo zajištěno vhodné prostředí pro spermie k usnadnění následného početí. V předmenstruační fázi, která následuje po ovulaci, výtok houstne, má mléčně bílou barvu a je lepkavý, ne hrudkovitý. 

Množství výtoku se také mění v průběhu života, záleží nejen na věku, ale i psychickému a fyzickému stavu ženy.

Jaké změny mohou být známkou infekce?

Známkou poševní i jakékoliv jiné gynekologické infekce je změna množství výtoku (sama o sobě nemusí nic znamenat), změna barvy sekretu (žlutý, žlutozelený, nahnědlý, našedlý), změna konzistence (hustý, hrudkovitý nebo výrazně vodnatý), jakýkoliv zápach. Mimo těchto projevů je infekce často doprovázena pálením, svěděním i bolestí rodidel, bolestí při pohlavním styku i bolestí při močení. Ve vážných případech může dojít i ke zduření lymfatických uzlin v tříslech.

Poku je infekce v počátku a nemáte velké potíže, můžete zkusit například výplachy koloidním stříbrem a koupele v soli. Pokud se stav nelepší nebo naopak zhoršuje, vždy navštivte svého gynekologa. Časté a dlouhodobé infekce už značí větší problém. Je třeba kompletní léčba a hledat souvislost s psychosomatickými jevy. Pokud je výtok hojný, hustý, nepáchne, žena může mít svítivě bílou a nebo nažloutlou tvář, přidružuje se psychická vyčerpanost, snížení příjmu potravy, řídká stolice, oteklé nohy. 

Při hojném, hlenovitém a zapáchajícím výtoku se dále může objevit dusivý tlak v hrudi, nechutenství, únava, ospalost.

Dalším typem je výtok hojný a řídký, stále vytéká a doprovází ho ochablost v bedrech a kolenech, chlad v podbřišku a končetinách , tmavé zbarvení tváře, závratě, psychická únava, časté močení, řídká stolice, žádná menstruace.

Bílý hlenovitý výtok může doprovázet  pocit chladu v pochvě, skryté bolesti v podbřišku, při které ulevuje teplo a masáž, bledá tvář, chlad v končetinách a bolest kĺoubů.

Kalný a páchnoucí výtok často doprovází svrbění v pochvě, závratě a únava, dusivý tlak v hrudi a nadýmání.

Od možných příznaků je třeba se odpíchnout a řešit příčinu potíží. Pokud nevíte, jak na to, kontaktujte specialistu, který se zabývá komplexní léčbou. Zkusit můžete také homeopatii.

Prevence

Základem zdravého poševního prostředí je strava. Dbejte na dostatek zeleniny a luštěnin, konzumaci celých obilných zrn, dostatečný pitný režim, dostatek pohybu i odpočinku. Příliš mnoho sacharidů a cukrů může vést k častým kvasinkovým infekcím.

Nezapomínejte ani na vhodné oblečení, které zajišťuje provětrávání. Uškodit vám může příliš těsné oblečení či prádlo, silonové punčochy, spodní prádlo či vložky ze syntetických materiálů. To vše může vést k přemnožení mikroorganismů. 

K mytí intimních partií používejte buď čistou vodu nebo přípravky určené pro intimní hygienu, běžné mycí prostředky mají příliš vysoké pH.

V neposlední řadě může infekci či její neustálé návraty způsobovat sexuální partner. Důležitá je tedy i dostatečná hygiena partnera, případně použití kondomu při sexu.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.55

bohužel na výtoky trpím furt a nic mi na to nepomáhá

Fuga

Fuga, 5. 9. 2019, 5.36

Tak o těch sacharidech je to prý kec

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.19

Není, zejména u žen s nabehem na cukrovku

Janna, 2. 9. 2019, 22.11

Nastesti jsem nikdy zadny nezadouci vytok nemela, zadnou infekci, nic, coz jsem rada. Stravu neresim, obleceni taky ne, nosim to, co je mne pohodlne. A intimni myci mydla jsem pouzivala akorat po porodu.

Katka

Katka, 6. 11. 2019, 21.19

Nikdy, nic? Šťastná to žena 😉

patricia077

patricia077, 28. 8. 2019, 9.55

Myslím, že každá z nás žen někdy nějaký výtok měla, prevenci znám a budu ji vštěpovat i své dceři

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů