Vaginální mapování jako náprava poporodních zranění na těle i na duši

zobrazeno 4580×

Vložil(a): NikolaJ, 3. 5. 2017 8.32

15. – 21. května 2017 proběhnou na různých místech republiky akce ke Světovému týdnu respektu k porodu. Letošním tématem je: 40 týdnů? Každý porod má svůj pravý čas. V Praze se koná Festival o těhotenství, porodu a rodičovství, který pořádá Hnutí za aktivní mateřství. Jedním z témat festivalových workshopů bude také Vaginální mapování, které souvisí se špatně zahojenými či ošetřenými jizvami po porodu (na těle i na duši). Jsou jedním z hlavních ženských intimních témat a dokáží ženu pěkně potrápit.

Světový týden respektu k porodu a Festival o těhotenství, porodu a rodičovství je nám svým pojetím velmi sympatický, proto jsme také mediálním partnerem Festivalu. Přijměte naše pozvání a zúčastněte se zajímavých workshopů (podrobnější informace najdete zde). Téma Vaginálního mapování a léčení jizev (náprava poporodních zranění na těle i na duši), povede Lucie Sitařová - certifikovaný Sexological bodyworker. Lucie má 4 roky intenzivních praktických zkušeností s prací se ženami a ženskými intimními tématy. Pracuje formou individuálních sezení, vede přednášky, praktické večery a spolu se svým partnerem Martinem Plasem i kurzy pro širokou veřejnost. Podílí se na medializaci ženských intimních témat. 

Co to je Vaginální mapování?

Na porod se pečlivě připravujeme dlouho dopředu, přesto si mnoho žen z tohoto jedinečného okamžiku odnáší vzpomínku v podobě jizvy po nástřihu, natržení či po císařském řezu (TIP: na podrobné statistiky o průběhu porodů se podívejte na stránkách MujPorod.eu). Jizvy se někdy rychle zahojí, jindy dlouho zlobí. Špatně zahojené či ošetřené jizvy po porodech jsou jedním z hlavních ženských intimních témat a dokáží ženu pěkně potrápit (bolí při sexu a dokonce i při změně počasí), ale zároveň se s velkými úspěchy dají napravit.

Vaginální mapování a práce s jizvami jsou dvě jednoduché a velmi účinné metody, které se v poslední době stávají stále populárnějšími. Vaginální mapování je léčivý postup, který je součástí sexuologické práce s tělem (Sexological Bodywork). Tento nový trend přišel z USA a umožňuje zcitlivění vaginální tkáně a léčení traumat. Vychází ze znalostí o paměti těla - příjemné i nepříjemné vzpomínky se ukládají jako otisky v těle až na buněčné úrovni. Nepříjemné prožitky se ukládají jako emoční a fyzické bloky. Ženská vagina funguje jako jakási houba, která ráda nasává a ukládá. Hojně se v ní vyskytují otisky (bloky) spojené s tématy, traumaty a emocemi z oblasti intimity a sexuality, obzvlášť pokud jsme neměly možnost situaci doprožít. Může se jednat o témata nebo traumata:

  • komplikovaný porod, doprovázený nástřihem, natržením či císařským řezem
  • jakýkoliv jiný nešetrný gynekologický zákrok
  • zneužívání či znásilnění prožité v minulosti
  • jakákoliv operace v oblasti pánve (laparoskopie slepého střeva, operativní odstranění cysty či myomu z dělohy, konizace děložního čípku, operace kýly)
  • sex proti naší vůli
  • nepříjemná událost v intimitě, která nás zasáhla psychicky (např. nevěra partnera)
  • nepříjemné či zraňující poznámky na adresu naší intimity, vůči kterým jsme se nemohly bránit (např. v dětství a v pubertě)

Tyto bloky pak vytvářejí ve vagině zatuhlá a "zamrzlá" místa, která mohou dokonce i bolet. Většina z nás přechovává ve vagině tato místa mnoho let a protože v nich tušíme nepříjemnosti, vyhýbáme se jim, např. rychlým sexem nebo dokonce odmítáním sexu celkově. Podvědomě cítíme, že něco není v pořádku a jsme podrážděné a nespokojené.

Stav vaginy ovlivňuje následně stav celé pánve. Bloky ve vagině mohou na fyzické úrovni způsobovat zatuhnutí pánve, napětí v pánvi, funkční neplodnost, záněty či jiné zdravotní potíže.

Návrat vědomí citlivosti a potěšení

Při vaginálním mapování navracíme do vaginy vědomí, citlivost a potěšení. Jedná se o dotekovou techniku vycházející z Tantry, při které jemně masírujeme tkáň vaginy. V podstatě je to reflexní masáž, při které znovu probouzíme citlivost této jemné tkáně, uvolňujeme zablokované emoce a zároveň vagině a celé pánvi ulevujeme od psychických i fyzických bloků, které jsou v ní uložené.

Vaginální mapování má největší význam bezprostředně po porodu, pomáhá však v jakékoliv fázi života, třeba i dvacet let po negativním zákroku, který tělesné a duševní prožívání ztlumil: porod, ale též operace nebo trauma jako sexuální zneužití či nevěra.

Práce s jizvami

Práce s jizvami stojí na podobném principu, liší se však technikou. Pomáhá dohojit jizvy, uvolňuje a odstraňuje bolesti, napětí a ostatní potíže s jizvou spojené. Jizvy výrazným způsobem tlumí tok naší energie v těle a ovlivňují náš tělesný i duševní stav. Obzvlášť pokud jsou v intimních oblastech těla, pochopitelně také zásadně narušují intimní život.

Kombinace obou metod pomáhá obnovení celistvosti a citlivosti vaginy i celého těla, navrací nám radost z intimity a podporuje ženské sebevědomí a sebehodnotu.

 

Zaujalo vás toto téma? Přijďte na workshop Lucie Sitařové, kde vám podrobněji vysvětlí principy a přínosy obou metod, řekne, jak pracovat s jizvami po porodu, a chybět nebudou ani příklady z praxe, krátké cvičení a prostor na otázky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • konizace děložního čípku

    konzervativní chirurgický zákrok, odstranění změněné tkáně děložního čípku (krčku dělohy)

  • laparoskopie

    endoskopická operační metoda břišní chirurgie, při které se pomocí endoskopických nástrojů pod kontrolou kamery provádějí operace orgánů břišní dutiny

Diskuze k této stránce (22 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 30. 8. 2022, 8.21

Já jsem teda tohle docela dlouho řešila, protože se na mě při porodu fakt hodně vyřádili. Ale nakonec jsem to úspěšně vyřešila zde: https://labioplastika-praha.cz/ Labioplastika je prostě obor, který vás dá zase zpátky do kupy a vy se díky tomu cítíte skutečně žensky. Pokud má někdo problémy se sebevědomím, tak rozhodně doporučuji alespoň konzultaci.

Minnie, 21. 9. 2021, 20.31

O tom jsem neslyšela, ale je pravda, že jsem neměla potřebu nějak tohle řešit a vyhledávat. Ani jednou jsem neměla nástřih a šití bylo zahojené hned. Co se týče sexu, jsem při chuti stále

hodně zajímavý článek,nikdy jsem o tomto neslyšela.a to mám 4 děti

Žofinka

Žofinka, 7. 6. 2018, 15.10

Já jsem si to se zájmem přečetla

kajulna, 13. 3. 2018, 22.04

Dobrý článok, mala som problémy po prvom pôrode lebo som sa veľmi dotrhala a hojenie bolo veľmi zlé a dlhé vďaka môjmu gynekológovy ktorý my dával obklady a pomáhal mi sa to dalo do vcelku dobrého stavu.

mckvak, 1. 7. 2017, 20.10

Zajimave zpracovany clanek, sama jsem si pri dvou porodech prosla nastrihem ktery se hojil dele nez sestinedeli, byt to bylo dobre sesite, ale bolelo to a citila jsem to jeste mnohem dele

Mygara

Mygara, 28. 6. 2017, 13.06

já si myslím, že spoustu věcí má žena hlavně v hlavě a ne přímo fyzicky na těle

Fuga

Fuga, 10. 5. 2017, 9.06

zajímavý pohled a jen mě utvrzuje v tom, že ve všech oblastech života je důležitá psychika

baru86

baru86, 9. 5. 2017, 15.16

Zajímavé, tyhle záležitosti by se měly řešit nejen z hlediska těla, ale i psychiky..

lazna, 9. 5. 2017, 13.00

Zajímavé. Mám po porodu jizvy na obouch stranách. Někdy ty jizvy cítím.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů