Padají vám vlasy? Zjistěte, jak s tím bojovat

zobrazeno 1451×

Vložil(a): NikolaJ, 5. 6. 2020 20.56  (aktualizováno 21. 6. 2020 15.11)

Padání vlasů je do určité míry normální, každý vlas má svou životnost, po jejímž uplynutí vypadne a je nahrazen vlasem novým. Pokud ale vlasy vypadávají předčasně a ve velkém množství, mluvíme o takzvané alopecii. Jak poznat, jestli alopecií netrpíte i vy? Odborníci se shodují, že pokud vám vypadne víc než 100 vlasů denně a na hlavě se začínají tvořit holá místa, je potřeba zpozornět a navštívit lékaře.

Silné a lesklé vlasy byly vždy znakem zdraví a krásy. Vypadávání vlasů může být velice traumatizujícím zážitkem, způsobuje psychologický stres a negativně ovlivňuje naše sebevědomí. Příčinou této nepříjemné nemoci může být mnoho faktorů: hormonální nerovnováha, poruchy štítné žlázy, těhotenství, chronické i infekční nemoci, nežádoucí účinek léků. V neposlední řadě má na zdraví našich vlasů vliv stres a nedostatek spánku.

Věděli jste, že druhů alopecie je víc?

Druhů alopecie známe hned několik. O difúzní alopecii mluvíme, když vlasy vypadávají rovnoměrně po celé hlavě. Příznakem není pouhé padání vlasů, ale také jejich oslabování. Tento typ alopecie může postihovat muže i ženy, ale u žen je častější. Pozitivní vlastností tohoto druhu je, že bývá dočasný. Pod difúzní alopecii spadá takzvaná androgenní alopecie, která je nejčastější příčinou vypadávání vlasů. Typicky začíná ústupem vlasů z čela a temene hlavy. Příčinou jsou dědičnost a mužské pohlavní hormony zvané androgeny. Pravděpodobnost jejího výskytu bohužel ale stoupá s věkem.

Z lokalizovaných alopecií je nejčastější takzvaná areátní alopecie. Areátní alopecií trpí lidé, kterým na hlavě vznikají jasně ohraničené lysinky, které se objevují náhle a mohou se vyskytovat i na jiných místech těla.

Velkým problémem je také takzvaná poporodní alopecie. Tou dnes trpí až 90 % žen po porodu a způsobují ji hormonální změny. Ve většině případů se stav normalizuje do devíti měsíců od narození dítěte.

Čím dřív, tím líp – alopecie a její prevence

I když na vypadávání vlasů neexistuje stoprocentně účinná léčba, je ve většině případů možné jejich padání zastavit či alespoň zmírnit správnou péčí. Doporučuje se vlasy mýt šetrnými přípravky z lékárny, které nevysušují pokožku hlavy a vlasy vyživují. Dnes už se ví, že používání šamponů s parabeny a sulfáty vlasům rozhodně neprospívá. Naopak masáže hlavy prokrvují pokožku a stimulují růst vlasů. Nesmíme ale zapomínat ani na správnou životosprávu a vyváženou stravu. Vlasům určitě prospěje alespoň jednou ročně naordinovaná kúra.

Co dále mohu udělat?

V lékárnách je k dostání mnoho přípravků určených přímo na posílení vlasů. Správné vlasové přípravky by měly obsahovat železo, zinek a měď a podporovat tvorbu keratinu, který je základní stavební jednotkou vlasu. Po dobrání takovéto kúry by vaše vlasy měly být lesklejší, silnější, měly by méně padat a jako bonus se zlepší i kvalita a pevnost vašich nehtů.

{{:pr:}}

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

  • parabeny

    látky toxické pro nervový a imunitní systém, spojovány s rakovinou prsu; dráždí pokožku

  • sulfáty

    neboli průmyslová pěnidla jsou látky, které vytváří s vodou bohatou pěnu

Diskuze k této stránce (9 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Gustawka, 7. 8. 2021, 8.36

Pomáhá očista jater a ledvin

Úča, 28. 2. 2021, 21.52

To jsem ještě neslyšela . Mě padají většinou na podzim s prý je to kvůli onemocnění štítné žlázy

Aneta Jiřičná Bendiková, 21. 12. 2020, 18.40

no teď po porodu mi extrémně padají vlasy asi se na ty clipy budu muset podívat.

Trendyterka

Trendyterka, 6. 10. 2020, 22.47

Naštěstí takový problém nemám.

Bejanela, 28. 9. 2020, 12.36

clipy? co to je? něco jako paruka?

Marta1982, 27. 9. 2020, 11.09

ano, padali mi, pak mně nerostly, proto jsem začala používat clipy a konečně mám dlouhé vlasy

jitka46

jitka46, 25. 6. 2020, 23.22

Znám pár lidí a slyšela jsem o tom. Naštěstí mě to netrápí.

patricia077

patricia077, 24. 6. 2020, 19.32

Mně nikdy moc nepadaly, až teď vidím snad všude moje vlasy, ale mám jich furt hrozně moc, takže se asi obnovují, jak říkala kadeřnice, je to v cyklech na jaře a na podzim prostě víc padají.

dasza, 22. 6. 2020, 5.48

Už nepadají..a jsou silnější... jim vitamíny na vlasy...páč po tom neustálým barvení je mám dost zničené..přišel čas na jejich oživení atd..takže vitamíny.kvalitni šampony.masky..a už žádné barvy z drogerie🤣🤣🤣🤣 no .sem zvědavá jak dlouho mi to ještě vydrží🤔🤔🤣🤣 a holka s alopecii je na tom taky lépe...uvidíme co udělá stres v září ze školy...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů