Kontryhel - zázračná rostlina pro všechny ženy

zobrazeno 2797×

Vložil(a): Zdeňka Kudová, 17. 3. 2020 21.15  (aktualizováno 28. 3. 2020 21.28)

Kontryhel je bylina kvetoucí v květnu, měly by ji sbírat především ženy. Jaké jsou hlavní účinky kontryhelu?

Kontryhel obecný se využíval v lidovém léčitelství snad už od nepaměti. Už naše prababičky si jeho sílu dobře uvědomovaly a říkaly o něm, že má přímo ženské i mateřské poslání. Od pradávna je jedním z nejlepších ochránců žen, o čemž svědčí i jeho německé jméno Frauenmantel neboli ženský plášť. Celá rostlinka je zasvěcena Panně Marii, díky tvaru listu, jenž připomíná právě její plášť. Odtud také pochází lidový název kontryhele – plášť panenky Marie. Někteří také tvrdí, že kontryhel musel být rodu mužského, aby se do něho mohly ženy zamilovat.

Droga v sobě ukrývá nesmírnou sílu, moc i kouzla. Lidé ho využívali při přípravě nápojů lásky a krásy. Podle starých ruských záznamů má kapka rosy, která se schovává ve vějířovitém listu magickou moc. Legenda uvádí, že se v této kapičce každé ráno omývají víly i skřítkové. Staří alchymisté ji dokonce používali k výrobě „kamene mudrců“. Dnešní vědecké výzkumy ukázaly, že se skutečně nejedná o rosu, ale o aktivní výměšek listu s velkou koncentrací účinných látek byliny.

Jak nám může pomoci?

Léčebných účinků kontryhele je opravdu mnoho. Používá se na všechny „ženské“ nemoci, zažívací potíže, při léčbě kýly, poruchách spánku, při hubnutí i při rekonvalescenci po infarktu. Skvěle účinkuje při bércových vředech, zánětlivých procesech na kůži, upravuje menstruaci, potlačuje akné, podporuje hubnutí a čistí krev. Pomáhá při chudokrevnosti, cukrovce, slabosti svalů, menopauze, epilepsii, roztroušené skleróze, plicní tuberkulóze, myomech, mykóze či endometrióze. Navíc perfektně působí na svalovinu v našem těle a napomáhá nám ji zpevňovat.

Široké využití má také kontryhel v těhotenství. Využívá se k léčbě neplodnosti, zvyšuje šanci na početí, posiluje ženské pohlavní orgány, zmírňuje těhotenské zvracení, poporodní deprese, zabraňuje potratům a odstraňuje premenstruační syndrom. Pití kontryhelového čaje se doporučuje užívat před otěhotněním i v jeho průběhu. Po porodu jistě ženy ocení jeho hojivé vlastnosti i schopnost podpořit tvorbu mateřského mléka. Stejně jako u každé bylinky i zde platí pravidlo, aby jste se před jeho použitím vždy nejdříve poradily se svým ošetřujícím lékařem.

Co budeme sbírat?

Jedná se o poměrně častou a nenápadnou bylinku. Najdeme ji takřka na každé louce, okraji lesa, v zahradě nebo si ji můžeme i vypěstovat. V čase kdy kvete budeme sbírat celou nadzemní část včetně listů a květů. Později se zaměříme především na listy, které můžeme využít k sušení a používat je na přípravu čaje v zimním období. Sběr můžeme provádět po celou dobu sezóny od jara až do podzimu. Nejlepším obdobím je však jaro a léto, kdy je droga v plné kondici a obsahuje více účinných látek. Nikdy však netrhejte rostlinky, které se nacházejí v blízkosti silnic či rostou v oblastech, kde bylo použito chemické ošetření. Takové byliny by vám mohly spíše ublížit.

Jak se užívá?

Kontryhel můžeme užívat v podobě čaje. Ten si lehce připravíme, když spaříme lžíci sušené či hrst čerstvé byliny vařicí vodou a necháme čtvrt hodiny lohovat. Takto připravený nálev užíváme dvakrát až třikrát denně. Silnější výluh, jenž vytvoříme z asi 200 gramů drogy a necháme alespoň hodinu vylouhovat, můžeme použít také při přípravě koupele, kde nám může skvěle pomoci s léčbou zánětlivých projevů na kůži.

Na  závěr bych ráda citovala výrok uznávaného švýcarského léčitele a katolického faráře Johanna Künzleho, který nejlépe vystihuje blahodárnou moc této zázračné bylinky. „Dvě třetiny operací žen by byly vcelku zbytečné, kdyby se zavčas a delší dobu užívala tato rostlina, neboť ona vyléčí záněty lůna, horečky, sněť, zhnisání, vředy i průtrže. Každá šestinedělka by měla 5 až 10 dní pít mnoho čaje z této bylinky. Mnohé děti by ještě měly svoji matku a nejeden utrápený vdovec svoji ženu, kdyby byli poznali tento boží dar. Zvenku zhojí kontryhel rány, bodné i sečné, když na ně tuto bylinku rozmělníme. Děti, které navzdory dobré stravě mají slabé svaly, zesílí po delším pití tohoto čaje.“

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Ivulín, 26. 4. 2021, 23.07

Tak o kontryhelu jsem se snad poprvé dozvěděla zde na těchto stránkách - https://www.milota.com/eshop/produkty-ostatni-5135 a myslím si, že je to asi jeden z nejzásadnějších momentů v mém životě vůbec Tyto stránky mám hrozně moc ráda a to hlavně proto, že se tam dají sehnat i veliké pytle čaje a to je něco pro mě

babca216, 27. 1. 2021, 18.23

Tak kamarádka prý suší v létě a používá a chválí si ho .

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 18.00

díky kontryhelu,jsme počali čtvrtého syna.

babca216, 9. 12. 2020, 21.14

Tak zajímavé ale já moc na bylinky nejsem

Evka2, 9. 12. 2020, 18.01

Tak to je opravdu zajímavá rostlinka - to jsem nevěděla.

nancy, 9. 12. 2020, 17.25

Když jsem chodila do školy, tak jsme tuhle bylinku sbírali a sušili, bylo to povinné, ale na co se používá jsem nevěděla.

Trendyterka

Trendyterka, 6. 10. 2020, 23.01

Bylinky jsou úžasní pomocníci.

Kateřina Fárová, 26. 4. 2020, 19.03

Tak tento zázrak vůbec neznám.

jitka46

jitka46, 19. 4. 2020, 23.28

možná ji máme na zahradě, ale nejsem si úplně jistá, mrknu tam

mikjana, 11. 4. 2020, 10.41

Tak tuto bylinku vůbec neznám, musím se podívat pod zahradě, jestli jí tam někde neobjevím.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů