Jak správně pečovat o své zuby?

zobrazeno 805×

Vložil(a): Adrianita, 27. 9. 2022 11.45  (aktualizováno 9. 12. 2022 15.59)

Zhoršil se vám po dětech chrup nebo chcete zlepšit péči o své zuby? Často řešíme růst zoubků a péči o první zoubky svých dětí. Přitom ale zapomínáme na sebe.

V těhotenství i v době kojení bojujeme s hormony, měníme jídelníček, častěji máme chuť na sladké. Na počátku těhotenství nás může kromě nevolnosti trápit i zvracení. Po narození dítěte nemáme ani čas si vyčistit zuby. To vše může mít vliv na kvalitu zubů. Dnes se zaměříme na to, jak správně čistit zuby a zda je nutné používat i jiné pomůcky než jen kartáček a zubní pastu.

Možná si říkáte, že zuby se časem opotřebí a zhorší se jejich kvalita. To zcela neplatí. Zuby, které pravidelně nečistíme, nebo je čistíme špatně, se opravdu časem zkazí nebo se vyskytne paradentóza. Pokud budeme dbát na důkladnou ústní hygienu, každý váš zub bude dokonale čistý, riziko poškození chrupu je minimální až žádné. Velký vliv na kvalitu zubů má i složení našeho jídelníčku.

Co (ne)jíst pro zdravé zuby

Každý ví, že zubům nesvědčí cukr a veškeré cukrovinky. Nejhorší jsou pochutiny, které mají lepivou konzistenci, jako gumoví medvídci, lízátka, ale i sušené ovoce. Tedy vše, co zůstává v zubu. Ale co zubní sklovinu vyloženě narušuje jsou kolové a perlivé nápoje, neředěné džusy, zelenina naložená v kyselém nálevu apod. Nejlepší je si po takových pochutinách důkladně vypláchnout ústa čistou vodou. Po konzumaci kyselého i kávy není vhodné si vyčistit zuby, protože si sklovinu více narušíte. Vhodná je ale žvýkačka bez cukru. I pro zdravé zuby se doporučuje pít hodně vody v průběhu dne. Při nedostatečném pitném režimu se sliny zahušťují a nestačí odplavit zbytek jídla, bakterií a plaku. Množství slin snižuje i konzumace alkoholu.

Pro zdravé zuby je nutné konzumovat potraviny s dostatkem vápníku, jako mléko, mléčné výrobky, mák, brokolice, květák, sezamová semínka, vlašské ořechy. Nezbytný je i vitamin D a K. Například sardinky jsou dobrým zdrojem vápníku i vitaminu D. Nezapomínejte ani na zdravé dásně, pro které je vhodné konzumovat potraviny s vyšším obsahem vitaminu C, červenou papriku, růžičkovou kapustu, citrusy, aronii, šípky, jahody, kiwi, rakytník. Nejlépe si dopřejte ovoce a zeleninu ke každému jídlu. Prospějete tak nejen dásním. 

Jak si správně čistit zuby

V průběhu dne se na zubech usazuje bakteriální povlak, který nazýváme plak. Pokud si chcete u sebe nebo u dětí ověřit, zda si správně čistíte zuby, vyzkoušejte indikátor plaku, který koupíte v lékárně nebo specializovaném obchodě. Rozkoušete tabletu, vypláchnete ústa, přičemž se zabarví ta místa, kde zůstal plak. Jsou i tablety, které barevně rozliší starší a novější zubní plak. Bakterie, které zůstávají v ústech delší dobu (kvůli špatnému čištění) jsou odolné vůči mechanickému čištění, ústním vodám, mnohdy dokonce i antibiotikům. Zubní plak je příčinou vzniku kazů, zánětu dásní i paradentóze. Neodstraněný plak způsobuje zubní kámen, který lze odstranit jen u zubního lékaře nebo dentálního hygienisty. Aby se zubní kámen neobjevil znovu, je třeba se zaměřit na důkladné a správné čištění.

U mladých lidí a lidí se zdravými zuby zabere čištění méně času. Je třeba se zaměřit na rýhy na kousacích ploskách a mezizubní prostor vyčistit mezizubním kartáčkem nebo zubní nití. U zubů se zánětem nebo paradentózou je třeba se zaměřit na problémová místa a být opatrní při čištění mezizubních prostor. Někdy je lepší vynechat mezizubní kartáček, aby nezpůsobil větší zranění dásní. I když se prodávají různé typy kartáčků, volte vždy variantu soft, supersoft nebo ultrasoft. Čištění sice zabere více času, než kartáčkem s tvrdou hlavicí, ale čištění je příjemnější a nehrozí krvácení dásní. Nejprve si vyčistěte zubní plošky, kde ulpívá  nejvíce nečistot, čištěte v různých směrech. Potom se zaměřte na důkladné vyčištění zadních ploch, čištěte zub po zubu. Naposledy si nechte nejméně náročné místo, což jsou přední zuby. Špatné je čištění jako při pilování. Důležitý je pohyb zápěstí, kdy postupujete krouživými pohyby od dásní k zubu. Základem je tedy vhodný zubní kartáček doplněný zubní pastou. Nakonec dočistěte zubní prostory, buď zubní nití nebo mezizubním kartáčkem. Správný postup by vám měl ukázat zubní lékař. Někdo používá nebo střídá obě varianty čištění mezizubních prostor. Kombinace je doporučena hlavně lidem s menšími nebo téměř žádnými mezizubními prostory, kde se usazuje více plaku a hrozí zubní kazy. Menší prostory jsou častěji u předních zubů. 

Pomůcky na čištění zubů

Zubní nitě - vlákna, floss, i tento název se používá. Zubní nitě jsou finančně nenáročný pomocník pro správné čištění zubů. Na trhu koupíte voskované i nevoskované, tenčí, silnější, s fluorem i bez. Vyzkoušejte více druhů a zvolte tu nit, která vám více vyhovuje. Zubní nitě jsou vhodné hlavně pro úzké mezizubní prostory, kam se nevejde mezizubní kartáček. Používat je můžou i děti. Naučte je odmala používat zubní nit.

Mezizubní kartáčky - jedná se o různě tvarované miniaturní štětečky, které zachytávají zubní plak v mezizubních prostorech. Jsou určené hlavně do větších mezizubních prostor, hlavně na zadní zuby. O vhodném mezizubním kartáčku se poradťe se zubařem. 

Jednosvazkový kartáček - jedná se o zahnutý kartáček s dlouhou rukojetí, který je vhodný pro čištění zadních stoliček při dávivém reflexu. Dokonale také dočistí zuby s rovnátky, nebo dolní zuby, které jsou náchylnější k tvorbě zubního kamene.

Elektrický kartáček - elektrické kartáčky jsou vhodné i pro děti nebo ty, které s čištění bolí zápěstí. Tyto kartáčky jsou účinné, je však třeba vést kartáček postupně na všechny místa.

Speciální kartáčky -pro nositele fixních rovnátek existují orto kartáčky, které se dostanou i za drátky. Na čištění rovnátek jsou vhodné super-floss kartáčky, které se mohou použít i na implantáty, keramické můstky nebo protézy. 

Dočištění ústní dutiny    

Na dočištění ústní dutiny se používá například plastová škrabka na jazyk, která pomáhá odstranit bakteriální povlak z povrchu jazyka. Stačí použít jedenkrát týdně. Používá se hlavně při zápachu z úst či paradentóze. Zbytek potravy i z hůře dostupných míst napomůže odstranit ústní sprcha. Stále dost přeceňovaný je účinek ústní vody. Ústní voda má však význam při zánětu či jiným onemocněním dásní. Pro zjištění, zda ve vašich ústech nezůstal nevyčištěný zubní plak můžete vyzkoušet indikátor plaku v tabletách. Barvivo je neškodné, a proto tablety můžete podávat i dětem.

 

Jak pečujete o své zuby vy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 1. 8. 2023, 8.15

Teda jako je pravda, že péči o zuby doma věnujeme fakt hodně času. Kvalitní zubařka, dentální hygiena a pak třeba potřeby pro dentální hygienu na doma, které kupujeme tady https://www.kaupu.cz/ Je to takový fajn obchod, kde mají, jak se tak říká – od Bacha po Vlacha. Takže tam člověk sežene všechno od potřeb pro děti, zubních kartáčků nebo třeba granulí pro psa.

Aliisha

Aliisha, 26. 3. 2023, 13.26

Používáme ELMEX pastu a curaprox kartáčky. Na dočištění nit a mezizubní kartáček.

ROMA-Z, 19. 2. 2023, 9.05

Zubům se věnuji u sebe i dětí hodně, kartáčky normální i elektrické, zubní nitě i mezizubní kartáčky. Chodíme pravidelně na zubní hygienu. Děsí mě ceny za výkon u zubaře.

katy2233, 25. 1. 2023, 13.26

Já osobně jsme na zuby háklivá. Ráda o zuby pečuji a věnuji jim svůj čas. Teď, ale v těhotenství se mi zuby i přes péči zhoršily. A po přečtení článku se bojím i péče po porodu. Na radu jsem si ale pořídila elektrický kartáček a zubní sprchu, která mi docela pomohla. Snažím se i sahat po lepších zubních pastách a mezizubních kartáčkách. Ráda nakupuji přes http://kuponozdroj.cz/ ,jelikož jsou ceny výhodnější.

Jamu, 11. 12. 2022, 19.17

Zapominám na sebe casto

patricia077

patricia077, 10. 12. 2022, 16.55

Čistíme poctivě střídáme elektrické i klasiku nitě mezizubní ale i tak děti trpí na pigment takže ještě chodíme na dental hygienu prý je to složením slin

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 8.16

já jsem na sebe co se týká zubů přísná, protože v mládí jsem si to pěkně svojí leností povorala

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů