Inkontinence po porodu: Jak na nechtěný únik moči?

zobrazeno 1027×

Vložil(a): Adrianita, 26. 8. 2022 10.14

Únik moči po porodu a během těhotenství není nic neobvyklého. Běžně touto obtíží trpí až 30 % rodiček a 60 % těhotných žen. Jak si s touto nepříjemností poradit?

Proč k inkontinenci dochází?

Příčin nechtěného úniku moči je hned několik. V těhotenství a po porodu je to hlavně z důvodu hormonálních změn a také zvýšení tlaku v oblasti pánevního dna. Jak se v bříšku vyvíjí dítě a děloha roste, mění se v dutině břišní poloha ostatních orgánů. Děloha vyvíjí obzvláště velký tlak na močový měchýř, který se přizpůsobuje a mění tvar. S postupujícím těhotenstvím se nutkání močit objevuje čím dál častěji. I samotný porod vytváří velký nápor nejen na pánevní svalstvo, ale i na močový měchýř a trubici. Jelikož se celý „spodek“ roztáhne na své maximum a následně zase stáhne, chvilku trvá, než se všechno vrátí zase zpět do původního stavu.

Jak dlouho mohou obtíže přetrvávat?

Během šestinedělí se děloha zmenšuje do rozměrů před samotným těhotenstvím – stejně tak i všechny další orgány se vrací na svá místa a nabývají předešlých tvarů. V případě, že jsou poševní tkáň a nervová zakončení poškozená více, než je běžné, může inkontinence přetrvávat dál. V takovém případě je vhodné navštívit lékaře.

Jak si s inkontinencí po porodu poradit?

Skvěle fungují tzv. Kegelovy cviky, které pracují na principu stahování svalstva pánevního dna. Pokud budete svaly pravidelně posilovat, dostatečně se zpevní a budou oporou pro všechny vylučovací orgány. Jestliže metoda tréninku nezabere, na řadu by měla přijít léčba invazivní anebo pomocí medikamentů, které vám předepíše lékař. Mezitím, než se všechno vrátí do pořádku, se kvůli nechtěnému úniku moči nemusíte stresovat. Dámské inkontinenční kalhotky vás udrží v bezpečí a pohodlí.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (1 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 6. 12. 2022, 13.03

cvičením se dá opravdu hodně pomoci, někdy ale už "pomůžou" jen inkontinenční vložky

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů