Diagnóza metastatické rakoviny prsu. A co dál?

zobrazeno 6204×

Vložil(a): NikolaJ, 30. 8. 2018 22.41  (aktualizováno 11. 9. 2018 13.15)

Rakovina prsu. Čtvrté stádium. Metastázy. Slova, která, když zazní v ordinaci, změní váš život. Ve víru myšlenek dominuje otázka: CO TEĎ? Co mě čeká? Přiblížíme vám v několika bodech, co je to metastatický karcinom prsu, ale také to, na co máte nárok, a dáme tipy, jak bojovat.

Karcinom prsu je nejčastějším zhoubným nádorem diagnostikovaným u žen – ročně jich touto chorobou na světě onemocní více než půl milionu, v Česku kolem šesti tisíc, tj. přibližně každá tisící žena. Prsní nádory jsou příčinou úmrtí u 3,6 % žen naší populace.

Rakovina je nejlépe léčitelné chronické onemocnění. Čím dříve se onemocnění zachytí, tím lépe léčitelné je. Někdy je však onemocnění již od začátku nebo v průběhu času metastatické.

Metastatický karcinom prsu

Slovo metastáza pochází z řečtiny a volně přeloženo znamená vystěhování buněk nádoru do  dceřiného ložiska. Podmínkou vzniku metastázy je oddělení buňky (nebo buněk) z  nádoru, uchycení na  jiném místě a  vytvoření nových vyživujících cév. Zpočátku nová ložiska nejsou vidět a  také nepůsobí svému nositeli žádné obtíže. Časem metastáza narůstá, dá se zachytit nějakou diagnostickou metodou (počítačová tomografie, scintigrafie a další vyšetření) a může působit obtíže, například bolest nebo krvácení. Z původního nádoru tyto nádorové buňky cestují tělem přes krevní nebo lymfatické cévy.  

Nejčastěji karcinom prsu metastazuje do místních lymfatických uzlin (podpaží, nadklíček, a pod.), do jizvy po původní operaci prsu, do kostí (pánevních, páteře, kyčle), do jater, plic, kůže a mozku. Neexistuje však orgán ani místo v těle, kam by karcinom prsu nedokázal metastazovat. 

V případě metastatické rakoviny prsu je možná

  • Chirurgická léčba
  • Radioterapie (léčba ozařováním)
  • Hormonální léčba 
  • Chemoterapie (léčba cytostatiky)
  • Biologická léčba
  • Bisfosfonáty (léky v tabletách nebo infúzích k léčbě metastáz do kostí)
  • Podpůrná léčba (analgetika, rehabilitace…)
  • Klinická studie

Metastatický karcinom prsu je onemocnění, které je zpravidla nevyléčitelné. To však neznamená, že jeho průběh nelze ovlivnit a  že by se nedal léčit. Význam má i zlepšení kvality života odstraněním obtíží z metastáz, i když samozřejmě cílem léčby je zastavit průběh onemocnění a prodloužit život. Zeptaly jsme se Petry Adámkové, zakladatelky ONKO Unie na co máte nárok, pokud vás postihl metastatický karcinom prsu a také jak bojovat.

Psychika hraje velmi důležitou roli

Soustřeďte se na sebe a na to, abyste tuto situaci přijala, jejím popíráním nic nezměníte. Až na to budete připravená, zkuste si o tom promluvit s ostatními. Vaši blízcí pro vás mohou být neocenitelnou podporou. A nejen ti. V tomto stavu není ostuda vyhledání pomoci odborníka. „Psychoterapie je plně hrazena zdravotní pojišťovnou a nemocným ženám pomáhá vyrovnat se s diagnózou. V této fázi se žena může stáhnout do sebe. Důležité je nebát se o všem mluvit se svými blízkými, protože i pro ně je život za této situace nový a neznámý,“ říká Adámková, ředitelka organizace ONKO Unie, která podporuje pacienty s onkologickou diagnózou a snaží se zlepšovat kvalitu jejich života. Upozorňuje zároveň na to, že takto kvalifikovaných odborníků je málo a není jednoduché najít nějakého vhodného ze dne na den. Proto toto řešení nenechávejte na poslední chvíli.

Nevíte si rady? Zkonzultujte váš stav s dalším odborníkem

Pokud si nejste jistá, že navržená léčba je pro vás ta nejlepší, poraďte se s dalším odborníkem. Kromě operace a chemoterapie je využívána také radioterapie, biologická léčba a další inovativní postupy, které mají velmi pozitivní vliv na prožívání období během léčby, a to i při metastatickém onemocnění. V případě některých léčebných metod existují i překážky bránící jejich získání, nebojte se proto zeptat více lékařů.  Každá pacientka má právo požádat o konzultaci druhého lékaře, kterého si sama nebo na doporučení vybere. „Díky vhodné terapii lze dostat nádor pod kontrolu, prodloužit život i zlepšit jeho kvalitu. Zásluhou pokroku v medicíně se z metastatické rakoviny prsu stává chronické onemocnění podobně jako například cukrovka,“ zdůrazňuje Adámková.

Během léčby nepřestávejte žít svůj život

U léčby metastaticky nemocných žen je nejdůležitějším cílem dostat nádor pod kontrolu a žít kvalitní život. „Kvalitou života rozumíme schopnost užívat si našeho bytí a mít uspokojivé mezilidské vztahy. Přitom platí, že vyrovnaný, harmonický člověk prožívá spokojenější život,“ upozorňuje Adámková. Proto si plňte svá tajná přání a touhy. Udělejte něco, co jste si vždycky přála. Každým dnem se těšte z něčeho hezkého.

Jak se postavit depresím a únavě?

Co dělat, když se objeví depresivní nálady a silná únava, která bývá jedním z následků nemoci?

  • Dopřejte si pravidelný tělesný pohyb, který pomáhá i během léčby – např. chůze, jízda na kole, plavání. Velmi doporučená je také Nordic Walking.
  • Zkoušejte, jaké potraviny vám dělají dobře a ty vyhledávejte. Většina odborníků doporučuje zdravý životní styl a s ním čerstvé ovoce a zeleninu. Někomu ale pomáhá při chemoterapii například pití kolových nápojů s bublinkami. Každý je prostě jiný.
  • Nepřestávejte dělat věci, které vás bavily. Věnujte se svým koníčkům.
  • Snažte se mezi léčbou udržovat co nejvíce denní režim, na který jste byly zvyklé doposud. Pokuste se i nadále věnovat čas každodenním povinnostem. Má to smysl.
  • Nebojte se zajít na psychoterapii a věřte navržené terapii, která vám může váš stav usnadnit.

Nejste v tom sama

Pokud i vám byla diagnostikována rakovina prsu, pak vězte, že v tom nejste sama. Existuje mnoho organizací, které vám ve vaší situaci dokážou pomoci. Patří mezi ně i ONKO Unie. ONKO Unie, o.p.s., se od roku 2011 zaměřuje na pomoc pacientkám s onkogynekologickými onemocněními. Je platformou pro setkávání lékařů podílejících se na léčbě onkologických onemocnění, pacientů se zhoubnými nádory i dárců, jejichž společným cílem je podporovat zlepšení kvality života onkologicky nemocných v České republice. V roce 2016 zahájila ONKO Unie, o.p.s. osvětovou kampaň „NEJSEM na odpis“ zaměřenou na podporu a zlepšení kvality života žen s metastatickou rakovinou prsu. Onko Unie je součástí nezávislé platformy Hlas pacientek a podílí se na aktivitách v oblasti lékové politiky.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Související informace a zdroje/

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

dám toto přečíst mamince,už o ní mám strach,kojí ojediněle 6 let a už i náš gyndař říkal,že by měla přestat kojit,přitom její babička rakovinu prsu měla a přišla o prsa.

Mygara

Mygara, 3. 11. 2018, 8.12

jsou tam dobré rady, ale stejně záleží velmi moc na pszchice konkrétní ženy

Žofinka

Žofinka, 1. 10. 2018, 5.50

já asi jako všichni lidé doufám, že se mi vyhne

Katka

Katka, 26. 10. 2018, 11.50

Rakoviny prsu je o partnerských vztazích, tam bych hledala prevenci ;o)

Gustawka, 25. 9. 2018, 12.51

Důležité informace

Fuga

Fuga, 17. 9. 2018, 6.14

každé onemocnění je naprosto hrozné, jen chřipka přejde snáz

Ketris

Ketris, 16. 9. 2018, 13.18

Poucny clanek, tohle dam precist mamince.. 👍🏻

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů