Zavinování miminka - miminko v bezpečí

sledováno 1× zobrazeno 20447×

Vložil(a): kovarcikova, 28. 6. 2016 1.28

S příchodem dětí na svět je spojeno velké množství změn. I proto je někdy období po porodu nazýváno jako čtvrtý trimestr. Miminko poprvé nově zakouší svoje smysly, zažívá gravitaci, samostatně dýchá a je obklopeno vekým množstvím podnětů. Velkou změnou je přechod z vodního a ohraničeného prostředí do volného chladnějšího prostoru. Pro navození známého pocitu bezpečí je vhodné proto miminka zavinovat. Jakým způsobem? Čtěte a shlédněte návodné video.

Začněme poněkud zeširoka a to od stavu ještě před narozením. Miminko je usídlené v děloze a ta je jeho prvním domovem. Tento domov ho bezpečně ohraničuje, dává mu pocit tepla, bezpečí, slyší tlukot srdce maminky a spoustu jiných zvuků, má přísun živin a jasné hranice. Když se miminko uvnitř dělohy pohne, nejenže je zastaveno děložní stěnou, ale zároveň si uvědomí svůj pohyb a sílu - například ve vlastní nožičce. Podle Pesso Boyden terapie je to naše první místo, které nám uspokojuje všech pět základních potřeb. Tyto potřeby se postupně s vývojem dostávají do symbolické roviny. Jak pomoci dětem cítit se bezpečně i po narození? Pro navození známého pocitu bezpečí je vhodné proto miminka zavinovat. 

Různé typy zavinování 

Každá kultura zná nějakou podobu zavinování, které v minulosti plnily různé účely. První známky zavinování dětí sahají až před začátek našeho letopočtu. Způsob, jak miminko zavinou je nespočet. Můžeme volit péřové zavinovačky, klasické zavinovačky, rychlozavinovačky nebo speciální pleny velkých rozměrů, do kterých je miminko možné zabalit. Po zavinutí se děti cítí jako ve známém a jasně ohraničeném prostředí. Pevné zavinutí umožňuje dětem se uvolnit, povolit svaly a uklidnit se.

Zavinování harmonizuje centrální nervovou soustavu a může pomoci miminko zklidnit pokud je podrážděné například velkým množstvím podnětů a nedaří se mu, právě přestože je unavené, lehce usnout. Dalším neméně důležitým efektem zavinování miminka je, že pokud již miminko spí, pomáháme tím předcházet úlekovým reakcím ze samovolného rozhození ručiček volně do prostoru což může miminka budit a dráždit.

Každé dítě je individualita

Potřeba ohraničení je u každého dítěte různá a je dobré z ní vycházet. Některé děti potřebují spíše volnější úvazy a ve starším věku je vhodné je zavinovat především v době spánku. Jiné děti jsou spokojené v pevném zavinutí a tato potřeba přetrvá několik měsíců. Děti, které jsou zavinovány a naučí se takto i usínat spí lépe a déle.

Zavinování je obzvláště vhodné pro děti, které jsou hypertonické. To znamená, že jejich tělo je hodně v napětí, často propínají křečovitě končetiny a prohýbají se do luku. Zavinování u těchto dětí může snižovat jejich dráždivost, zklidňovat je a zavinutí je vhodné po delší dobu. Doba, kdy se zavinováním přestat, Vám dá najevo vaše miminko.

Výhody zavinování miminek

  • teplotní komfort
  • pocit bezpečí
  • prevence neúmyslného pobyhu a s ním spojených úlekových reakcí
  • zklidnění a relaxace
  • delší a kvalitnější spánek

Na co myslet při zavinování dětí?

Materiál zavinovačky

Vyberte vhodný a prodyšný materiál, aby nedocházelo k přehřátí miminek. Děti jsou zpočátku termolabilní - tzn. mají sníženou schopnost regulovat svojí tělesnou teplotu a snadněji u nich dochází k přehřátí.

Volné kyčle

Při zavinování se soustředíme na přivinutí ručiček k horní polovině těla a v oblasti kyčlí necháváme více místa, volnější prostor a nezavinujeme je pevně, aby se kyčle nedostávali do nepřirozených sklonů.

Poloha miminka

Zavinuté děti by měly být uloženy v pozici na zádech nebo na boku s vypodložením. Pozice na bříšku není úplně bezpečná kvůli omezené možnosti pohybu při zavinutí. Některé zdroje uvádí, že pokud se miminko naučí samo přetáčet na bříško je čas se zavinováním přestat.

Pláč

Pláč miminka nemusí znamenat, že se mu zavinutí nelíbí. Někdy chvíli může trvat než se miminko zklidní.. obzvláště, když je předrážděné velkým množstvím podnětů. Zavinování slouží jako výchozí bod pro tišení miminek, na který pak navazují další techniky jako pohupování, nošení miminka, konejšení miminka hlasem apod. Pozorováním zjistíte, jak to právě vaše dítě má s potřebou zavinování.

Pro názornost jsme pro vás natočily video s návodem, jak správně miminko zavinovat a jaké jsou typy zavinování miminek. 

 

A co vy, maminky? Zavinujete, nebo zavinovaly jste své děti? Jak se jim to líbilo? 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
10

Slyšeli jste už, že se většině miminek líbí, když jsou těsně zavinutá? I když se jim někdy nelíbí manipulace při zavinování, po zavinutí mají pocit bezpečí a připomíná jim to známé prostředí v bříšku maminky, zklidní se. 
Jak ale správně miminko zavinout? Podívejte se na video ProMaminky.cz, ve kterém uvidíte, jak na to. 
Přejeme usměvavá a spokojená miminka :)

Diskuze k této stránce (50 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ani jednoho jsem nezavinovala.

Minnie, 3. 1. 2021, 18.49

Zavinovala jsem podle počasí, třeba prostřední dcera se narodila o prázdninách 2015 uprostřed vlny veder takže byla jen v plínce a nezavinovala jsem. Maximálně na noc.

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 19.23

Já zavinovačka a spokojenost byla evidentní

mckvak, 24. 7. 2017, 17.06

od malicka obe deti, jinak by se nevyspali

Kikinka30, 2. 4. 2017, 6.49

Zavinovala jsem,jak mi ukazali v porodnici a mala to ocenika😃

Mygara

Mygara, 20. 3. 2017, 10.45

taky jsem zavinovala a efekt byl znát

Fuga

Fuga, 15. 2. 2017, 11.33

také jsem zavinovala a to do klasických zavinovaček ještě po mně, ale nijak zvlášť jsem neutahovala

Hanka Hejková, 17. 1. 2017, 9.16

a jak je to se zavinováním a kyčlemi? zkušenosti a názory se liší, co teda čtu. Řeším právě spaní mimča po porodu a v diskusích i článcích a hlavně zkušeností ostatních maminek se setkávám, že to není zdravé pro vývoj kyčlí.. nebo záleží na typu toho zavinutí, aby byly kyčle v přirozené poloze a volněji?

Aliisha

Aliisha, 11. 12. 2016, 22.11

Zavinovala jsem a malý byl pak mnohem klidnější. Pak však vyrostl a ze zavinovačky se mi vykopával. Teď spinká ve spacím pytly a ten je moc fajn.

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.48

Zavinovačky jsou super !

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů