Zásady zdravého spánku, aneb vše o matracích a lůžkovinách

zobrazeno 470×

Vložil(a): Adrianita, 7. 5. 2019 21.31

Kvalita spánku a jeho množství má vliv na naše zdraví i délku života. Co vše je důležité pro zdravý spánek? Jak ovlivňuje kvalitu spánku matrace a jak jsou na tom lůžkoviny? Na co všechno je třeba při jejich výběru dbát?

Pro zdravý spánek je nezbytná pravidelnost (chodit spát ve stejnou dobu), ale důležitou roli hraje také prostředí, kde spíme (místnost by měla být zatemněná a vyvětraná na cca 18-20 stupňů), konzumace jídla či pití před spaním (rozhodně se vyhněte těžkým jídlům, alkoholu, cigaretám a kávě) a naše psychika (zvýšené psychické napětí, obavy a stres potlačte pravidelnou fyzickou aktivitou, avšak nejméně 3 hodiny před spaním). 

Na zdravý spánek již od útlého dětství má však také vliv naše postel. Proto je nezbytné vybírat matraci a lůžkoviny do postele opravdu obezřetně.

Vybíráme matraci

Podle průzkumů je výběr správné matrace jedním z nejdůležitějších faktorů ovlivňující hluboký spánek. Jak vybrat tut správnou?

Matrace pro miminka

Zejména děti potřebují kvalitní matraci, protože v posteli tráví spoustu času. Matrace ovlivní nejen to, jak je dítě odpočaté, ale má vliv i na jeho vývoj. Proto pečlivě vybírejte matraci již do dětské postýlky. Matrace pro nejmenší by neměla být příliš měkká, aby se do ní miminko nezabořilo - hrozí například špatné prokrvení či špatné postavení páteře. Příliš tvrdá matrace zase může zapříčinit syndrom ploché hlavičky. Nejlepší volbou je tedy středně měkká matrace, pro starší děti střední až tvrdá.

Důležitá je také prodyšnost matrace. Vynechat byste proto měli i chrániče matrace, které stejně využijete nejvíce až když se dítě učí spinkat bez plenky.

Matrace pro staší děti

Nejpozději do 3 let většinou dítě z postýlky vyroste a je třeba koupit matraci pro menší či větší dětskou postel. Rozhodně výběr dětské matrace nebagatalizujte slovy “stejně z ní za 3 roky vyroste a budeme kupovat novou”. I u starších dětí probíhá až do dospělosti osifikace, tedy vápenatění kostí, proto je kvalitní matrace důležitá i pro přechodné období.

U malých dětí není vhodné volit tzv. zónovou matraci, která má oporu v ramenou a pánvi. Jelikož děti často v posteli “putují”, je vhodnější matrace s jednotnou ložnou plochou. Dospělý už se ve spánku zpravidla tolik nepohybuje, proto zónovou matraci využije.

Matrace musí udržet anatomický tvar páteře a tak je doporučeno ji měnit cca po 7 letech.

Materiál matrace

Pro děti jsou vhodné tzv. polyuretanové pěny, tedy matrace z kvalitních studených pěn. Pojďme se však blíže podívat na vlastnosti těchto matrací, ale i dalších druhů.

Sojová pěna

Sojový extrakt, ze kterého jsou vyráběné matrace, má nejen příznivý vliv na lidský organizmus, ale také šetří náš ekosystém - snižuje spotřebu nerostných surovin. Použitím sojového extraktu se zvyšuje elasticita (tažnost) matrace, snižuje se tlaková deformace a zároveň se zvyšuje odrazová pružnost. Tato pěna se vyznačuje dlouho životností a skvělými ortopedickými vlastnosmi. 

Pěna Cellpur

Obsahuje přírodní materiál Tencel získaný ze dřeva, proto je materiál více elastický. Matrace také rychle odvádí vlhkost, dítě se tak nepřehřívá a nepotí.

Přírodní latex

Matrace z přírodního latexu má dobrou bodovou elasticitu, dobře vyrovnává teplotu, je vhodná pro alergiky, a je antiseptická. Je flexibilní a tvarově stálá i po mnoha letech užívání. Po stlačení se velmi rychle vrací do původního tvaru.  Nevýhodou je však vyšší cena a nestabilní povrch, protože je měkčí. 

Paměťová pěna

Matrace z líné pěny (někdy také paměťové pěny, kosmické pěny nebo termoaktivní pěny) mění po ulehnutí vlivem tepla svoji tuhost a dokonale se přizpůsobují tvaru těla. Je jedno, zda spíte na zádech nebo na boku. Má dokonalé ortopedické vlastnosti pro maximálně pohodlný spánek. Není vhodná pro děti do 12 let

Studenou pěnu obvykle výrobci kombinují ještě s dalším typem pěny. Studená pěna je prodyšnější než jiné pěny a zaručuje správné proudění vzduchu. Vyznačuje se elasticitou a vzdušností, a také dlouhou životností. Obvykle není vhodná na polohovatelný rošt.

Kokosové vlákno

Kokosové vlákno je přírodní materiál, který již před 70 lety nahradil slámu, avšak dnes již převažují jeho negativní vlastnosti. Tato matrace je příliš tvrdá a zejména ve vlhčím prostředí náchylnější k výskytu bakterií a plísní. Získává se z kůry kokosových ořechů.

Molitan

Molitanová matrace je nejlevnější, ale nemá dobrou bodovou elasticitu a není také prodyšná.

Potah matrace

Prodyšný by měl být i potah matrace, který by měl zabránit proniknutí vlhkosti do jádra matrace a není tak třeba používat neprodyšné podložky. Potah by měl být snímatelný a pratelný pro zajištění hygienického prostředí.

Oblíbené materiály potahů matrací jsou tyto: bavlna, biobavlna, střižní ovčí vlna, vlněné rouno, rouno z dutého vlákna, polyesterové rouno, tencel, kapok, apod.

Ani podrobný popis nenahradí váš vlastní pocit po ulehnutí na matraci. Zkuste si proto vyhradit na nákup matrace minimálně jedno odpoledne a nechte za vás rozhodnout své unavené tělo.

Vybíráme lůžkoviny

Po výběru matrace přichází na řadu výběr polštáře a peřiny. Pro novorozence a kojence (až pro děti do do 2-3 let) není vhodný žádný polštář, nejen kvůli možnému udušení, ale páteř se lépe vyvíjí, když je v jedné rovině.

Pokud dítěti plánujete pořídit vlastní polštář, je vhodnější zvolit dětský, klasické polštáře pro dospělé jsou totiž příliš vysoké a pro dítě nemusí být pohodlné ani dobré pro správný vývoj dětské páteře. Kupte raději nižší polštář. Velikost lůžkovin vyberte dle velikosti postele, existuje totiž více rozměrů lůžkovin.

Peřinu můžete pořídit různě tenkou, rozlišuje se 5 typů od nejtenčí po nejsilnější přikrývku. Buď můžete pořídit tenčí přikrývku na léto a teplejší na zimní období, nebo zvolte jeden druh přikrývky. Zohledněte zimomřivost vašeho dítěte a pokojovou teplotu vaší domácnosti (zda máte spíše chladněji či větší teplo).

Neméně důležitá je i výplň lůžkovin. Polštáře i přikrývky se vyrábějí z různých materiálů od přírodních po syntetické, existují i různé výplně lůžkovin. Pokud je vaše dítě alergik, vyberte lůžkoviny, které lze často prát a to na 60°C. V každém případě nestelte hned po probuzení, ale nechte peřiny pořádně vyvětrat, zamezíte tak zvýšenému množení roztočů a mikroorganismů.

Typy výplně lůžkovin

Duté vlákno je časté především u letních lůžkovin, protože snadněji odvádí pot. Za předpokladu, že se často pere, nemnoží se v něm mikroorganismy, a je vhodné pro alergiky.

Mikrovlákno je pratelné, vhodné pro alergiky, prodyšné a dobře odvádí vlhkost.

U vyvařovacího polštáře a přikrývky je výplň kombinací polystyrenových kuliček a polyuretanových tyčinek. Jdou prát až na 95°C, proto jsou zcela vhodné pro alergiky a citlivé jedince. Mají tvarovou stálost, dlouhou životnost.

Lyocelové vlákno je přírodní a prodyšný materiál vyrobený z dřevité buničiny. Velmi dobře odvádí pot, proto je vhodný pro letní období, nebo děti nadměrně se potící či mající citlivou pokožku. Tento materiál je totiž přirozeně antibakteriální.

Peří je materiál vhodnější na zimu a do chladnější domácnosti, výborně izoluje, je měkké, nadýchané, přizpůsobí se tělu. Peří není vhodné pro alergiky a nevýhodou je i údržba - je třeba nechat jej čistit v čistírnách.

Paměťová pěna se používá jen u polštářů. Součástí bývá snímatelný pratelný potah. Tyto výplně jsou vhodné pro alergiky.
 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (2 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

novaklen, 29. 6. 2022, 21.43

Hodně dobré tipy ohledně těch matrací. Já právě už delší dobu pocťuji, že bych taky potřebovala novou. Mám pružinovou a v některých místech už ty pružiny celkem tlačí, což je špatně. Říkala jsem si, že tentokrát asi půjdu do pěnové. Hrozně se mi například líbí jedna, kterou mají na https://www.matracky.cz/

Olla, 25. 6. 2022, 21.35

No bohužel nic z toho na můj spánek vliv nemá po covidu mám se spánkem takové problémy, že jsem druhý den naprosto vyřízená jak kdybych byla někde na flámu ...

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů