Vybíráme dětský stůl a židli

zobrazeno 3463×

Vložil(a): Adrianita, 29. 9. 2020 9.38  (aktualizováno 28. 1. 2021 8.45)

Máte dilema, jaký vybrat stůl a židli do dětského pokojíčku? Jaká se hodí pro předškoláka a jaká je vhodná pro školáka? A co jídelní židlička pro nejmenší?

Židličku a stůl není třeba pořizovat pro malé miminko. Pokud ještě samo nesedí, není ani žádoucí jej posazovat. Jestliže chcete začít s prvními příkrmy či ochutnávkami metodou BLW, je vhodné si dítě posadit do klubíčka nebo jej položit na bříško na podložku, ať si jídlo samo osahá.

Jakmile dítě sedí, můžete pořídit první jídelní židličku, ale stoleček a židli do pokojíčku příliš nevyužijete. Roční dítě se bude spíše plazit a poznávat okolí, zaujmout jej může například hrací zvukový stoleček.

Pro batolata už pořiďte malý stoleček i židli, nejprve si ujasněte, k jakému účelu jej dítě bude využívat. Jestli k jídlu, hraní nebo tvoření. Stoleček, u kterého si dítě bude hrát, může obsahovat úložný prostor na stavebnici nebo deskové hry. Někteří rodiče pořizují dětem speciální dlouhý stoleček s úložným prostorem pro jejich stavby Lega nebo jiných stavebnic. Stoleček, na kterém bude batole kreslit, modelovat a tvořit by měl být snadno udržovatelný. Jestliže chcete mít stolek ke všem těmto účelům, vyberte stolek univerzální. 

Pokud vybíráte nábytek do pokojíčku či jiné části interiéru, materiál a vzhled přizpůsobte účelu používání a vašemu stylu. Nábytek na zahradu by měl být stabilní, ale hlavně vlhku odolný. Pokud chcete na zahradu dřevěný nábytek, je třeba aby byl opatřen speciálním nátěrem (barevným i průhledným), do bytu tohle řešit nemusíte. Plastové židličky a stolky nejsou příliš stabilní, ale většina rodin si s nimi bohatě vystačí.

Rostoucí židle

Velmi oblíbené jsou u rodičů i dětí rostoucí židle. Na trhu je velké množství značek a stylů, všechny jsou na podobném principu, ceny jsou si hodně blízké, i když i mezi rostoucím nábytkem se najdou výjimky.

Rostoucí židličku s pultíkem můžete pořídit i sedícímu kojenci, pultík je oddělávací. Výšku zvolíte dle výšky stolu, po oddělání pultíku vám může nadále sloužit jako jídelní židle pro děti nebo ji přesunete k pracovnímu stolu. Důležité je, aby chodidla byla celou plochou na podložce.

Co se týká židlí v kuchyni, jsou 3 možnosti. Buď dětem ponecháte rostoucí židli v kuchyni a jinou pořídíte do pokojíčku, nebo židle budete přenášet. Případně necháte děti sedět na klasické kuchyňské židli, ale dítě nebude mít oporu nohou. Menší děti do zhruba předškolního věku mohou jíst u svých menších stolků a židliček. 

I v případě, že pořídíte rostoucí židli, nemáte vyhráno. Je třeba dodržovat několik pravidel správného nastavení a sezení. Pažní kosti a předloktí by měli být se stolem v pravém úhlu. Pokud pořídíte i rostoucí stůl, je třeba jej nastavit do správné výšky vůči židli. Nejdůležitější je podpora pro nohy, mezi stehenní a holení kostí by měl být taktéž pravý úhel. Jak dítě roste, mění se i úhel, je tedy na vás, aby jste čas od času upravili židli, případně i stůl. Na desce pro nohy by dítě mělo mít celé plosky, přičemž musí být zachován pravý úhel. 

Špatně je, pokud je podpora pro nohy příliš nízko, potom je úhel mezi stehenní a holení kostí vyšší než 90 stupňů a desky se dotýkají jen špičky chodidel. Pokud nastavíte židličku správně a neměníte časem nastavení, dítě bude mít kolena příliš vysoko, stačí jen desku posunout o něco níže. 

Investice do rostoucí židle se určitě vyplatí, pokud nechcete příliš investovat do rostoucího stolu, pořiďte klasický nebo jej sestavte z pracovních desek za pár korun, případně můžete doplnit šuplíčky. 

Nevhodným typem židlí jsou jezdící a otáčivé.

Jaký zvolit materiál

Cenově náročnější, ale o to trvanlivější a zdravotně nezávadné je masivní dřevo. Je však méně odolné k poškrábání a středně obtížně udržovatelné. Cenově přijatelnější je dřevotříska a lamino, které jsou trvanlivé, ale v případě poškození hůře opravitelné, velmi snadno udržovatelné. Mohou však obsahovat lepidla a různé syntetické látky. Nejlevnější a nejlépe udržovatelnou variantou je plast, který má i širokou nabídku. Má však nižší životnost a ne každý plast je zdravotně nezávadný. 

Jídelní židlička

Přemýšlíte nad koupí speciální jídelní židličky pro nejmenší a rostoucí židlička vás nenadchla? Jídelní židlička nemá doma dělat jen parádu, hlavně musí být stabilní, bezpečná, praktická, mělo by se s ní snadno manipulovat, a především by se měla i snadno udržovat. Dítě se musí do židličky vejít a mít v ní dostatek prostoru, nohy se opírají o opěrku nohou, která by měla být nastavitelná dle výšky dítěte. Opěrka zad musí být se sedátkem v pravém úhlu, aby dítě mělo rovná záda. Stehna a lýtka svírají 90°stupňů. Nezbytnou součástí jídelní židličky by měl být tříbodový bezpečnostní pás, který zabraňuje vypadnutí dítěte.

Některé modely mají odnímatelný pult, který tak můžeme lépe udržet v čistotě (dle materiálu očistíme hadříkem nebo i sprchou). Dobře omyvatelný by měl být i povrch dalších částí židličky. Pokud je na ní potah, opět volte omyvatelnou, ale i pratelnou variantu. Já od mamky dostala pro dceru rostoucí jídelní židličku s odnímatelným pultem a nastavitelnou opěrkou pro nesedící dítě. Pod židličkou byl úložný prostor. Židlička byla rozložitelná na židli a stolek pro starší děti. Využil ji i syn.

Synovi budou 3 roky a má doma malý dřevěný stoleček se židličkou s pohádkovým motivem, na kterém jí i modeluje. Dcera má v pokojíčku rostoucí židli, kterou jsme zrovna nedávno nastavovali na jinou výšku, jelikož trošku vyrostla. Má i rostoucí stůl, který má také nastavený na míru. Jako jedinou nevýhodu shledávám, že při zvětšení velikosti stolu je deska mírně nahnutá (padají z ní třeba pastelky), protože se výška upravuje zvedáním desky.

 

Jaký stolek a židli jste používali pro své nejmenší a jaký máte pro školáky? Na čem děti sedí v jídelně?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 23. 2. 2023, 8.07

Jestli bydlíte v Praze nebo ve Středních Čechách, tak mrkněte do Showroom nábytek Praha ... Mají tam fakt super věci. Kdybyste náhodou nevěděli, jak mají otevřeno, tak mrkněte sem na jejich web https://www.lumax-nabytek.cz/showroom-praha mají tam i otevírací dobu a kde to přesně najdete. Musím říct, že jsou docela příjemní a mají toho na showroomu fakt dost.

Kamila Nová, 29. 1. 2023, 15.51

Je skvělé, že se zaměřujete na zdraví a bezpečnost dětí při výběru nábytku. Mně osobně se tento článek velmi zamlouvá a inspiroval mě, jak na vybavení našeho dětského pokoje. Většinu nábytku jsme nakoupili zde: https://www.finecase.cz/ a byli jsme opravdu spokojení. Nejdůležitější je zaměřit se spíše na kvalitu, která se odvíjí hlavně od materiálu.

Jana Novotná, 30. 12. 2022, 12.49

My jsme se nedávno rozhodli pro rekonstrukci dětského pokoje, jelikož naše dcera roste jek z vody a k Vánocům jsme jí pod stromeček objednali nový psací stůl, který jí již vydří několik let. Poslední věc, co jsme museli bylo objednat na internetových stránkách https://www.dreamboutique.cz/ulozne-boxy-a-kose-na-hracky/ úložné boxy a koše na hračky, aby si dcera mohla uložit na památku ty, se kterými si již nehraje.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 10.47

pořídíli jsme rostoucí židli i stůl a zatím velká spokojenost, u ostatních dětí to uděláme podobně

Helenka88, 22. 1. 2024, 20.51

jdu si pro inspiraci? kde jste kupovali? zařizuji synovi pokojíček a chtěla bych mu tam vytvořit zázemí pro učení a nad rostoucí židlí přemýšlím, o stolu čtu prvně

MajkaD, 25. 1. 2024, 14.17

my si vybrali tuhle https://www.rostoucinabytek.com/produkt/rostouci-zidle-mayer-mychamp-aquaclean-modroseda/ a byli jsme spokojení, pěkné syté barvy, několik nastavení a hlavně čistící porch, ale najdeš tam i levnější, tohle je docela speciálka skrz látku

Jana Novotná, 6. 9. 2022, 16.35

S manželem jsme se nedávno rozhodli pro rekonstrukci dětského pokoje naší dcery, ze které je od září prvňáček. Od firmy, která položila novou podlahu jsme získali kontakt na https://www.malirstvi-praha.cz/ , kde jsme našli malířství Praha, které nám v krátké době vymalovalo celý pokojíček. Poslední, co jsme koupili, byl nový psací stůl, aby měla dcera kde psát školní úkoly.

milujici.teticka36, 25. 7. 2022, 9.46

Nejvíc bych se asi zaměřila na to, aby to bylo zdravotně nezávadné, trochu to vydrželo a bylo to jednoduše omyvatelné, protože známe děti a jejich lásku k malování po čemkoliv. Já sama jsem vybírala dětský stůl a židle na https://www.livli.cz/ protože mají fajn ceny a docela dobrou nabídku. Jasně, není to sice IKEA. Na druhou stranu ale já IKEU a podobné obchody se sektorovým nábytkem zase tak moc nemusím.

na tady toto vybírání je machr tatínek

Ivulín, 29. 7. 2021, 23.39

Tak to my máme moc rádi si vyrábět různé věci k nám do bytu, ale dřív tomu tak rozhodně nebylo... Bylo to hlavně z toho důvodu, že jsme neměli moc hezký byt a tak nebyla ani pořádně nálada... Od té doby, co jsme si to ale nechali trochu předělat od firmy - http://www.pwinterier.cz , tak máme znova chuť a je to fakt paráda.... Určitě doporučuji!

MamcaNaPlnyUvazek, 27. 4. 2021, 11.18

My jsme minulé léto rekonstruovali celý dětský pokoj, to by se mi tehdy tento článek hodil, ale i tak si myslím, že jsme si s rekonstrukcí poradili dobře a dětem se pokojík moc líbí . Hodně nápadů jsem tehdy získala z https://www.liviz.cz/interier/detske-pokoje/ , škoda, že jsem tehdy neznala ještě tento web.

Katka

Katka, 16. 2. 2021, 20.26

Za mě zbytečnost, děti sedí v kuchyni 😁

jitka46

jitka46, 15. 3. 2021, 22.12

U nás to samé, i naše děti sedávaly v kuchyni, stejně jsme potom celý nábytek postupně vyměnili.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů