Vybíráme boty pro děti

zobrazeno 2717×

Vložil(a): Adrianita, 19. 4. 2021 16.45  (aktualizováno 14. 6. 2021 11.44)

Přijde vám výběr nových bot jako věda, nebo dokonce vybíráte první botičky a nevyznáte se v široké nabídce obuvi? Ať tak či tak anebo úplně jinak, máme pro vás několik tipů, jak vybrat boty pro děti!

Máte doma miminko, které ještě leží v postýlce, přesto vás láká mu pořídit sladké malinké botičky? Klidně je pořiďte, ale nenechávejte je miminku na noze dlouho. Takové boty vůbec nejsou třeba, jsou spíš na škodu. Využít je můžete třeba na rodinnou oslavu, vítání občánků či focení. Sama uvidíte, že “okrasné” boty nejdou snadno obout nebo nedrží, případně je dítě na nožičce nesnese.

Pozor i na malé overaly, dupačky a polodupačky, které dětskou nožičku můžou deformovat. Do nosítek a šátků nejsou takové kousky oblečení vhodné vůbec, vhodnější jsou tepláčky nebo punčocháčky. Nejlepší pro vývoj nožky (menší i té větší) je zůstat bosky.

Pokud je zima, nebo máte doma chladno, myslete i na výběr správné ponožky. Klasická ponožka ve správné velikosti nohy prsty na nohou stlačí. Ponožky proto vybírejte spíše volnější či větší, protiskluzové nebo pletené. Jakmile miminko začíná uchopovat do ruček hračky, všimneme si toho. O to méně řešíme vývoj malé nožky. Když si začíná batole stoupat a postupně se mu podaří první krůčky, začíná více zapojovat i prsty. Malé prstíky na nohou batoleti pomáhají udržet rovnováhu, ne však, pokud dítěti obujeme nevhodné boty.

Pokud již dítko chodí, ale venku jej máme ještě v nosítku nebo v kočárku, nepotřebuje boty žádné. Jediný důvod pro boty je chladné počasí. Dcerka pro první krůčky doma i venku nosila boty Attipas, které splňují všechny prvky “bosého” obouvání. Méně vhodné jsou pro děti, které většinu času ještě lezou. Gumová vysoká špička na botách nutí dítko do nesprávného postavení nohou při lezení. Synkovi jsem pořídila kožené capáčky, které jsou také vhodné i na chůzi venku. V chladnějším počasí (spíše ale do kočárku) můžete nazout i capáčky s kožíškem. Do šátku nebo nosítka dítě nechte také bosé, v chladu jej obujte do teplých větších ponožek nebo válenek do nosítka.

Boty pro zdatnější chodce

Co se týká bot, i zde najdete mnoho rozličných doporučení, jak by měla ideální bota vypadat. Musí být bota vysoká, s pevnou patou a na šněrování? Přesto, že tuto radu často dostanete i od pediatrů, volte spíše botu lehkou, bez podpory klenby, ohebnou ve všech směrech, bez vyvýšené paty a zvednuté špičky. I do chladného počasí seženete boty s takovými parametry.

Boty kupujte dostatečně široké, s každého strany rezerva 1-2 mm. Dříve se boty vybíraly jen podle velikosti, dnes už tohle zdaleka neplatí. Velikost je však také jeden z důležitých parametrů, nezapomínejte na nadměrek cca 1,2 cm. Z vlastní zkušenosti vím, že úzká nebo jinak nevhodná bota je nepohodlná a prsty v ní doslova trpí, a to i po vyzutí. Dřív se tradovalo, že si noha na botu musí zvyknout. Proč ale trpět a ničit si nohu, když existují boty vhodnější. Bota do špičky či úzká bota, prsty stlačuje a deformuje. 

Nohy v botách trpí

Od té doby, co lidstvo začalo nosit boty, trpí nohy různými deformacemi, jako jsou plochá noha, kuří oka, vbočené palce, ostruhy patní kosti, ale i otlaky, puchýře, odřeniny apod. Často jsou doporučovány ortopedické vložky s podporou klenby a kotníková pevná obuv, přesto se vady nelepší. Vlivem špatné obuvi ztrácí chodidlo svou funkci, ochabují svaly, nejčastěji svaly břišní, dochází k vysazení pánve, k bolesti kyčlí a kolen, vbočeným kotníkům. 

Jak vybrat vhodné boty?

Všechny uvedené parametry nejlépe splňují boty typu barefoot, které nepatří zrovna k nejlevnějším. Na trhu je však obrovská nabídka a i boty, které nejsou vyloženě barefoot, jsou vhodné pro zdravý vývoj nohy. Stačí se řídit vlastní intuicí. Jestliže dítě v botách zakopává a je spíše nemotorné, nemusí to být jeho šikovností, ale nevhodnou obuví. Vidíte po vyzutí bot změnu? Je to trefa do černého. Někteří rodiče by naopak rádi vybrali “bosonohé” boty, ale nejsou si jistí, zda je vhodná k běžnému chození. Pravdou je, že barefoot boty nejsou vhodné pro dlouhodobou chůzi po tvrdém povrchu, jako je třeba beton. Jenže, ruku na srdce, které dítě jde vzorně po chodníku a nepřeběhne po trávníku, kanálu nebo pískovišti? Takže my tyhle boty nosíme stále.

Chcete pro děti ty nejlepší boty, ale váháte nad cenou? Kupte z druhé ruky. Ano, čtete dobře. Jestliže kupujete boty barefoot nebo podobného typu, lze je dědit. Tyto boty nemají skoro žádnou podrážku a předchozí majitel do nich neotiskne svou nohu, jako u běžných bot. I tak buďte při koupi obezřetní a raději si nechat zaslat fotky ze všech stran bot. Pokud vaše dítě trpí jakoukoliv odchylkou oproti zdravé noze, raději barefoot boty nekupujte a obraťte se na fyzioterapeuta, který bude řešit příčinu. Rekreační boty typu holínky a sandálky kupte z druhé ruky v klidu. Pokud však tento typ obuvi dítě nosí často, vybírejte pečlivě. Rozhodně nejméně vhodná obuv z druhé ruky je obuv celoroční, kterou dítě nosí nejdéle.

A jak objednat boty online? Obkreslete nohu a změřte délku od nejdelšího prstu k patě a změřte šířku nohy v nejširším místě. Pokud máte možnost změřit si velikost pomocí měřidla, rozměry si tím jen potvrdíte.

 

Zajímá nás, jak kupujete boty vy? Jaký typ bot preferujete pro děti a jaký pro sebe? Dejte ostatním tipy. :)

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 9. 12. 2022, 15.58

vybírání správných botiček je věčné téma k diskuzi a stejně si nikdy nejsem 100% jistá

lenicka.pisnicka.93, 25. 4. 2022, 11.24

Ono to občas není sranda něco vybrat a najít. A když máte dvě holky, které si ve čtyřech letech začnou samy určovat, co se jim líbí a co ne, tak je to občas docela peklo. Ale třeba v https://ccc.eu/cz/detske mají pěkné dětské botasky, které se holkám líbí. Naštěstí nepotřebují nějaké značky ala Ledové království nebo cokoliv od Disneyho. Ale jsou to prostě parádnice, s tím se nedá nic dělat.

no na to se těším,každou chvíli budeme maličkému vybírat první botky,protože začne capkat a snad vyberu dobře

Jarka mmm, 23. 6. 2021, 17.24

My jsme letos konečně celé rodině pořídili skinnersky a jsou super, děti jim rikaj rychlobotky 😀. Jinak choděj často bosky a snažíme se kupovat barefoot nebo kompromis-maj široký nohy.

dasza, 22. 6. 2021, 5.28

Tretry na kolo....a v mezi pauze ponozkoboty a doma upletené huarache. .

mikjana, 20. 6. 2021, 20.19

Také nás to za chvíli čeká a budu kupovat Nelice její první botičky. Proto jsem ráda, že se tu takovéto věci probírají.

Teryk92, 17. 6. 2021, 21.57

Syn má dost širou nohu, takže vždy sháníme široké botičky. Bosky začal chotit venku až letos (2,5 roku). Minulý rok mu to ještě hrozně vadilo

patricia077

patricia077, 15. 6. 2021, 18.35

Já osobně mám problém i s boty pro sebe, když už se mi nějaké líbí, tak bych potřebovala velikosti na "půlky" což většinou nemají, takže mi poradí vložky nebo tzv. zápatěnky a obojí je s prominutím na....kdo zná, dá mi za pravdu..

Katka

Katka, 14. 6. 2021, 21.06

Jen poznámka: kožená bota se rozslapne do šířky, takže přeci jenom časem sedne líp. Proto je to vždycky šok, ty nové boty. My kupujeme stylem, že jsme rádi, že vůbec něco v potřebných velikostech seženeme 😁Pro syna měla v celém obchodě 1 sandály. Hm, tak je má v botníku a stejně furt chodí v botaskach. 🤷‍♀️Už ať si kupují boty samy, na to se těším. Sehnat úzké gumaky ve vel 41 je taky lahůdka.

patricia077

patricia077, 15. 6. 2021, 18.36

děcka teď taky skoro sandály nenosí, vždy sáhnou po botaskách i ve vedru

Katka

Katka, 15. 6. 2021, 20.45

No Mates teď všude skáče parkur, takže to by v sandálech nedal. Každopádně mohl říct už v obchodě, že je nepotřebuje. Mohla jsem si za to koupit dvoje šaty třeba 🤷‍♀️

patricia077

patricia077, 16. 6. 2021, 17.04

Třeba je ještě unosí .-)

Katka

Katka, 16. 6. 2021, 19.22

Dnes jsem ho přesvědčila, že k bazénu se sandále hodí. Tak už jenom odbourat ty ponožky 😅

patricia077

patricia077, 16. 6. 2021, 19.41

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů