Velký skok ve vývoji – 4. měsíc

zobrazeno 20655×

Vložil(a): Jana N., 11. 2. 2015 21.23

V tomto období udělá vaše miminko největší vývojové pokroky. Naučí se ovládat kromě hlavy i záda. Seznamuje se s okolím a navazuje s ním užší kontakt. Projevuje svoje potřeby a přání a lidé kolem něj mu začínají lépe rozumět.

Miminko si začíná vynucovat vaši pozornost, chce, abyste se mu pořád věnovala. Začíná vás upřednostňovat před cizími lidmi. Když se mu někdo nebude líbit, může začít plakat a natahovat se po vaší náruči. Měla byste ho chápat a zbytečně netrápit pobytem u osoby, která se miminku nelíbí.

Fyzický vývoj

Miminko dobře ovládá pohyby hlavy. V lehu na zádech umí hlavu nejen zvednout, ale i zaklonit a podívat se nahoru. Udrží hlavičku a otáčí ji na všechny strany. Některé děti mohou umět zvednout hlavu v lehu na zádech a přitažením brady k hrudníku se podívají směrem k nohám.

I úchop miminka má větší sílu. Když ho chytíte a táhnete ho do sedu, udrží se. Postupně posiluje i břišní a hrudní svalstvo. Zbytečně ale miminko pasivně neposazujte. Ještě na to není připravené a není to zdravé pro vývoj páteře. K vývoji sedu dochází z polohy na čtyřech, z lezení.

Když dáte miminko na bříško, bude mít snahu sahat po různých předmětech, které uvidí. Dokáže už udržet váhu hlavy a hrudníku při opření pouze o jednu ruku, druhou používá k dosahování na předměty a hraní si s nimi. Posiluje tak zádové a šíjové svaly. Některé děti se už snaží plazit. Miminko se už dokáže otočit ze zad na bok a postupně i na bříško.

Pro zpestření miminko můžete na chvíli umístit do lehátka se sklonem 45 stupňů tak, aby mělo podsazený zadeček a záda dokulata.

Duševní vývoj

Miminko dokáže manipulovat s předměty, které vidí. Začíná už rozlišovat i tváře a výrazy ve tváři. Rádo si pozoruje vlastní ruce a hraje si s nimi. Dokáže rozlišit známé a neznáme osoby, začíná rozlišovat složitější zvuky a tóny.

Stále více se usmívá. Dá se říci, že dobrá nálada, hlasitý smích a žvatlání je na denním pořádku. Téměř vůbec nepláče, neustále se něčím zabývá a se zájmem pozoruje okolní svět.

Společenský vývoj

Miminko je nerado samo. Když je dlouho samo, začne křičet a dožaduje se společnosti. Téměř všechna miminka se ráda a často smějí, vydávají hrdelní zvuky a „povídají“ si s ostatními členy rodiny. Většina dětí umí vykřiknout radostí. Umějí používat zvuky: „h, n, k, f, b, p“, profukují vzduch mezi rty a dělají bubliny.

Ústa

Ústa jsou v tomto období důležitým poznávacím nástrojem. Miminko rádo strká do pusy své prsty i všechno, co bude mít na dosah. Buďte na to připraveni a hračky umyjte nebo vyperte. Miminku, které má rádo dudlík, ho sem tam vyndejte, aby mělo prostor na bádání rukama a pusou.

Příkrmy

Od 4. měsíce můžete začít se zaváděním příkrmů. Většinou se začíná dříve u dětí krmených umělými mléky než u kojených dětí. Ideální chvílí je, když miminko projeví o jídlo zájem nebo mu mléko už nestačí. Příkrmů by ale neměla být plná porce, mělo by se jednat spíše jen o ochutnávání a seznamování dítěte s jídlem. Během zavádění příkrmů můžete dítě uložit do autosedačky nebo lehátka.

Dítě a voda

Většina miminek má rádo vodu, připomíná jim to dobu, kdy byli u maminky v bříšku. Houpavý pohyb navozuje pocit klidu a jistoty. Můžete začít chodit s miminkem na kojenecké plavání, které pomáhá velmi dobře v jeho vývoji. Úkolem plavání v tak raném věku, je vypěstovat a udržet kladný vztah dítěte k vodě.

Hry ve vodě můžete s miminkem provádět i doma ve vaně. Je však velmi důležité zachovávat určitá pravidla:

  • Do vany napouštějte vždy čerstvou vodu.
  • Teplotu vody měřte teploměrem, měla by mít mezi 32-34 stupni Celsia.
  • Ve věku mezi 3. a 6. měsícem se doporučuje ponechat dítě ve vodě přibližně 20 - 40 minut.
  • Pokud dítě neakceptuje polohu na zádech, můžete ho dát do polohy kolmo, s držením za hrudník.
  • Můžete se také koupat společně s dítětem, důležitá je ovšem intimní čistota dospělého před samotnou koupelí s dítětem.
  • Nedávejte žádné přípravky do vody, stačí čistá voda.
  • Nenechávejte dítě po vytažení z vody dlouho mokré, připravte si proto již před koupáním osušku a suché oblečení.

Typy činností rozvíjejících pohybové dovednosti dítěte

  1. Lechtání miminka v podpaží a po celém těle. Tuto činnost je nutno provádět jemně a opatrně, aby se miminko neleklo.
  2. Když dítě leží na loktech tváří dolů, položte jeho oblíbené hračky těsně za hranice dosahu. Pokud už se umí přetočit z jedné strany na druhou, bude se snažit na ně dosáhnout. Nepřepínejte příliš snahu dítěte, aby to nevzdalo. Po chvíli snažení je třeba mu hračku přisunout a později pokus zopakovat znovu.
  3. Při povídání se procházejte po místnosti. Dítě, pokud ještě nesedí, může být u jednoho z rodičů, zatímco druhý přechází po místnosti. Tím nutíte dítě otáčet hlavičku, čímž se zlepšuje ovládání svalů i koordinace celého těla a rovnováha.

Řeč

V období mezi 4. a 6. měsícem přechází dítě od stádia broukání ke stádiu žvatlání. Zvyšuje se jeho potřeba „mluvit“ a vydávat zvuky. Může se vám zdát, že vedete se svým dítětem dialog. Řeč, konejšivá slova, tón a zabarvení hlasu dítě uklidní, když je právě rozrušené.

Dítěti můžete vyprávět o věcech, které vidíte kolem sebe, předvádět mu různé zvuky, číst mu z knížek a při tom mu ukazovat obrázky. Zrak dítěte se také zlepšuje. Ve 4. měsíci už dokáže jedním okem sledovat pohyb předmětů. Druhé očičko jako by bloudilo, jde o přirozený jev, který se postupně upraví.

Hračky vhodné pro toto období

Hrací deka s nejrůznějšími zavěšenými hračkami a věcičkami, plastová pohádková leporela, dětské písničky, zvukové hračky, motivační podložky s různými obrázky, tvary, které vydávají zvuky, různě velké nádoby zapadající do sebe, hračky do vany.

Každé dítě je jiné a vývoj každého dítěte je jedinečný. Děti se učí nové dovednosti většinou v podobném pořadí, liší se doba, kdy si novou dovednost osvojí. Vývoj dítěte často probíhá ve skocích, po kterých následují období, kdy se zdánlivě nic neděje. Když si myslíte, že dlouho nepředvedlo nic nového, zpravidla vás překvapí nějakou novou dovedností.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (14 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

předevčírem měl Tobínek krupičku a moc mu chutnala ♥ dnes má 4 měsíce.

Minnie, 18. 8. 2020, 13.29

Úžasné období. Ale s příkrmy jsme počkali až po půlroce.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 13.24

S příkrmy se mi začínat ještě nechtělo:-)

Mildret, 30. 4. 2018, 13.36

Super článek. Tohle všechno právě teď děláme

Mygara

Mygara, 30. 3. 2017, 9.56

vyluzovali všemožné zvuky, to je pravda

Fuga

Fuga, 7. 2. 2017, 10.27

vydávali všemožné zvuky, ale hlásky jsem v tom tedy nepoznávala

jkubeso, 25. 1. 2017, 18.46

Právě začínáme 4. měsíc, už něco z toho umí, tak se těším na zbytek

Jamu, 3. 12. 2016, 2.39

Pani to je informaci,uz se tesim,az sem poskocime:)

Eliška Kozlova, 5. 11. 2016, 7.03

To není období pokroků, ale poskoku to je věcí co uz umí

Petra Önder (petrao)

petrao, 18. 10. 2016, 10.59

Super, hezký souhrn

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů