Strašák jménem REFLUX

zobrazeno 17778×

Vložil(a): Jana N., 8. 7. 2015 10.41

Ublinkává vaše miminko po každém krmení? Toto se vyskytuje u více než 50% novorozenců a kojenců a je to běžný jev do půl roku věku dítěte. Přečtěte si pár tipů, jak to sobě i kojenci ulehčit.

Gastroezofageální reflux je zpětný tok žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu a do úst. Příčinou u malých dětí je nedovyvinutý svěrač mezi jícnem a žaludkem, který se vyvíjí do prvního roku života. Často se stává, že si dítě po kojení ublinkne. 

Reflux mají kojenci různě silný a trpí jím téměř polovina z nich. Častěji se objevuje u nedonošených a nezralých dětí a u kojenců přibližně do pěti měsíců. Některá miminka si jen mírně ublinknou, jiná vyblinkají téměř všechno, co před tím vypila. 
Někdy se mohou problémy s refluxem vyskytnout i v dospělosti.

Příznaky

Reflux je u kojenců a novorozenců zcela běžný a dokáže neskutečně potrápit. Dítě ublinkává několikrát za den, může to být po každém krmení. Je neklidné, plačtivé, špatně spí, často se budí a pláče. Blinká i delší dobu po jídle. U kojení se odtahuje, zakuckává, je neklidné. 
Důležité je, jak dítě celkové prospívá. 

Antirefluxní opatření

  • Kojte dítě ve zvýšené poloze, hlavička by měla být výš než nožičky.
  • Přenášejte dítě ve zvýšené poloze, nepředklánějte ho, nenoste ho ve vodorovné poloze. Miminko přenášejte v klidu, pomalu. Snažte se, aby žaludek nebyl moc zmáčknutý.
  • Nedělejte s kojencem prudké pohyby. U některých dětí prudký pohyb vyvolá okamžitou reakci. Spíše miminko opatrně přenášejte.
  • Polohujte, přes den by mělo mít miminko horní polovinu těla lehce zvýšenou, asi 30 stupňů. Toto upravte v kolébce, postýlce i kočárku. Pokud je reflux vážný, můžete zkusit vypodložit jednu stranu postýlky ( nohy).
  • Přebalujte miminko raději před jídlem, nezvedejte mu příliš nožičky, aby si netlačilo bříško.
  • Odstříkejte přední mléko, zadní mléko je hustší než přední, a tak má větší šanci bříšku zůstat.
  • Podávejte antirefluxní umělé mléko s označením AR. Má hustší složení, proto lépe zůstává v žaludku. 
  • Nutriton je doporučen při velmi silném refluxu. Jedná se o výtažek ze svatojánského chleba, který se ve formě prášku podává miminku ve vodě nebo mateřském mléku těsně před kojením, aby se mateřské mléko v bříšku zahustilo a nešlo ven. Koupíte ho v lékárně.
  • Nechte dítě pořádně odříhnout, poloha na odříhnutí pro děti trpící refluxem je v náručí v mírném sklonu. Při poloze přes rameno zbytečně tlačíte na bříško.

I když budete dodržovat všechna opatření, může se stát, že budou potíže přetrvávat. Pamatujte, že nejdůležitější je, aby miminko přibíralo. Takže pokud zvrací, ale prospívá, nezbude vám nic jiného než čekat. Situace se začne zlepšovat asi po čtvrtém měsíci a po půl roce života s nástupem příkrmů by měl problém začít zcela ustávat.

Ovlivňující faktory

Ve výhodě jsou kojené děti, mateřské mléko podporuje rozvoj zdravé střevní mikroflóry a dítěti posiluje imunitu. U nekojených dětí je střevní sliznice chudší na probiotické mikroorganismy a to může být důvodem k nejrůznějším zažívacím potížím. Ale i kojené děti mohou trpět refluxem.

Faktory, které rozvinutí refluxu podporují jsou: dědičnost, nízká porodní hmotnost, neurologiká onemocnění a poruchy svalového napětí, chronická onemocnění dýchacích cest, nevyzrálá koordinace sání a polykání. Zhoršení stavu obvykle nastává při viróze nebo prořezávání zubů. 

Problémy s trávením může způsobovat i alergie na bílkovinu kravského mléka nebo intolerance laktózy v mateřském mléku. Poznáte to podle toho, že můžete najít ve stolici žilky krve, dítě je neklidné, často pláče, po krmení zvrací.  Pokud dítě kojíte, zkuste na 10 dní vynechat ve vaší stravě úplně mléčné výrobky. 

Za jistých okolností může přítomnost kyselého žaludečního obsahu vyvolat změny na sliznici jícnu. Potom mluvíme o refluxní nemoci jícnu, tedy onemocnění způsobeném chorobným gastroezofageálním refluxem. Děti s refluxní nemocí jícnu mívají problémy s prospíváním a proto je potřeba tento problém řešit s pediatrem.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Související informace a zdroje/

Pojmy použité v článku:

  • laktóza

    mléčný cukr, který je obsažen zejména v mléce

  • probiotika

    živý organismus přidávaný do potravin či krmiv, který má příznivě ovlivnit zdraví konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry

  • Reflux

    gastroezofageální reflux – zpětný tok žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu; dochází k dráždění sliznice jícnu

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

reflux měli všichni mí kluci,vždy jsem se těšila až to skončí.i teď se těším až nám to u Tobíka skončí

Minnie, 26. 8. 2020, 19.53

Díkybohu to ani jedno naše dítko nemělo

Lauris, 30. 6. 2019, 20.16

Přesně tak, v dnešní době se už dá s refluxem něco dělat. My na něj trpěli hrozně, všechna mléka nám malá vyzvracela až jsem musela koupis UM které je AR a zlepšilo se to.

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.10

Kamarádky syn to měl a docela trvalo než se na to přišlo

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 10.22

dnes se to už alespoň dá řešit

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.28

reflux může být i příčinou častých rým

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 12.44

Zuzka Čtvrtečková, 19. 11. 2015, 16.54

Malý ublinkával hodně dlouho i třeba po jogurtech, ovoci, po všem. Pak se ukázalo, že se jednoduše přejídá. Když byl kojený, tak se to nedalo poznat,a ni na váze to nebylo znát. Dodnes je to velký jedlí, jen má rychlé spalování

Verisek29, 31. 8. 2015, 9.13

Z refluxu jsem měla strach od začátku, ale myslím, že jsme zavedli taková opatření, že jsme mu předešli

mckvak, 22. 7. 2015, 9.16

S refluxem jsme si taky uzili - nastesti uz je mala daleko lepsi a ublinkne jen vyjimecne nebo malicko - kdyz se hned po jidle po odrihnuti prevali na brisko Ale ze zacatku jem z toho byla hodne spatna

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů