Strašák jménem laryngitida

zobrazeno 2042×

Vložil(a): Adrianita, 15. 9. 2021 18.29

Pokud laryngitidu dosud neznal ani rodič ani dítě, dokáže pěkně vystrašit. Čím menší dítě je, tím může být situace dramatičtější. Jak poznat laryngitidu, co to vlastně je, jaká je první pomoc a prevence?

Lehčí variantu akutního záchvatu laryngitidy můžete vyřešit doma, pokud máte dostatek informací a vaše dítě spolupracuje. Pojďme si ale nejprve říct, co to vlastně laryngitida je. Jedná se o zánět hrtanu, tedy částí dýchací trubice tvořící vstup do průdušnice. Je to velmi závažné onemocnění vyžadující lékařskou péči, u nejmenších často i pobyt v nemocnici. Nejčastěji se objeví jako komplikace virových infekcí, ale může vzniknout i po hlasové zátěži, křikem nebo dlouhodobým mluvením, delším pobytem ve velmi chladném nebo naopak horkém prostředí.

Laryngitida obecně zahrnuje veškeré onemocnění virového původu, nachlazení, prostydnutí, rýmy, kašel, virózy. Většina z nás se setkala s katarálním zánětem hrtanu, který se projevuje suchým kašlem a zahleněním, protože vir zůstal na sliznici.

Jako léčba i prevence se vyplatí dodržovat základní postupy pro posilování imunity. Více jsme psali v článcích V období viróz doplňujte vitamín C a Bylinky pro děti, nejen na čaj.

Závažný zánět hrtanu

Jestliže vir pronikne do hlubších vrstev hrtanu, hromadí se více tekutin a vznikne otok, který zúží dýchací cesty, což znesnadňuje dýchání. Taková reakce je nejčastější u dětí od 6 měsíců do 5 let, u školních dětí díky anatomickým poměrům hrtanu už tyto projevy nebývají tak dramatické. Laryngitidu jednoznačně poznáte podle štěkavého kašle, námáhavého dýchání, někdy dítě “jen” chraptí. Každý nádech doprovází pískavý zvuk a je velice náročný, neklid situaci zhoršuje. U kojenců a dětí, které nám nedokáží říct, co je bolí, je varovným signálem změna typu kašle či kašel doprovázející pláč (často může jít o bolestivý kašel bez štěkavého zvuku). Akutní zánět se projeví formou záchvatu a je typický pro noční až brzké ranní hodiny. Pokud už rodiče tento stav s dětmi někdy zažili, jednoznačně ho poznají i v dalších případech. 

Jaká je léčba

I když jsou projevy mírné a zejména, pokud jde o první projev, je lepší navštívit lékaře, který stav zhodnotí a případně poučí o možném nočním zhoršení. K laryngitidě může u dětí dojít jednou, ale i opakovaně. 

V případě akutního záchvatu je nejdůležitější zachovat klid rodičů, ale i dítěte (jak lehko se řekne), pokud se nedaří dítě uklidnit nebo se zhoršuje možnost nadechnout se, vždy volejte rychlou záchrannou službu. Tu vytočte i v případě, že dojde k promodrání dítěte. Hned po uklidnění situace nechte dítě dýchat studený a klidně i ledový vzduch. V zimě otevřete okno nebo jděte s dítětem na balkon či zahradu, v létě otevřete mrazák. Velmi účinný bývá i studený obklad na krk, který po 15 minutách vyměňte, obklad přikryjte šátkem. Není doporučeno převážet dítě do nemocnice vlastním autem.

Při opakovaných záchvatech si rodič i dítě “zvykne” a dokáže si se situací poradit. Při záchvatu odložte mluvení, křik i šepot, to vše zhoršuje schopnost dýchání dítěte. Je dobré se také vyvarovat vnitřního chlazení nanuky nebo podávání jídla, pití či kojení na zklidnění. To vše může jen zhoršit dýchání dítěte, které se může začít dusit.

 

 

Maminky, zajímá nás, jestli máte zkušenosti s laryngitidou u dětí a jaké měly projevy?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (3 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 13.27

laringytida je opravdu strašák a hlavně vyvolává paniku u rodičů i dětí

Katka

Katka, 17. 10. 2021, 20.15

Stačilo by rodiče edukovat a hlavně jim zakázat paniku, protože ta se akorát promítne do dítěte a jeho stav se zhorší. To jsou slova záchranáře. Dítě obléct a jít s ním na balkon na studený vzduch nebo otevřít mrazák. Pokud na to dítě trpí, léky předepíše pediatr a rodiče je má na příště k dispozici.

Eliška Kozlova, 13. 10. 2021, 22.33

První záchvat nás hodně vyděsil, ani jen z nás neměl zkušenosti, nakonec manžel jel na pohotovost (převozem v zimě se jí ulevilo), já byla doma s novorozencem. 4 dny léčení v nemocnici a v noci vždy zhoršení stavu, až ten pátý den se to zlomilo, jako mávnutím kouzelného proutku, dostali jsme domů kortikoidove čípky. Čas od času se znovu objeví, jen je čím dál těžší sehnat kortikoidove čípky a málokde jsou ochotni je namíchat. Ale teď u víme že nejlepší jsou studené obklady a studený vzduch, a hlavně včasnost!!!

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů