Rýma. Jak jí předejít a jak naučit dítě smrkat?

zobrazeno 13881×

Vložil(a): pavlakosec, 18. 9. 2017 12.47

Horní cesty dýchací slouží nejen k mechanickému čištění, ohřívání a zvlhčování vdechovaného vzduchu a tvorbě hlasu. Jsou také častým místem styku organismu se zevní škodlivinou nebo s infekcí. V případě dobré kondice dokáže organismus infekci odolávat. Někdy ale podlehne a vy onemocníte rýmou. Rýmě se ale dá předejít hned peti způsoby. Jakými? Čtěte tento článek. A pokud už onemocníte, víte jak si od jejích příznaků ulevit?

Horní cesty dýchací (dutina nosní a hrtan, čelistní a čelní dutiny) slouží k vedení, mechanickému čištění, ohřívání a zvlhčování vdechovaného vzduchu. Při výdechu zde vzniká barva hlasu, tvořeného hlasivkami. Horní cesty dýchací jsou však také častým místem styku organismu s aerosoly, různé prachové částice, pyly (alergeny), mikroorganismy (kapénková infekce). Stupeň znečištění vdechovaného vzduchu určuje náročnost procesu čištění. V případě dobré kondice a imunity dokáže organismus dlouho odolávat kapénkové infekci i prochlazení. Sekret nosní sliznice totiž za normálních podmínek průběžně stéká do hrtanu a následně je polykán se slinami. V žaludku jsou pak nečistoty i s mikroorganismy likvidovány. Někdy ale organismus přeci jen infekci podlehne, často v souvislosti s únavou a vyčerpáním. Může vás tak potrápit zánět sliznice dutiny nosní, často i čelistní a čelní, který se jednoduše nazývá rýma.

Prevence, aneb i rýmě se dá předejít

Nejčastěji se rýma vyskytuje v populaci na jaře a na podzim. Děti jsou k ní náchylnější než dospělí. Rýmě se dá ale celkem jednoduše předejít hned pěti způsoby:

  1. Pozvolné otužování - Otužování je skvělou cestou, jak zlepšit imunitu malých i velkých. Neznamená to však, že ze dne na den začnete své dítě polévat ledovou vodu. Začněte zlehka. Dítě ve sprše střídavě oplachujte vlažnou a teplou vodou. „Vlažné intervaly“ postupně prodlužujte. Nevrstvěte zbytečně moc oblečení, když venku není mráz. Nepřehánějte to zbytečně s vytápěním. Na spaní bohatě stačí teplota mezi 16 °C až 18 °C. Dětský organismus se díky těmto opatřením otuží a imunitní systém posílí.
  2. Pestrá strava - Kvalita jídla je klíčová pro obranyschopnost těla. Zdravý jídelníček, sestavený z ovoce, zeleniny, bílkovin, obilovin a zdravých tuků, dokáže divy. Naopak nezdravá jídla imunitu zbytečně srážejí. Skvělá jsou v tomto období třeba smoothies.
  3. Pohyb - Je jedno, zda dítko zapíšete do volejbalového kroužku, nebo ho pošlete zahrát si s kamarády fotbal. Důležité je, aby aktivita dítě bavila a aby byla pravidelná. Dokud je to možné, dávejte přednost pohybu venku.
  4. Minimum antibiotik - Antibiotika hubí nepřátelské bakterie, ale bohužel i část těch prospěšných, osidlujících naše střeva. Děti se po léčbě antibiotiky paradoxně stávají náchylnějšími k dalšímu onemocnění. Informujte se proto o alternativních možnostech léčby. Pokud jsou antibiotika nezbytná, zakupte v lékárně současně také probiotika. Podávejte je dítěti v průběhu nemoci a minimálně další týden po dobrání léků. Probiotika minimalizují škody na střevní mikroflóře.
  5. Čistý vzduch - Základem je pravidelné větrání. Nejlépe hned po ránu a pak večer před spaním. Pokud už je dítě nemocné, větrejte v pokojíčku častěji. Dýchacímu systému nedělá dobře suchý ani příliš vlhký vzduch. Jestliže máte doma vzduch sušší, pořiďte si zvlhčovač vzduchu. V opačném případě se podívejte po odvlhčovačích. Pomoci v tomto období mohou také čističky vzduchu.

{{:pr:}}

Jak na rýmu?

Pronikne-li infekce do sliznice nosní dutiny, kde se pomnoží, začíná klasická rýma. V počátku dochází ke zbytnění a pálení sliznice (nemožnost dýchat nosem). Proti tomu pomohou nosní kapky k uvolnění nosní sliznice a horká koupel.

Ve sliznici pak probíhá boj mezi mikroorganismy a bílými krvinkami. Krvinky posléze vítězí a zánět přechází do sekreční fáze. Nyní je třeba smrkat a již odřený nos zevně mazat jakoukoli příjemnou zklidňující mastí.

V další fázi je sekret hustý a sám nevytéká a tehdy je velmi důležité správné smrkání. Hromadící se sekret by mohl vést k uzavření a zánětu vedlejších dutin (čelistní a čelní) a způsobit tak velmi nepříjemnou komplikaci. Je tedy velmi důležité naučit dítě smrkat již v útlém věku. Správné vyčištění dutin předejde nejen komplikacím vlastní rýmy, ale i zánětům středoušních dutin (je mezi nimi přímé propojení).

Pozor ale na usilovné smrkání, které může být spíš na škodu. Jen málokdo si uvědomuje, že při rýmě není nos ucpaný hleny, ale tím, že sliznice jsou oteklé. Pokud se o smrkání snažíte znovu a znovu, zvýšíte tlak v oblasti nosohltanu a vzduch bude mít tendenci uniknout někam jinam. Tak se mohou viry rozšířit do sluchové trubice či vedlejších nosních dutin a způsobit tam další zánět.

Průchodnost nosu je ale dobré při rýmě zlepšit. To se podaří jednak nosními kapkami, které sníží otok sliznice, ale také nosními spreji, které hlen naředí. Hlen totiž brání správné funkci nosu a člověk má sklon dýchat ústy. Navíc se hlen může posouvat nosohltanem do dolních cest dýchacích, středouší či do nosních dutin a tam může způsobit zánět.

Na ucpaný nos také pomáhá teplá koupel. Ponořte si ruce po lokty do horké vody. Na rukou se rozšíří cévy a v nose se následkem toho sníží otok. Horký vzduch zase může zastavit šíření nemoci, protože zničí viry. Lékaři proto doporučují inhalaci horké páry. V první fázi by dospělým pomohla i sauna, která ale v případě vaší nemoci musí být jedině vaše soukromá.

Kromě nosních kapek pomohou také éterické spreje nebo oleje z aromalampy, ale také homeopatika. Která? O tom jsme už psaly v článku Léčení bylinkami. Jsou vhodné nejen pro děti, ale i pro těhotné nebo kojící ženy.

Při rýmě, stejně jako při dalších potížích doprovázejících nachlazení, rozhodně vždy pomůže dostatek tekutin. Vhodný je teplý čaj, nejlépe ovocný či bylinkový. Černý čaj naopak spíše přispívá k zahuštění hlenu, protože vodu z těla odvádí. To platí i pro nápoje s kofeinem či stoprocentní ovocné džusy.

V lékárně si buď kupte směs určenou k léčbě rýmy či použijte lípu, bez černý, heřmánek, sléz nebo chmel. Pro zvýšení léčivého efektu je dobré do čaje přidat citrón - kvůli vitamínu C. Pokud citrón dáte do vařícího čaje, zničíte vitamín C. Jeho rozklad také urychluje přítomnost železa, tedy kovové lžičky.

Nekomplikovaná rýma by měla do týdne ustoupit. Teprve v opačném případě je vhodné vyhledat odborného lékaře k odvrácení hrozících komplikací a chronické rýmy.

Jak naučit dítě smrkat?

I banální rýma se může proměnit v pekelný problém, když neumí dítě smrkat. To se pak neobejdeme bez odsávačky, a co si budeme povídat, odsávání není zrovna něco, co by dítě milovalo. Když se tedy dítě naučí smrkat, je to úleva pro všechny. Díky smrkání můžete zamezit zbytečným komplikacím, kdy rýma pak usedá na nosní mandle, bolí dítě hlava, či v pozdějším období zamezit vzniku zánětu dutin. Naučit dítě smrkat je tedy důležité stejně, jako dbát na to, aby nepopotahovalo.

Zatímco odborníci vesměs doporučují začít s tréninkem na nočník nejdříve od 15. měsíce věku dítěte, se smrkáním můžete začít už mnohem dříve. Podle pediatrů se dítě učí dobře smrkat mezi 8. a 10. měsícem věku, kdy se rádo opičí. Když tento příznivý čas propásnete (většinou končí kolem prvního roku), obvykle pak nastává problém, protože batolata už tak poddajná nejsou. Pokud se vám to ale nepodařilo do prvních narozenin, nevadí. S tréninkem můžete pokračovat samozřejmě i ve druhém roce života. Buďte trpěliví a nenechte se odradit neúspěchy! A vůbec nejlépe uděláte, když smrkání budete nacvičovat, když má batole skutečně rýmu. Je třeba však zdůraznit, že každé dítko je jiné. To, co jednomu nečiní téměř žádné potíže, může být pro další velký problém.

Postup samozřejmě perfektně umíte a sami smrkáte naprosto automaticky, ale když to najednou máte ukázat svému malému dítěti, tak možná trochu znejistíte a přemýšlíte, jak mu to vysvětlit a názorně předvést. Naučte dítě používat při smrkání obě ruce. Zároveň by mělo mít vzpřímenou hlavu (pozor na záklon a podobně). Kapesník nesmí zakrývat oči a je přiložen tak, že se prsty dotýkají asi 1 cm vedle kořene nosu (nikoliv na křídle). Samotné smrkání je vlastně dlouhý výdech nosem, ústa jsou samozřejmě zavřena. Nejdříve se smrká z obou nosních dírek, pak ještě z každé zvlášť.

Pokud jste se už rozhodla, že začnete své dítě učit smrkat, obrňte se trpělivostí. Možná vás váš potomek příjemně překvapí, ale může tomu být i naopak. Nejlépe se učí smrkat pomocí různých her a názorného příkladu. Každopádně by to pro dítě neměla být stresující záležitost, při které je rodič evidentně rozčilený a křičí. Důležité je naopak dítě chválit a povzbuzovat. A i když je to někdy náročné, nebojte se, váš potomek se to dříve či později určitě naučí.

Několik osvědčených rad a tipů

Děti velmi rády napodobují své okolí, takže můžete zkusit smrkat společně. Dejte mu papírový kapesník a nejdříve ho nechte, aby ho prozkoumalo. Pak se snažte mu ho správně přiložit k nosu a zkusit smrkat. Nezapomeňte mu také ukázat, že má kapesník ihned po použití vyhodit do koše.

Výborným tipem jsou různé hry. Můžete zkusit hru na slona, který troubí chobotem (nosem) či další zvířátka (fantazii se meze nekladou). Vyzkoušet můžete i zamlžování zrcátka či okna (to je ovšem náročnější na údržbu) nebo sfouknutí svíčky.

Osvědčilo se i bublání do vody či bublifuk. Dobrým místem pro nácvik je vana.

Nejdříve otřete dítěti hlen, pak zkuste smrkat. Můžete mu zacpat jednu nosní dírku. Většinou aspoň něco vyjde a můžete dítě pochválit.

Pro usnadnění smrkání je taktéž výborná Vincentka či mořská voda (sprej). Po vstříknutí do nosu ještě chvilku počkejte a až potom se dítě může pokusit smrkat.

U větších dětí někdy nastane zlom s příchodem do školky či jiného kolektivu. Najednou totiž vidí ostatní holky a kluky a problém je vyřešen.
 

A jak jste na tom u vás s rýmami? Nastoupí chladnější podzimní počasí a je čas vytáhnout kapesníky, nebo úspěšně odoláváte a rýma se u vás neobjevuje nijak často?

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
2

Diskuze k této stránce (42 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

naštěstí kluci na rýmu moc netrpí

Bejanela, 6. 10. 2019, 13.43

s rýmou se mně dcérka vrací ze školky teměř pořád. Ale stačí kapičky Nasivin a za 3-4 dny je rýma pryč

Marta1982, 1. 10. 2019, 21.09

souhlasím, nejlepší jsou kapičky Nasivin

Bronka, 10. 7. 2019, 14.10

Holky co rýma a mořská voda? Používáte někdo i mořskou vodu při rýmě u dětí?

Robunka, 7. 6. 2019, 13.28

My používáme taky Nasivin při rýmě. Pro více informací se můžete mrknout na https://www.nasivin.com/cz_CZ/Pripravky.html.

zuzana39, 6. 9. 2018, 22.45

Malej potahuje jen přes den v noci spí normálně co mam stím dělat poradí mi někdo prosím

Delizzka, 3. 7. 2018, 11.00

Když už ta rýma přijde nebo celkové to nachlazení, tak nám ted hodně pomáhá Nasivin Sinus ono člověk tomu nezabrání, když chodí dítě třeba už do školky či školy.

Mamuskaaa, 12. 7. 2018, 10.02

A kolik ten Nasivin stojí? Že bychom také vyzkoušeli

Delizzka, 18. 7. 2018, 9.57

asi kolem 180 kč. Je z 6ti léčivých rostlin. A chutově je výborný. Takový sladký.

Mamuskaaa, 20. 7. 2018, 10.24

Tak to je super, že je sladký, alespon do toho nebudu muset to moje dítko nutit Děkuji, zkusíme ho

mirka244, 22. 6. 2018, 15.20

Pořídila jsem nám rostlinku rýmovník, taky by měla pomáhat, tak uvidíme

Žofinka

Žofinka, 2. 6. 2018, 5.59

Momentálně u nás aktuální, i když je skoro léto

Marta1982, 26. 3. 2018, 12.39

poku d chodí dítě do školky, musí se počítat s tím, že se domu bude vracet s rýmou. Mají to všechny děti. Jenže stejně to dítě musíte nechat alespon 3 dny doma a dávám mu kapičky do nosu.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů