První pomoc při dušení a vdechnutí či spolknutí baterie či magnetu

zobrazeno 3033×

Vložil(a): Adrianita, 9. 3. 2021 20.54  (aktualizováno 29. 3. 2021 13.21)

Víte, jak se zachovat, pokud vaše dítě vdechne kus hroznu nebo se začíná dávit po čemkoliv jiném? Jste si jistá, že vždy poznáte a uslyšíte, že se dítě dusí? A co spolknutí či vdechnutí baterie? Poradíme vám!

Jakmile se dítě začne dusit nebo mu zaskočí kus jídla, bude už pozdě na zjišťování informací na internetu. Je důležité být informován a připraven předem, základem je ale prevence. U jídla nemluvte, nesmějte se nebo nenechte děti běhat a rošťačit. V době, kdy dítě zkoumá svět především ústy, dbejte na bezpečné prostředí a nechte je ochutnávat jen to, co nemůže vdechnout. Pozor na peníze, korálky, kamínky, ale i písek. Jestliže dítě v kočárku žmoulá rohlík nebo kousek ovoce, vždy jej mějte na dohled. Pokud by dítě vdechlo třeba kus pečiva, vůbec nemusíte slyšet, že se dusí. U pečiva pozor, při cumlání v puse se snadno nalepí na horní patro. Pokud dítěti “jen” zaskočí, rozkašle se, což je polehčující okolnost, v horším případě se jídlo nebo hračka dostane do dýchacích cest, pak je na místě poskytnutí první pomoci. Dusit se může začít jakékoliv dítě, ať mu vše mixujete nebo je na stravě BLW, není nižší pravděpodobnost dušení se u jiného tipu stravování se, proto buďte vždy obezřetní.

Pozor na nevhodné potraviny

Zejména u kojenců do 1 roku, kteří teprve ochutnávají a učí se jídlo bezpečně pozřít, dávejte pozor na suché, drobivé potraviny, drobné ovoce. I v pozdějším věku můžou být rizikové oříšky (mohou být i alergeny) a tvrdé bonbony, pokud dítěti chcete dát bonbon, volte raději gumové. A pokud chcete mít přehled nad složením, vyrobte bonbony doma z ovoce. Maso podávejte dětem pokrájené nebo natrhané na malé kousky, maso by mělo být dostatečně měkké, bude tak lépe poživatelné nejen pro děti. Pozor také dávejte na párek nebo i párek v rohlíku, který dítě nejednou vdechlo. Ze zeleniny může být nebezpečný hrášek či mrkev, je lepší tyto potraviny zakomponovat do polévky, uvařit a dát proužky mrkve do ruky. Ovoce jako hrozny můžete raději překrojit na půlky, z pomeranče udělat šťávu, u melounu hlídat pecky, mandarinku také překrojit, jablíčko nastrouhat. Alespoň zpočátku, než si budete jistí, i pak ale dítě mějte pod neustálým dohledem. Já synkovi dávala do ruky kousky ovoce i zeleniny od začátku a zvládal i jablíčko, hrušku, později hrozny. Dítě musí ochutnávat kousky a zvykat si na ně, aby se naučilo žvýkat a mělo vypuzovací reflex. V neposlední řadě kousání souvisí i s vývojem řeči. Takže bezpečnost a prevence ano, ale chce to, aby se dítě s kousky v potravě postupně setkávalo.

Jak poznat, že se dítě dusí

Dítě se vždy začne dusit zcela nečekaně, v tu chvíli nemůže ani dýchat, ani mluvit, chytá se hrtanu a potichu se dožaduje pomoci. Poté začíná modrat a dochází k bezvědomí v důsledku nedostatečného okysličení mozku. Jestliže nejsou dýchací cesty zcela ucpány, dochází k silnému kašli, který slouží jako vypuzovací efekt. Rodiče se často při takovém kašli zhrozí, ale pokud dítě kašle, je to spíše lepší varianta. Při vdechnutí malého kousku, jako hrášku nebo korálky, nemusí dojít k dušení, ale k vdechnutí do plic, kdy hrozí zápal plic v důsledku vdechnutí cizího předmětu do plic. U miminek může dojít i k dušení se mlékem. Zejména u kojených dětí, kdy z prsu teče mléko proudem, než se laktace ustálí.

První pomoc při dušení

Pokud vidíme předmět nebo jídlo v ústech, vyndáme překážku, starší dítě pomáhá kašlem. Pozor na vyndávání předmětů, které jsou dál v dutině ústní. Nikdy nevyndávejte předměty ani jídlo z krku, hrozí zatlačení hlouběji. Vždy jsou na místě jiné vypuzovací manévry. 

Děti do 1 roku položte na předloktí hlavičkou dolů, obličejem k zemi, jedním prstem vloženým do úst pootevřeme pusinku a lehce udeříme mezi lopatky směrem vpřed. U dětí starších 1 roku spočívá první pomoc úderem mezi lopatky, ale tentokrát ve výpraskové poloze přes koleno. U dospělých úder mezi lopatky v sedě nebo ve stoje. Pokud údery nezaberou, provedeme Heimlichův manévr, který se však nedělá u těhotných a dětí do 1 roku. Dítě obejmeme zezadu a stlačujeme horní část břicha, pěst je umístěna pod koncem hrudní kosti.

Jak reagovat v případě poruchy vědomí

Jestliže dítě při dušení upadne do bezvědomí, je třeba uvolnit dýchací cesty ostrým záklonem hlavy. U dětí do 1 roku hlavičku nezakláníme. V bezvědomí totiž dochází k uvolnění svalů, což často může vést k zapadnutí jazyka, záklonem hlavy tomu předcházíme. Pokud je dech pravidelný, držíme hlavu v této poloze až do příjezdu záchranné  služby. Jestliže dítě nedýchá, nebo je dech nepravidelný, je třeba zahájit resuscitaci. 

U dospělého vždy nejprve voláme 155, poté “jedeme” dle aktuálně platného schématu 30 stlačení, 2 vdechy, a to do příjezdu záchranné služby nebo dokud jsme schopni. U dítěte zahájíme resuscitaci 5 vdechy, u dětí do 1 roku dýcháme zároveň do pusinky i nosu (ne ale celý objem svých plic), pak stlačíme 2 prsty na hrudní kosti na spojnici bradavek, starší děti stlačíme jednou nebo oběma rukama.Resuscitujeme 1 minutu, poté voláme záchrannou službu a do příjezdu pokračujeme ve schématu 30:2. U dětí je mnohem důležitější umělé dýchání, než u dospělého, je vždy třeba okysličit krev.

Spolknutí baterie nebo magnetu

Velmi rizikové, nejen z hlediska vdechnutí, můžou být baterie. Jestliže dítě vdechne jakoukoliv baterii, postupujeme stejně, jako v případě vdechnutí čehokoliv jiného. Vzhledem k velikosti i složení jsou nebezpečné knoflíkové lithiové baterie. Napětí v lithiovém článku má větší rozsah. Spolknutí baterie není ani v ČR výjimkou. Asi polovina spolknutých baterií skončí ve střevě a je vyloučena přirozenou cestou. Pokud skončí v žaludku, je odstraněna endoskopicky, protože může rozleptat sliznici žaludku. Nejriskantnější jsou baterie nad 16 mm, které můžou snadno uvíznout v jícnu. Jelikož jde o život, je nutná okamžitá endoskopie.

Dbejte na zabezpečení dětských hraček i přístrojů na různé druhy baterií, mimo dosah dětí uschovejte nové i vybité baterie. Použité baterie raději ihned odneste do sběrných kontejnerů či na jiná sběrná místa k recyklaci.

Životu ohrožující jsou i malé magnety, které bývají velmi silné. Obzvláště rizikové je spolknutí 2 a více magnetů nebo magnetu a jiného kovového předmětu. I proto nenechávejte zejména nejmenší osamotě, pozorní buďte však i u starších, u kterých se lékaři se spolknutím baterie i magnetu setkali také. Pozor zejména na kuličkové magnetické stavebnice, které jsou v poslední době velmi oblíbené. Svou silou se dokážou magnety v těle pevně spojit, stisknout mezi sebou střevní stěnu a proděravět ji. Cizí tělesa se musí neprodleně endoskopicky odstranit, proděravění střevní stěny je nutné řešit operativně.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (6 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 10. 12. 2022, 8.32

to si musím zapamatovat, i když se člověk snaží, tak se to může přihodit nedopatřením

super rady,já když byla malá tak jsem spolkla pětikorunu

Úča, 5. 4. 2021, 8.42

Už jsem zažila, když se dítě dusilo cucavým bonbonem , pomohl H.chvat , ale těch pár vteřin trvalo celou věčnost .

jancaan, 3. 4. 2021, 14.40

Dobré rady.

patricia077

patricia077, 2. 4. 2021, 17.53

U těch magnetu to vím ale je dobré být připraven

Katka

Katka, 30. 3. 2021, 9.11

Dcera si strčila do nosu buraky, naštěstí se nedusila a manžel vyrobil z dratku smyčku a vytáhl jí to. Sama bych byla nahraná.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů