Příchod na svět a rozkoukávání – 1. měsíc

zobrazeno 12745×

Vložil(a): Jana N., 11. 2. 2015 21.12

Každé dítě je jiné a vyvíjí se podle svého zdravotního stavu a temperamentu. V podstatě ale platí několik základních pravidel, jak se má miminko vyvíjet. Co můžete od miminka v prvních dnech očekávat a odpovědi na otázky s tím spojené najdete v tomto článku.

Už od počátku se má miminko čile k světu a vy se v prvních týdnech učíte poznávat, co vám chce svou „řečí“ sdělit.

Většinou platí, že miminko udělá nový krok ve svém vývoji až tehdy, když si ten předchozí dobře procvičilo. Můžete pozorovat, že vývoj vašeho dítěte probíhá v tzv. skocích. Říkáte si, že se vaše miminko už nic dlouho nového nenaučilo, a pak vás překvapí něčím novým. Dítě k ničemu nenuťte, nechte všemu volný průběh.

Fyzický vývoj

V prvních dnech po narození se miminko snaží zůstat stulené, tak jak tomu bylo v děloze. Je zvyklé na uzavřený prostor. Dobře mu udělá, když ho zavinete do zavinovačky pěkně na těsno nebo když bude ležet v košíku nebo kolébce, kde bude mít málo místa. Malý prostor mu zvýší pocit bezpečí.

Po narození má miminko pěstičky zaťaté a bezmocně mává rukama i nohama. Oboje zatím příliš neovládá. Na konci prvního měsíce svého života má miminko ještě všechny svaly slabé, včetně krčních svalů, a hlavička mu padá, když mu ji nepodepřete. Ale když ho položíte na bříško, dokáže na okamžik zvednout bradičku. Když je na zádech, kope nohama a otáčí hlavu ze strany na stranu.

Sací a uchopovací reflex mu stále zůstávají.

Duševní vývoj

V tomto věku neudrží miminko dlouho pozornost.

Důležité informace o miminku, které by vás neměly zaskočit

Pláč

Pláč je hlavní a jediná možnost, jak může dát miminko vědět dospělým, že něco není v pořádku. Může to být hlad, žízeň, horko, zima, škrtící oblečení, mokrá plena, únava nebo prostě jen touha pochovat se a přitulit. Celkem rychle poznáte, že pláč má různé úrovně a intenzitu.

Úsměv

Ze začátku budete jen běhat kolem dítěte, jehož jediné reakce jsou jen pláč a křik. Úsměvem vás odmění až na konci šestinedělí.

Pupínky

Některým dětem se objeví pupínky už pár týdnů po porodu, většinou spontánně zmizí. Pokud se miminko zpotí, mohou se objevit potničky. Takové místo udržujte v suchu a nechte ho dobře větrat. Výraznější vyrážky je lepší konzultovat s lékařem.

Spánek spoustu hodin, ale ne v kuse

Jsou miminka, která po pár týdnech spinkají v noci i šest hodin v kuse, některá dokonce celou noc, ale není jich mnoho. Snažte se miminku co nejdříve ukázat rozdíl mezi dnem a nocí. Že den je na jídlo a bdění, noc na spaní. Zdravé a prospívající miminko ve dne buďte a krmte ho nejdéle po třech hodinách a v noci ho nechte klidně spát, jak dlouho bude chtít.

Ztráta na váze

Je to zcela normální, pokud v prvních třech dnech života miminko zhubne o 5-10% porodní hmotnosti. Tento úbytek je způsobem zejména ztrátou vody, odchodem smolky z organismu, ztrátou mázku, močením a také zaschnutím pupečního pahýlu. Většinou se hubnutí zastaví už v porodnici. Původní porodní váhy by miminko mělo dosáhnout během prvního měsíce života.

Nepravidelné dýchání

Většina rodičů ze začátku pořád pozoruje, zda jejich miminko dýchá. Při takovém pozorování zjistíte, že jeho dech je poměrně nepravidelný. Dýchání se upravuje kolem šesti týdnů věku.

Nateklé genitálie a krev v pleně

Chlapečci i holčičky mívají po porodu nateklé genitálie. Je to způsobeno tlakem během porodu a také matčinými hormony, které kolují v jejich krvi. Otok odezní v prvních dnech. U holčiček mohou matčiny hormony způsobit také vaginální krvácení. Po pár dnech i toto zmizí.

Suchá kůže

Několik dní po porodu mívá miminko vysušenou kůži. Je to normální. Bylo zvyklé být v děloze plné vody a najednou se dostalo do úplného sucha. K promaštění pokožky stačí kapka oleje do koupele, není potřeba miminko po osušení natírat.

Měkká hlavička

Miminko má na hlavě tzv. malou a velkou fontanelu. Jsou to místa, kde lebka nesrostla a zůstala měkká, aby miminko bez problémů prošlo porodními cestami. Přiložíte-li na měkké místo ruku, můžete cítit pulzovat krev v žilách, které procházejí těsně pod povrchem. Ke srůstu lebečních kostí a uzavření fontanel dojde většinou do 20. měsíce věku dítěte. Do té doby na ně dávejte pozor při oblékání, koupání a další manipulaci.

Vypadá pomuchlaně

Připravte se na to, že po porodu miminko může mít šišatou hlavičku nebo na ní bude mít bouli, která se vytvořila tlakem v porodních cestách, může mít nateklá očička, promodralou kůži nebo rozpláclý nosík. Nemusíte se bát, to všechno po pár dnech odezní.

Puchýř na rtu

Jedná se o otlak, který je způsoben sáním z prsu nebo z láhve. Neznamená pro miminko žádný problém ani nepohodlí a zmizí sám v průběhu několika týdnů.

Občasné škubnutí

Jeho pohyby jsou nekontrolované a trhané. Často se stane, že dítě trhnutím samo sebe probudí ze spánku a vyleká. Po několika týdnech budou pohyby stále koordinovanější. Pokud trhavé pohyby budí miminko ze snu, zkuste jej v prvních týdnech na spaní pevně zavinovat.

Pláč miminka

Brzy poznáte, co který druh pláče znamená. Pokud ale dítě pláče několik hodin v jednom kuse a není k utišení, pak byste měli pátrat, zda není dítě nemocné, nemá teplotu, něco je nebolí.

Nejčastější důvody pláče

  • Hlad - Nejčastějším důvodem pláče novorozence je hlad. Je to zcela normální a přirozený signál k tomu, že je dítě potřeba nakrmit.
  • Výměna plenky – Pokud používáte jednorázové plenky, které mají tzv. suchou vrstvu, tak miminku asi nebude vadit, že je pomočené, ale po stolici vás určitě už upozorní pláčem, že chce přebalit.
  • Strach z něčeho - Vaše miminko může plakat také proto, že je příliš předrážděné, vylekané nebo rozrušené. Novorozencům vadí příliš ostré světlo, náhlé hlasité zvuky, rychlé změny teploty.
  • Horko – Miminko pláče, pokud je mu velké horko.
  • Je mu smutno – Někdy se vašemu miminku jen stýská po vaší náruči, chce, abyste je pochovali, přitulili k sobě, chce vidět váš obličej, cítit tlukot vašeho srdce. Pohoupejte je v náručí, mluvte na ně.
  • Kolika – Kojenecká kolika trápí miminka převážně v prvních třech měsících života. Miminko je neklidné a neztišeně pláče, napíná bříško, přitahuje nožičky k bříšku a rudne v obličeji.

Novorozenecké období je krátké. I když vám prvních pár dní připadá jako věčnost, samé krmení, přebalování, probdělé noci, doba bezbranného miminka, které jen pláče a vy nevíte proč, je krátká. Snažte se i přes veškerou únavu užít si tyto chvíle se svým miminkem. Za pár měsíců nebo dokonce roků pro vás budou tyto vzpomínky velmi cenné.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • fontanela

    místo na hlavičce dítěte, kde lebka nesrostla a zůstala měkká, aby miminko bez problémů prošlo porodními cestami; zaceluje se okolo 20. měsíce věku dítěte

Diskuze k této stránce (8 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

první měsíc byl fajn ♥ Tobínek se budil jen na kojení,nebo když mu bolelo bříško.

Minnie, 18. 8. 2020, 13.28

Jej, jak ráda vzpomínám na toto období u mých dětí... ach jo, to už ani není pravda...

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 12.23

To jsou typické strašáka:-)

Mygara

Mygara, 30. 3. 2017, 9.26

o půchyři na rtu jsem nikdy neslyšela

Fuga

Fuga, 7. 2. 2017, 10.26

když si vzpomenu na první měsíc tak to byla vlastně pohoda a já byla přitom úplně vyšťavená, už nikdy tak dlouho nespali

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.09

Z prvního měsíce si pamatuju jen kojení a návštěvy

mckvak, 22. 6. 2015, 8.30

Nepravidelne dychani me prvne dost desilo (az jsme poridili monitor dechu), ted jsem uz klidnejsi kdyz vim ze je to normalni Ja teda malou po koupani natiram, jen uplne slabounkou vrstvickou ale natiram. Mame bio olej od Hippu a kdyz ji nenatru tak je za par dni jak susenka. S kolikama si uzivame, ted uz je to sice trosku lepsi ve dvou mesicich ale nektere zachvaty jsou desive

inglulie2, 4. 6. 2015, 15.08

To je uplne nejroztomilejsi a porad spinka a nezlobi )

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů