Plenková dermatitida - co s ní?

zobrazeno 2513×

Vložil(a): NikolaJ, 18. 10. 2021 12.41

Plenková dermatitida je postižení (zánět) kůže v oblasti plenky. Pokožka člověka totiž není stvořena pro dlouhodobý kontakt s vlhkem. I z tohoto důvodu se s plenkovou dermatitidou setká až 50 % dětí nosících pleny.

 

Jak vzniká plenková dermatitida?

Vznik plenkové dermatitidy závisí na více faktorech. Hlavní příčinou je vlhká pokožka pod relativně neprodyšnou plenou. Plena zabraňuje odpařování vlhkosti z kůže, pod plenou dochází ke zvýšení teploty, což vede k zapocení pokožky a dalšímu zvýšení vlhkosti. Toto vše napomáhá k rozvoji zánětu. Vlhká a zapařená pokožka je náchylnější k mechanickému poškození třením a oděrem. K tomuto tření dochází během pohybu dítěte v místě těsného kontaktu kůže a pleny, nebo v místě kožních záhybů při kontaktu kůže s kůží. I z tohoto důvodu se plenková dermatitida objevuje nejčastěji u kojenců ve věku 9 – 12 měsíců, kdy se miminka začnou více pohybovat.

Zásadní roli hraje i dlouhodobý kontakt kůže se stolicí. K tomuto dochází buď při průjmovém onemocnění nebo při málo častém přebalování. Plenková dermatitida se u kojených dětí vyskytuje méně často než u dětí nekojených. Je to z důvodu jiného složení stolice (stolice kojených dětí má nižší pH a i nižší aktivitu enzymů rozkládajících stolici). V poškozené pokožce dochází snadněji k růstu nežádoucích mikroorganismů, nejčastěji kvasinek.

Prevence a léčba

Pro prevenci, ale i pro léčbu plenkové dermatitidy jsou zásadní režimová opatření. Velmi důležité je snížení vlhkosti kůže. Toho lze dosáhnout častou výměnou pomočené pleny. Pokakanou plenu vyměňte hned a kůži dítěte očistěte ideálně pod proudem vody. Je možné použít šetrné dětské mýdlo nebo mycí emulzi. Umožní-li to podmínky, je vhodné nechat postiženou pokožku větrat bez plenky.

Krémy nebo krémpasty určené pod plenky aplikované na postiženou oblast zlepšují bariérovou funkci kůže.

Každou opruzeninu je potřeba léčit v jejím počátku, většinou postačuje aplikace mastí a krémů s panthenolem, vitamínem E a se zinkem. Většinu opruzenin rodiče vyřeší sami. Pokud však během týdne nedochází ke zlepšení i přes správnou péči, je na místě navštívit pediatra dítěte.

Studií porovnávajících látkové pleny a jednorázové pleny není mnoho. Pokud takové studie existují, porovnávají obvykle jednorázové pleny s klasickými bavlněnými plenami a neprodyšnou nepromokavou vrstvou. Tyto studie neberou v potaz existenci moderních látkových plen, kde nepromokavá vrstva není neprodyšná (prodyšný PUL, případně velmi prodyšné vlňáčky).

Počet plenkových dermatitid s masivním používáním jednorázových plen stoupl. Jednorázová plena díky absorpčnímu gelu zajistí skutečně pocit sucha po mnoho hodin, což někdy vede k tomu, že je dítě v pomočené pleně ponecháno i několik hodin.

S nástupem používání jednorázových plen v posledních 30 letech se objevil typ kontaktní dermatitidy, který je dáván do souvislosti s lepícími upevňovacími pásky a gumami.

Moderní látkové pleny naopak neznamenají častější výskyt opruzenin. Rodiče obvykle přebalují častěji, protože neřeší, jestli dítě za den spotřebuje 5 nebo 8 plen. Častým přebalením tak nahradí funkci polyakrylátových gelů v jednorázových plenách.

Určitě je však nutné se o látkové pleny dostatečně starat – správně je vyprat a hlavně je dostatečně vymáchat od zbytků pracích prostředků.

Látkové pleny se tedy nabízí jako dobré a chytré řešení prevence, ale i léčby dětské dermatitidy, což bývá i častým důvodem přechodu z jednorázových plen na látkové.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 8. 12. 2022, 12.03

když bylo nejhůř, tak jsem použila sudocrem a akdyž ještě hůře, tak Imazol krémpastu

Úča, 22. 11. 2021, 18.19

Vnučce je rok a teď za šla mít také obtiže. Zajímalo by mě , jestli to nemůže způsobovat i větší konzumace ovoce a zeleniny . Chutnají ji téměř všechny druhy .

jitka46

jitka46, 25. 10. 2021, 22.40

Zajímavé čtení, ekzémy a různé vyrážky děti trápily, naštěstí to brzy přešlo.

patricia077

patricia077, 19. 10. 2021, 9.44

I z tohoto důvodu se s plenkovou dermatitidou setká až 50 % dětí nosících pleny. Tak tady mne překvapilo procento, protože s opruzeninami ať už jakéhokoliv typu se setká snad každé mimčo...ale rozumím, že dermatitida už je zánět kůže, takže asi horší projev...

Eliška Kozlova, 19. 10. 2021, 12.00

O bezplenkove metodě jsem dlouho uvažovala, ale moje děti ukakavaly pořád, to by nešlo

patricia077

patricia077, 19. 10. 2021, 12.39

No já to sledovala na netu a nešla jsem do toho, to by byla "otročina"

Eliška Kozlova, 18. 10. 2021, 21.52

Předcházet mi moc nešlo, trápilo to všechny tři děti, dokud měli stolici míchaných vajíček a co hodinu je neprebalila, bylo to hned. Omývat vlhkou žíněnku pod tekoucí vodou, osušit, Sudokrem a buď látkovou plenu nebo v té době jsem používala Panda, nebo Bella Happy (hlavně ne Pampers) a za hodinu znovu i během spánku. S příchodem prikrmu, pevnější stolice a silnější pokožky to přešlo 😁

patricia077

patricia077, 19. 10. 2021, 9.41

Sudokrem se mi dost osvědčil a jak píšeš úplně jsem si na ta míchaná vajíčka vzpomněla brrrrr

Katka

Katka, 18. 10. 2021, 19.08

Myslím, že na vině budou i vlhčené ubrousky. I když našim dětem třeba nevadily. Podle mě je to i náchylnost na kožní nemoci typu ekzém apod. Prostě ta kožní bariéra není dost silná a dříve se ta rovnováha naruší.

patricia077

patricia077, 19. 10. 2021, 9.40

Určitě je to o citlivosti kůže, děti, které od narození například trpí na suchou kůži, ekzémy apod jsou na to ještě hůře...mým dětem nevadily vlhčené ubrousky vůbec, ale mně většina ano, protože některé fakt děsně "smrdí"

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů