Na pobyt v nemocnici dítě připravte

zobrazeno 6123×

Vložil(a): Adrianita, 24. 7. 2018 11.14

Každé dítě je individuální. Jednomu nevadí, má-li jít k lékaři, druhé může být nejisté, nesmělé nebo dokonce cítit strach. Naštěstí existuje dost způsobů jak zvládnout i tyhle, někdy ne jednoduché, situace jako je vyšetření, operace a pobyt v nemocnici. Jak s dítětem komunikovat, co mu vysvětlit a na co je potřeba se zeptat lékaře?

Rodiče často nevhodně používají pojmy jako nemocnice, injekce, doktor apod. k zvládnutí nějakého nepříjemného projevu dítěte. Například: „Neběhej tady, spadneš a pojedeš do nemocnice, a dostaneš injekci.“ Tyto pojmy se tak pro děti stávají strašáky a nemůžeme se divit, že pak při styku s lékařem nebo v nemocničním prostředí cítí strach. V běžném životě těmito pojmy dítě nestrašte. A pokud už opravdu budete muset do nemocnice nebo k doktorovi, s dítětem komunikujte a zachovejte klid.

Návštěva u lékaře a vyšetření dítěte

K dětskému lékaři, kterého jste pro své dítě vybrali, byste měli chovat důvěru. Celý proces pak bude pro všechny jednodušší a vaše důvěra uklidní i dítě samotné. Jestli se prohlídka obejde bez pláče, záleží také na lékaři, který dítě vyšetřuje. Jeho chování je velmi důležité. Lékař, který jeví zájem o zdraví vašeho dítěte, umí obvykle přistupovat k dětem i rodičům tak, aby návštěva u něj byla příjemná.

Lékař se vás bude ptát na příznaky nemoci a bude dítě pozorovat. Následné vyšetření se bude různit podle toho, z jakého důvodu jste k lékaři přišli. Zpravidla vyšetří pohmatem uzliny na krku, zda mají fyziologickou velikost. Může to být pro dítě nepříjemné, bolest by ale cítit nemělo. Dítě si při tomto vyšetření můžete posadit na klín, ve vaší blízkosti se bude cítit bezpečněji. Dále si lékař poslechne tlukot srdce, poslechne si plíce a prohmatá dítěti bříško.

Na co je třeba se ptát:

  • jak dítě léčit,

  • jak mu mohu jinak pomoci než pouze předepsanou medikací,

  • jak dlouho bude nemoc probíhat,

  • je onemocnění nakažlivé,

  • jak dlouho má dítě zůstat doma a nechodit do kolektivu,

  • co když se stav nezlepší,

  • může mít onemocnění dítěte následky,

  • kdy máme přijít na kontrolu.

Jak připravit dítě na pobyt v nemocnici

Většina maminek chce být v nemocnici se svým dítětem co nejvíce. Mnoho nemocnic umožňuje maminkám pobyt s dítětem i přes noc. Podle Listiny základních práv a svobod má dítě právo být se svým rodičem 24 hodin. Pokud máte dítě do 6 let, je dokonce váš pobyt hrazen zdravotní pojišťovnou. Většinou můžete zůstat na pokoji s dítětem i přes noc, případně máte zajištěný nocleh ve společném pokoji pro matky. Pokud z nějakého důvodu nemůžete přes noc zůstat (máte například starší dítě/nedostatek kapacity apod.), jste s dítětem celý den a pak odcházíte na noc domů či do nějaké ubytovny. Přítomnost blízké osoby snižuje strach, úzkost a urychluje zotavení. Je to i jistou výhodou pro nemocnici. Maminka dítě převlékne, nakrmí a tím ušetří práci sestřičkám. Nemůžete-li zůstat s dítětem v nemocnici, snažte se jej alespoň často navštěvovat. Pro dítě je také dobré, když je maminka přítomná při všech testech, operacích nebo jiných postupech.

Děti obvykle bývají v nemocnici jen nezbytně nutnou dobu, přesto však potřebují mít s sebou některé věci. V zavazadle by neměly chybět: pyžamo, župan, bačkůrky, mýdlo, kartáček, pasta na zuby, hřeben, ručník (2 ks), žínka, oblíbená hračka, knížka, oblíbený hrnek a talířek, případně plenky a přebalovací potřeby (pokud je ještě dítě používá).

Zůstáváte-li s dítětem přes noc, nezapomeňte na věci pro sebe. Před tím, než odjedete do nemocnice, připravte dítě na pobyt v ní. Odpovídejte na všechny jeho otázky pravdivě a co nejjednodušším způsobem, bez zbytečných podrobností. Hrajte si s dítětem na lékaře a nemocného nebo dítě může vyšetřovat panenky a medvídky dětským stetoskopem. Prohlížejte si také knížky s touto tématikou, aby situace nebyla pro dítě zcela neznámá.

Když dítě musí na operaci

Někdy se stává, že ze samotné operace má daleko větší strach maminka, než dítě, a chce co nejvíce potlačit všechny nepříjemnosti. Lékaři se u každé dětské operace snaží, aby probíhala co nejkratší dobu. Po některých zákrocích dítě může odejít domů ještě tentýž den, jindy je ale nutná zvláštní péče v nemocnici.

Dítě je třeba na operaci připravit. Promluvte si s ním o tom, co má očekávat, proč se zákrok musí provést, a vysvětlete mu, že po operaci se vzbudí na jiném místě, než kde bylo uspáno. Anesteziolog si s vámi před operací přijde promluvit o tom, jak dítě bude uspávat. Může být použitá maska s plynem, injekce k znecitlivění určité oblasti. Při jednoduchých zákrocích stačí použít jen znecitlivující krém.

Před operací se snažte dítě co nejvíce rozptylovat. Hrajte si s ním, přečtěte mu jeho oblíbenou pohádku, usmívejte se, mazlete se s ním a buďte hlavně vy sami pozitivní. Dítě vše snadno vycítí. Zhruba hodinu a půl před operací dítě dostane lék, po kterém bude hodně ospalé. Přesto však moc dobře ví, že jste přítomní a držíte jej za ruku. Lékař často doporučuje, aby maminka nebo tatínek byli přítomni při uspávání dítěte a aby byli v pokoji, až se dítě probudí.

A co po operaci?

Všechno dobře dopadlo a dítě se vám probouzí z narkózy? Pokud jste si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak se člověk po narkóze cítí, můžete tento odstavec přeskočit. Pokud ne, pak vězte, že vaše děťátko bude nejspíše hodně unavené a může prospat ještě několik hodin. Připravte se, že se bude ptát: „Kde to jsem?“. Zároveň si také hned nemusí vybavit, co se stalo, jak se jmenuje a podobně, ale dejte mu pár minut a vše bude v pořádku. Jednalo-li se o delší zákrok, bude mít žízeň a může jej bolet v krku při polykání – není to nic abnormálního, je to důsledek intubace.

Jak pro rodiče, tak pro dítě je pobyt v nemocnici a operace náročným procesem. Jak jste se s prvním vyšetřením, pobytem a operací vašeho dítěte „poprali“ vy? Podělte se s námi o své zkušenosti a poraďte ostatním maminkám a tatínkům.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (32 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

milujici.teticka36, 2. 11. 2022, 9.47

My jsme si tohle užili dokonce v zahraničí, kdy si dítě zlomilo ruku a museli jsme do nemocnice. Ještě štěstí, že jsme měli cestovní pojištění od https://www.ervpojistovna.cz/cs/cestovni-pojisteni-singletrip a oni to s námi vyřešili a ještě vrátili docela zajímavou částku za pobyt v nemocnici, který jsme platili na místě. Jinak by nás snad ani nepustili domů. Jako byly to fakt náročné čtyři dny. Nikomu to nepřeju.

Jana Novotná, 26. 6. 2022, 0.54

Můj malý syn musel do nemocnice na malý chirurgický zákrok a abych věděla, co nás bude přesně čekat tak mi kamarádka poradila stránku https://www.moje-doktorka.cz/. Kde jsem našla spoustu důležitých rad, jak mám syna připravit na pobyt v nemocnici, aby se tolik nebál, i když budu stále sním. Psychika je vždycky problém.

naštěstí mi kluci často v nemocnici nekončí,za co jsem ráda,takže není na co připravovat.

Lauris, 20. 12. 2019, 21.59

Mám jednu takovou radu, co já do nemocnice malé sbalila. Je to kozí kolostrum na podporu imunity, brala to už před nástupem, jelikož jsme měli strach aby před operací neonemocněla.

jitka46

jitka46, 11. 2. 2019, 21.42

Trochu se toho děsím, zatím nás ale žádný větší úraz nepotkal

Mygara

Mygara, 3. 11. 2018, 7.44

opravdu není o co stát, v nemocnici nechce být dospěl7, natož dítě

Gustawka, 27. 9. 2018, 22.17

jako malá jsem byla na operaci očí se šilháním, - nic přijemného

Kama, 10. 9. 2018, 7.56

Byla jsem se synem v nemocnici jednou, když mu operovali zlomenou nohu po srážce s autem. Teď mu budou vytahovat ty dráty, tak znova operace a opět budu s ním celý pobyt. Budou mu čtyři roky.

Veselinda, 10. 9. 2018, 18.06

To zní hrozně, tak mladý. Jak dlouho bude muset být v nemocnici? Vůbec tu situaci nezávidím.

Kama, 11. 9. 2018, 7.34

Ano je to hrozné naštěstí teď nebudeme v nemocnici dlouho, jen tak dva dny.

Veselinda, 11. 9. 2018, 7.50

Tak to jo. Dítě v nemocnici je to nejhorší.

Kama, 12. 9. 2018, 8.50

To teda jo naštěstí to ale zvládal skvěle

Ketris

Ketris, 27. 8. 2018, 22.04

A hlavne matka ma pravo byt stale u sveho ditete, at se deje cokoliv..

Fuga

Fuga, 3. 8. 2018, 16.04

částečně je na to připravit lze a podle mě je důležitá hlavně přítomnost rodiče, pokud je to tedy možné i u dětí straších 6ti let

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů