Moluska, infekční onemocnění kůže

zobrazeno 3873×

Vložil(a): Adrianita, 6. 11. 2019 21.46  (aktualizováno 30. 3. 2020 8.48)

Drobný polokulovitý útvar na kůži připomínající bradavice. Moluska. Co to je a jak ji poznat? U koho se objevuje nejčastěji a jaká je její léčba?

Moluska je drobný polokulovitý útvar na kůži připomínající bradavice. Má světlerůžovou až šedavou barvu, na pohmat je tuhá, má velikosti hlavičky špendlíku až čočky. Protože se vždy objevuje celé seskupení útvarů, je častěji používáný název molusky. Jedná se o infekční onemocnění kůže způsobené virem Molluscum contagiosum virus. Tohle vysoce nakažlivé infekční onemocnění se nejčastěji objevuje u dětí předškolního věku, ale nevyhýbá se ani dospělým. Přenáší se kontaktem s virem, především s infikovanou osobou. Nakazit se ale člověk může i infikovaným předmětem, například ručníkem, hřebenem, hračkou, přenést se mohou i ve vodě.

Příznaky a inkubační doba

Matné puchýřky s malým důlkem na vrcholu se nejčastěji objevují v místech vlhké zapářky - oblast genitálu, okolí konečníku, třísel, ale i na obličeji, očních víčkách, krku i trupu. Molusky nebolí, ale mohou svědit. Škrábáním se navíc mohou roznášet po celém těle, což prodlužuje dobu léčby. Zajímavá je inkubační doba, která je 1 týden až 6 měsíců.

Léčba

Molusky musí lékař poznat na první pohled. U dítěte (i dospělého) se silnou imunitou můžou molusky samy zmizet, ale jejich léčbou zabráníme rozšíření infekce po celém těle i nákaze dalších osob.

Zajímá vás, zda je možné molusky léčit i bez lékaře? Můžete zkusit použít přípravek s virosatickým účinkem z lékárny, existuje jich hned několik. Je třeba jej vyzkoušet, protože co zabere jednomu, nemusí působit na druhého. V počáteční fázi lze molusky potírat tea tree olejem, propolisovou tinkturou, případně výtažkem z česneku. Postižená místa můžete také potírat nebo koupat v odvaru z tužebníku jilmového - 2 hrsti tužebníku spařit 1 litrem vroucí vody, 10 minut louhovat a přidat do koupele. Sáhnout můžete také po zinkové masti.

Délka léčby je individuální, záleží na celkovém stavu i zvoleném způsobu léčby.

Jestliže léčbu molusek zanedbáte, hrozí hnisání či zanícení, může se objevit i ekzém. Je-li molusek větší množství, je vhodné navštívit kožního lékaře, který je odstraní pomocí ostré lžičky, vymáčknutím obsahu s následnou desinfekcí, pomocí laseru či zmrazením tekutým dusíkem. K umrtvení se používají lokální anestetické krémy, v případě velkého množství molusek je možná i celková anestezie. Odstranění je však značně nepříjemné i bolestivé, hlavně pro citlivou dětskou pokožku. Chirurgické odstranění nezanechává žádné jizvy ani další kosmetické defekty.

Nejdůležitější je prevence, která spočívá především v posílení imunitního systému a hygiena, hlavně v saunách a bazénech. Posilujte zejména protivirovou imunitu, tu ovlivňuje slezina, proto je třeba ji detoxikovat.

Obecně platí, že jakékoliv projevy kůže souvisí s emocemi a stresem, je to typické psychosomatické onemocnění.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (7 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

louskacek2, 9. 2. 2021, 20.52

Bohužel s tímto nešvarem bojujeme už cca tři měsíce. Příšerný.... pravděpodobně z bazénu ještě než je zavřeli. Syn chodí na plavání. Byli jsme u obvodní ta nám co viděla vymačkala a řekla jak na to. Vymačkávání dost bolí...zkoušeli jsme i česnekovou mast, imazol atd. Posilujeme imunitu a hlavně se modlím ať už se toho zbavíme. Syn má atopický ekzém což to bohužel zhoršuje a ty mrchy se nás furt drží.

Aneta Jiřičná Bendiková, 22. 12. 2020, 17.57

o této nemoci jsem slyšela,ale naštěstí ani jeden syn je neměl.

Teryk92, 30. 3. 2020, 20.21

Tak o tom jsem v životě neslyšela.

jitka46

jitka46, 19. 4. 2020, 23.21

Já taky ne, nevěřila bych, že něco takového existuje, ale jsem poučená.

patricia077

patricia077, 30. 3. 2020, 20.18

Naštěstí nemáme, kamarádka s tím u holek hodně bojuje, mají to oslabenou imunitou a taky jsou věčně v bazénu, závodně plavou..

dasza, 30. 3. 2020, 19.02

Známe...známé...je to dlouhodobý problém....ale i toho se dá zbavit .

jkubeso, 30. 3. 2020, 18.14

O této nemoci slyším poprvé

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů