Miminko - šestý měsíc

zobrazeno 6911×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 12.18

Je to až neuvěřitelné, vašemu miminku už bude půl roku. Uteklo to jako voda a z miminka už je malý človíček, který je stále pohyblivější a zdatnější. Dítě může začít trpět takzvanou „separační úzkostí“, která se projevuje v rozmezí šestého až dvanáctého měsíce. Může se objevit také první zoubek a některé děti se začínají v tuto dobu plazit, ty zdatnější se pokouší i lézt. Příkrmy jsou již vhodné i pro kojené děti.

Co se děje s maminkou?

Také ještě nostalgicky vzpomínáte na těhotenství a porod? Jak se říká, s dítětem ten čas utíká nějak rychleji. Zejména ten první rok mnoho maminek označuje jako „jízdu“. Pokud máte stále mateřské mléko, kojte dítě i nadále. Ideálně alespoň do jednoho roku. Nyní už je dítě plně zralé také na příkrmy. Nekojené děti už mohou začít konzumovat maso a pomalu také přejít na ovocné příkrmy. U kojených se obvykle s příkrmy začíná o něco později. Nejprve podávejte zeleninové příkrmy. Je to tím, že ovoce je sladké, dítě si na tuto chuť lépe zvykne, ale bude pak odmítat méně výraznou zeleninu. Navíc ovoce je větší alergen. Obecně se tedy doporučuje začít zeleninou, postupně přidávat maso (nejlépe drůbeží a libové), ovoce až nakonec.

V půl roce je ideální doba začít chodit s dítětem do kolektivu. K tomu jsou vhodná různá cvičení s malými dětmi nebo také plavání. Děti se takto socializují, jsou v kolektivu stejně starých dětí a také vy si můžete popovídat s ostatními maminkami.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že není nad to mít kamarádku nejlépe v blízkém okolí, která má stejně staré dítě. U takto malých dětí je znát doslova každý měsíc. Například půl roku mezi dětmi je už propastné. Pokud nemáte žádnou kamarádku s takto starým dítětem ve svém okolí, poohlédněte se právě například na lekcích cvičení. Budete tak mít spřízněnou duši, se kterou můžete společně prožívat každý pokrok, který vaše děti udělají, navzájem si radit a podporovat se. Navíc děti budou spolu vyrůstat a jednou z nich mohou být velcí kamarádi.

Co se děje s miminkem?

V šesti měsících čeká miminko velká prohlídka u pediatra. Ten zhodnotí, zda se dítě správně vyvíjí, zeptá se vás, co všechno umí. Zkontroluje, zda drží pevně hlavičku, jestli se umí převracet z bříška na záda a zpět, nebo jestli se o to alespoň snaží. Dále změří obvod hlavičky a poslechne srdíčko. Dítě samozřejmě změří a zváží. Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte se pediatra zeptat.

Šestý měsíc je také zlomový, co se stravy týče. Pokud jste již nezačala dávat příkrmy dříve, tak právě nyní začněte. Dítě je nyní hodně zvídavé a šikovné. Většina dětí se již přetáčí na bříško a zpátky a velmi je to baví. Ty šikovnější se doplazí za hračkou, kterou chtějí uchopit. V této době dítě ještě samo nesedí, není vhodné ho tedy záměrně posazovat. Naopak podporujte jeho dovednosti, co se plazení týče. K tomu slouží hrací hračky, které dáte kousek od dítěte, a to se musí snažit se k nim samo dostat. My jsme měli skvělou hračku, byl to hrací motýl na kolečkách. Ten, když jsme jej zapnuli, začal hrát a kousek popojel, pak se zastavil. Když se k němu syn doplazil a dotkl se, znova se rozehrál a zase kousek popojel. Byla to prima zábava pro dítě i pro nás. Bohužel motýl to po čase značně „odnesl“, když byl syn už více pohyblivý, tak mu ten jeho „útěk“ snadno vrátil.

Pokroky jsou viditelné také ve vývoji řeči. Dítě už zvládá opakovat jednoduché slabiky (mama, papa, tata). Zatím netuší, co znamenají. Už se pouze nesměje, ale doslova řehtá, když se mu něco líbí, a výská u toho.

Tatínkové, zapojte se

I když jste pracovně vytížení, zkuste své partnerce trochu ulevit. Noční vstávání je velice náročné. Alespoň o víkendu vyrazte s kočárkem ven, ať si vaše partnerka může odpočinout. Je také pomalu čas pořídit sportovní verzi kočárku nebo předělat hluboký na „sporťák“, pokud máte trojkombinaci.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • alergen

    látka zodpovědná za alergickou reakci

  • pediatr

    lékař, který pečuje o zdraví kojenců, dětí a mladistvých do 18 let

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

příkrmy jsme začali dávat ve 4 měsíci ♥

Minnie, 4. 9. 2020, 10.21

Příkrmy jsme taky v tonto období začínali zavádět, a stále jsem všechny kojila

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 6.13

Příkrmy nám do roka skoro nejedla

Anezzka, 28. 7. 2017, 15.27

Počkám az se vrátíme z dovolené a vrhneme sena prikrmy. Očekávám ze to bude velky jedlik

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.20

moc se jim nechtělo jíst něco jiného než mlíčko od maminky

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 6.40

příkrmy ze začátku opravdu nejely, teď by nejraději snědl i mámu s tátou

Eliška Kozlova, 14. 12. 2016, 22.59

U prvních dvou vykoukl zoubek az po 8měs. Ale jinak vše sedí rychle to utíká, a na tom nejmladsim nejrychleji a to všude říkám ze mám malé miminko a on uz to je chlapak

Petra Önder (petrao)

petrao, 14. 12. 2016, 19.44

Zatím stále kojim ale brzy začnu -D mrkvičkou

lazna, 17. 1. 2016, 15.13

Příkrmy nám zatím chutnají

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.40

Koukám na fotky a v šestém měsíci začal sedět, tak jsme koupili jídelní židličku

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů