Miminko - dvanáctý měsíc

zobrazeno 2832×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 13.43

Vaše dítě už brzy oslaví první rok svého života. Od svého narození ušlo dlouhou cestu, naučilo se mnoho věcí a nyní už je velmi samostatné. Některé děti už chodí bez držení, jiné obcházejí nábytek nebo dělají své první krůčky. S předměty už zachází zcela účelově, rozumí základním pokynům (jdeme papat, spinkat, udělej papa a jiné). Začíná samo mluvit a také se učí samo jíst. Od ukončeného prvního roku už je to batole.

Co se děje s maminkou

První rok dítěte je období, na které se jen tak nezapomíná. Oslava prvních narozenin je ve znamení dojetí a neuvěřitelné radosti z toho, jak dítě vyrostlo a co všechno se naučilo. Je až neuvěřitelné, že z toho malého drobečka je přibližně desetikilový cvalík, který samostatně přemýšlí a každý den se naučí něco nového.

V tomto období vrcholí přípravy na oslavu narozenin. Pokud si na oslavy moc nepotrpíte, udělejte nyní výjimku. První svíčka na dortu je skoro stejně výjimečná, jako narození dítěte. Navíc i pro dítě je to velký zážitek, rodina se sejde a připomene si ten jedinečný den. Pokud přemýšlíte, jaký dortík k této příležitost upéct nebo objednat, pak místo marcipánu raději volte ovocný šlehačkový dort. Roční dítě marcipán jíst nebude, největší potěšení pro něho je, když se v něm může pěkně „pohrabat“ ručičkama a všude ho rozpatlat. Dopřejte mu tu radost.

Stále však buďte ve střehu, i když je batole zdánlivě samostatné, je právě toto období pro něho velice nebezpečné. Všude číhá tolik nástrah, dítě je ještě nestabilní a často padá. Už ho nebaví sedět pouze v kočárku a chce ťapat nebo lézt. Přizpůsobte tomu také venkovní oblečení. Chodícím dětem umožněte „běhat“ například v parku, zkrátka v místě, kde nejezdí auta. Pro ty lezoucí je vhodnější travnatá plocha. Noste u sebe vždy náhradní oblečení pro případ nehody. Počítejte s tím, že pračka nyní pojede na plný výkon i několikrát denně.

Co se děje s dítětem?

První rok života je vždy zlomový. Dítě přibližně ztrojnásobí svou porodní váhu (někdy i více), vyroste přibližně o 20 cm a naučí se spoustu věcí. V roce už má přibližně 8 mléčných zubů, zejména těch předních. Může si tedy leccos ukousnout, ale protože chybí stoličky, je třeba stále volit stravu měkčí a menší kousky. V roce se také většina dětí postaví a zkouší první krůčky. Někdy to trvá ještě pár týdnů, než se pořádně rozchodí, jindy je to během několika dní.

Rozvíjí se také slovní zásoba. Dítě už rozumí mnoha věcem, které mu říkáte. Začíná žvatlat jednoduchá slova – baba, mama, tata, deda. Oblíbené slovo je také „ham a mňam“. Většina dětí v tomto období jídlo považuje za velkou zábavu, a to nejen na zasycení, ale především na hraní. Všechno krásně rozpatlat, rozmačkat a vyndat z talíře, to je veliká legrace. Podporujte ho v samostatném krmení, ale zároveň trpělivě vysvětlujte, že jídlo patří pouze do bříška. Netrestejte ho za vylitý hrneček či špinavé tričko, ale pokud záměrně překlápí mističku nebo vyhazuje jídlo na zem, důsledně mu řekněte, že se to nedělá. Je třeba začít vytvářet určitě mantinely.

V roce vás čeká kontrola u pediatra a je také třeba zajít s dítětem poprvé k dětskému zubaři. A to i v případě, že má dítě třeba jen dva zoubky. Zubař zkontroluje nejen již vyrostlé zoubky, ale také dásničky, zda není nějaký problém pro růst dalších zubů. Tato prohlídka je většinou velmi rychlá. Odteď už budete chodit k zubaři každých šest měsíců. Nezapomínejte o dětské zoubky pečovat a pečlivě je čistit.

Tatínkové, přidejte se

Je čas udělat si dovolenou a vyrazit s rodinou do přírody nebo k moři. Roční dítě už může bez problémů cestovat, jen pozor na exotické země a daleké cesty. Vybírejte ubytování takzvané baby friendly, které je přizpůsobeno malým dětem.  

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

oslavu prvních narozenin,měli kluci nádhernou za 8 měsíců budeme po čtvrté slavit první roček ♥

Minnie, 4. 9. 2020, 18.27

První narozeniny, to se slavilo pořádně naše děti zvládly jak jsi veliký, paci paci, schovat se a udělat BAF, vařila myšička kašičku...

Žofinka

Žofinka, 30. 6. 2018, 15.20

Oslavu narozenin mělo naše batole ktasnou

Eliška Kozlova, 27. 6. 2017, 14.20

Tak uz nebudu mít miminko, škoda ze toto úžasné období je tak krátké Fascinuje me jak jsou děti rozdílné, ale zároveň i stejné, je to jakoby autor psal přesně o našem Jirikovi Nejvíc jsem sledovala jestli do roku něco řekne a rozchodi se; a ano Uz planuju oslavu (bude na 2x, protože by jsme se nevešli) a také první dovolená

Kikinka30, 10. 4. 2017, 12.03

Jojo, je to tak,po jidle nasleduje prevlikacka...mamtinely sr snazim urcovat,vidim,jak me mala pokousi a zkousi,co muze a tak...jinak jedeme poprve nekam dal,ted nas ceka Sumava a pak Italie,uz se moc těšíme

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 15.59

jidlo, když si na to vzpomenu, jak jsem mohla po každé svačince uklízet

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 7.04

samo jíst, to mi přijde úsměvné. Samo, ale jenom bagrovat rukama

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 13.16

petym, 18. 10. 2016, 12.01

Zítra má naše holčička 1 rok. Neuvěřitelně to uteklo!!!

KayTee, 19. 10. 2016, 23.08

Všechno nejlepší

darzanka, 3. 10. 2016, 13.26

Tak už se nám to taky blíží, za tři týdny rok. Letí to teda hrozně..

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů