Miminko - devátý měsíc

zobrazeno 5259×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 13.28

Je to neuvěřitelné, vašemu drobečkovi je ¾ roku a je stále více samostatný. Už to není to malé ležící miminko, ale človíček, který se dokáže pořádně projevovat. Váš byt se promění v jedno velké „skladiště“ hraček, výjimkou nejsou ani drobečky z rohlíku, upatlaný koberec a neustále otevřené šuplíky s vaším spodním prádlem. Dítě je malý průzkumník, kterého zajímá zejména to, co mu rodiče zakazují. Po čtyřech si doleze, kam potřebuje a někdy jsou to tak rychlé „úprky“, že se pěkně proběhnete.

Co se děje s maminkou?

Buďte ve střehu. Toto období je pro rodiče poměrně náročné, protože dítě ještě nemá „rozum“, ale je již velice aktivní a dostane se prakticky všude. Je tedy důležité dbát především na bezpečnost dítěte. To ovšem neznamená, že mu vymezíte jen malý prostor nebo ho budete nechávat stále v ohrádce. Tu využívejte jen v případě, že potřebujete uvařit nebo něco udělat. Pokud je to jen trochu možné, dejte dítěti volnost. Potřebuje trénovat lezení a poznávat svět. To je velmi důležité pro jeho rozvoj a také budoucí chůzi.

Pokud jste dosud vozila dítě v hlubokém kočárku, je nejvyšší čas přejít na sportovní verzi. Dítě potřebuje vidět a rozhlížet se, navíc do korbičky se často ani nevejde. Choďte na procházky minimálně jednou denně, pokud je příjemné počasí, je ideální jít ven dopoledne i odpoledne. Dítě to doma brzy nebude bavit, navíc venku je tolik zajímavých podnětů. I vám procházka na čerstvém vzduchu udělá dobře.

Pokud ráda sportujete, můžete vzít kolečkové brusle a vyrazit s kočárkem (k tomu jsou ideální sportovní verze kočárků). V tomto období vás možná překvapí padání vlasů, které se může v hojnější míře objevit v prvním roce po porodu. Obvykle by se to mělo spravit do jednoho roku.

Co se děje s miminkem?

Z dítěte už je osobnost, což vám bude dávat najevo prakticky denně. Někdy je to boj kdo z koho. Přijde vám, že žádná hračka ho nezaujme na delší dobu než pár minut? Pak vězte, že je to naprosto normální. Dítě se ještě nedokáže příliš dlouho soustředit na jednu věc. Hračku si potřebuje nejprve prohlédnout, osahat, dát do pusy a následně zahodit. Velmi oblíbená je hra „já zahodím, ty podáš“. Radost bývá většinou jednostranná, rodiče se u ní už tolik nebaví. Dítě to rychle pozná, a o to více ho to bude bavit.

Život devítiměsíčního prcka je v podstatě jedna velká hra a objevování. Rodiče by se měli snažit mu v tom co nejvíce pomoci a zároveň mu ukázat hranice, za které nelze jít. Je to samozřejmě běh na dlouhou trať, nicméně čím dříve dítě návyky získá, tím lépe. Rozhodně dítě nezabavujte televizí nebo tabletem, na to je ještě příliš malé. Mnohem více mu dá čtení knížek, stavění kostek a prohlížení obrázků. V tomto věku se už dítě velmi rychle učí to, co vidí u rodičů. Když mu budete trpělivě ukazovat, jak se dělá „papa“, bude mávat ručičkou pokaždé, když se budete s někým loučit. Učte ho, jak dělají zvířátka a přitom mu je ukazujte a popisujte. Jakmile venku uvidí psa, bude hned dělat „haf, haf“.

Nenuťte dítě k ničemu. Když se budete chtít pochlubit kamarádce, jak vaše maličké umí dělat „berany duc“ a ono to zrovna nebude mít náladu předvést, rozhodně ho do toho nenuťte.

A jak pokračuje fyzický vývoj? Prakticky všechny děti v tomto věku se už postaví na čtyři a kývají tělem. Většina z nich leze po čtyřech a některé se staví také k nábytku. Drobné předměty dítě zvedá nůžkovitým úchopem za pomoci palce a ukazováčku. Velmi rádo prstíkem ukazuje, když ho něco zajímá.

Tatínkové, zapojte se

Také vám váš drobeček občas ušpiní čistou košili od jogurtu, zmačká složenku nebo „schová“ klíče od auta? Pak vězte, že je to naprosto normální. Vezměte to s humorem, ale zároveň dítěti vysvětlete, že takto tedy ne. Rozhodně žádné fyzické tresty ani křik!

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (12 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

ano ano berany berany buc kluci milovali

Minnie, 4. 9. 2020, 18.23

Z dítek se stává osobnost. U nás bylo na denním pořádku kramaření. Vytahané ponožky ze šuplete, varečky, hračky všude...

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 8.27

No jasně, papa až za 100 metrů poté, co dotyčný odejde:-)

Eliška Kozlova, 8. 4. 2017, 8.50

Ano, uz také objevil hru "ja zahodim, ty podas" Hlavně ta fyzická změna, uz rozhodně jako miminko nevypadá, moc rychle to uteklo ...

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.12

já pořád říkala čiči, haf haf, pro okolí to může působit hodně srandovně

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 6.52

je pravda, že se doma doteď brodím hračkama

Kamila Pecharová, 16. 10. 2016, 23.57

Je nám 9. měsíců a už měsíc se staví na nohy a dva měsíce leze.. Teď tedy už víc někde stojí nebo ťape kolem nábytku než leze.. Čekám, kdy začne chodit.. To bude teprve "zábava"... zub ještě nemá žádný, ale chození by mu šlo

darzanka, 30. 7. 2016, 13.00

Zrovna dnes je nám devět měsíců. Je to něco málo přes měsíc, co se nám konečně začala otáčet a teď už kolem mě leze jak zběsilá a snaží se chytit kocoura:)

Tereza Pauková (mrkew)

mrkew, 24. 4. 2016, 18.01

naše dcera bude mít 30..4 9 měsícu a neleze pouze se otáčí kolem své osy.....km potřebuje tam se dotočí:(max couvá

ppetaa27, 11. 4. 2016, 18.01

Tak mame prvni den 9 mesicu a uz se stavi, akorat se mu nejak nechce do lezeni. Rekla bych, ze ani nezacne a vystaci si s plazenim

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů