Miminko - desátý měsíc

zobrazeno 2276×

Vložil(a): Martina Richterová, 28. 7. 2015 13.35

Není to tak dávno, co se vaše děťátko narodilo a za dva měsíce už bude slavit první narozeniny. Z ležícího uzlíčku se stal samostatně pohyblivý človíček, který se musel za tak krátkou dobu naučit a poznat spoustu věcí. V deseti měsících už dítě leze po čtyřech velmi rychle, některé děti doslova „peláší“. Život takto malého dítěte je jedna velká hra a dobrodružství. Všechno potřebuje prozkoumat, díky samostatnému pohybu se mu otevírá mnoho dalších možností.

Co se děje s maminkou?

Pokud máte ještě mléko, snažte se kojit své dítě alespoň do jednoho roku. Dítě už má poměrně pestrý jídelníček, obvykle vyžaduje kojení ráno a večer, některé děti také v noci. Mléko už netvoří hlavní potravu, nicméně je stále pro vývoj dítěte velmi důležité. Možná vás ještě trápí padání vlasů, to se stává často právě díky kojení. Poraďte se s lékařem nebo lékárníkem o vhodných doplňcích stravy, které se mohou užívat při kojení. Mnoho maminek si také stěžuje na oslabenou imunitu, neboť veškeré potřebné látky a živiny předává dítěti. Dopřávejte si hodně ovoce a zeleniny, abyste tak posílily imunitu.

Pokud vám zůstala poporodní kila, nebo jen potřebujete zpevnit postavu, začněte pravidelně cvičit. Ideální je například běh, který můžete praktikovat večer, když přijde manžel z práce nebo i s kočárkem, který má větší kola. Velmi oblíbené je také cvičení pro maminky s kočárky, takzvaný strollering. Je to velmi příjemné cvičení maminek s kočárky venku v přírodě pod vedením zkušené lektorky. Toto cvičení vřele doporučuji. Pokud bude dítě plakat, potřebovat přebalit či cokoliv jiného, prostě se na chvilku odpojíte, vše vyřešíte a můžete pokračovat. Je to ale lepší absolvovat s dětmi ve sporťáku, které jsou již větší a vidí ven. Pohled na cvičící maminky je pro ně také zábava.

Snažte se dítě také trochu zapojit do kolektivu. Ideální jsou herny či skupinová cvičení, kdy se dítě učí socializaci a poznává své vrstevníky. Zatím je to spíše takové okoukávání se, osahávání či „výměna“ hraček. Navíc i vy se dostanete do kolektivu maminek se stejně starými dětmi, můžete si tedy vyměňovat společně zkušenosti.

Co se děje s dítětem?

Děťátko je už velice aktivní. Stále si osvojuje lezení, ale pokouší se také obcházet nábytek. Některé děti už dokonce začínají takto brzy dělat první samostatné krůčky. Pokud dítě neleze a rovnou z plazení přechází na chůzi, tak se nic neděje. S vaší pomocí se dokáže postavit a pár vteřin samo stojí, než spadne. První krůčky jsou velmi nejisté, děťátko je velice nestabilní, hodně padá. Nebojte se, pokud se neuhodí o nějaké předměty, padání ho nebolí. Plena chrání zadeček, navíc padá z velmi nízké výšky. Jakmile získá jistotu, začne chodit za ruku. Někdy trvá ještě několik měsíců, než se dítě odhodlá pustit a vkročit do prostoru, jindy je to velmi rychlé. Zde se značně projevuje individualita každého dítěte.

Dítě se dokáže posadit z jakékoliv polohy, když sedí, otáčí se ze strany na stranu, dokáže sedět i samo na židli (tam ho ale samotné nikdy nenechávejte). Dítě si vsedě krásně hraje, prohlíží si jednotlivé hračky, zkoumá je skutečně důkladně. Nejvíce ho zaujmou svítící a zvukové hračky. Už ví, že když zmáčkne nějaký knoflík u hračky, začne blikat nebo vydávat zvuky. Také ho hodně zajímají vaše věci. Zejména pak zásuvky, které jsou u země a jejich obsah.

Podporujte dítě v jeho manuálních dovednostech. Velmi oblíbenou hrou je plnění plastikových nádob vodou (ve vaně) nebo pískem na pískovišti. Dítě to naplní a zase vysype. Je to pro něho velká zábava. Jen na pískovišti buďte ještě hodně obezřetní, děti si rády písek strkají do pusy.

Tatínkové, zapojte se

V tomto období si také tatínkové přijdou na své. Dítě už není tak malé, navíc je s ním mnoho zábavy. Nezapomínejte, že správný otec by se měl umět o dítě zcela postarat včetně krmení a přebalování!

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
3

Diskuze k této stránce (17 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

no uhlídat kluky v tomto měsíci,bylo někdy dost těžké.

Minnie, 4. 9. 2020, 18.24

Stále jsem kojila, začínali jíst pomalu sami, objevovali svět

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 13.23

Teď už byla malá žížala, nedala se uhlídat

Anezzka, 13. 12. 2017, 12.39

Jo, zajímá ho všechno a taky vše ochutnava ale je t zábavné období, vše ho zajímá vše ho nadchne. Nejvíc asi blbnouci starší sestra

Mygara

Mygara, 24. 3. 2017, 15.51

nejvíce je zajímal záchod a podobná místa

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 6.55

náš už dokázal vyvinout pěknou rychlost, když chtěl. ale jinak je to spíše kliďas a děsně ho bavilo berany, berany duc

Aliisha

Aliisha, 16. 12. 2016, 21.05

Dle článku syn vše zvládá. Jsem za to moc ráda. Snažím se neustále vymýšlet různé hry, aby se nenudil a něco nového se naučil.

Alenka8, 16. 10. 2016, 0.13

Z našich zkušeností je nejlepší rada zapojit dítě do kolektivu. Chodíme na "cvičení" pro miminka a jsem z toho nadšená. I Jiříčkovi se líbí si zkoušet nové věci a s písničkami zkoumat, co všechno už zvládne. A socializace s ostatními je taky super.

Chelexi, 11. 10. 2016, 21.50

Malý používá k pohybu něco mezi plazenim a lezením, sam se neposadi ale vydrží sedět a hrát si pár minut. Nejvíc ho baví misky našeho psa a kabely.

Alexis01, 16. 8. 2016, 19.29

Tak u nás se začalo chodit už v 9 měsíci malej rychlík

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů