Miminko - 1. a 2. týden

zobrazeno 14911×

Vložil(a): Martina Richterová, 23. 7. 2015 13.55

A je to tady! Miminko je na světě. Pro rodiče je to ta nejkrásnější událost v životě. Jistě se mnou budete souhlasit, že není větší dar než porod zdravého dítěte. Patrně se ve vás mísí pocity štěstí s velkou únavou a také obavami z toho, jak se zvládnete postarat o ten maličký uzlíček štěstí.

Po porodu se snažte co nejvíce odpočívat a načerpat síly. První dva týdny života s miminkem budou náročné. Čeká vás mnoho nového (pokud jste prvorodička i nepoznaného). Musíte se naučit o miminko plně postarat a hlavně se naučit kojit. Ale nebojte se, je to absolutně přirozené a brzy se s dítětem sžijete.

Co se děje s vámi?

Porod je konečně za vámi a největší odměnou je vám vaše vytoužené miminko. Pocity štěstí však často střídají velké výkyvy nálad a také obavy z toho, jak to všechno zvládnete. V porodnici si ještě můžete odpočinout, ale doma už to bude jen na vás (a vašem partnerovi). První dny po porodu vás budou trápit silné očistky (krvavé sraženiny). Děloha se musí vyčistit. Nyní využijete speciální vložky, které jste si koupila v lékárně ještě v těhotenství. Každá žena se hojí trochu jinak, hodně záleží na tom, jestli byl porod fyziologický a bez komplikací.

Očistky mají velmi důležitou úlohu, protože děloha se zbavuje „nečistot“ z těhotenství a zároveň se připravuje nová děložní sliznice, díky které se po čase obnoví menstruační cyklus. K nástupu laktace dochází obvykle třetí až čtvrtý den po porodu. Při kojení se uvolňuje hormon oxytocin, který pomáhá ke stažení dělohy do původní velikosti.

Pokud jste rodila spontánně, hned druhý den po porodu se můžete již sama starat o miminko (v případě, že je vše v pořádku a vy i dítě jste zdraví). U císařského řezu trvá hojení trochu déle, přeci jen jde o poměrně velkou operaci břicha a dítě dostanete do péče až třetí nebo čtvrtý den. Dostaví se také silná únava, což je také naprosto přirozené a plačtivost. Najednou vás rozpláče úplně všechno, jste dojatá. To jsou zcela přirozené emoce, za které se rozhodně nestyďte.

V souvislosti s laktací dochází k nalití prsou, která mohou bolet. V prvních dvou týdnech budete svá prsa vnímat mnohem více, protože je to něco nového. Bradavky vás budou bolet od kojení a prsa mohou i tvrdnout. V takovém případě je zkoušejte nahřívat a odstříkávat mléko, aby nedošlo k zánětu. Pokud vám kojení nejde, obraťte se na laktační poradkyni, která vám může velmi pomoci. Všechno je to pouze o trpělivosti a hledání té správné techniky.

Co se děje s miminkem?

Váha novorozence může být různá, běžně se uvádí mezi 2800 až 4000 gramy. Váš porodník by měl mít přehled o tom, jaká je přibližná váha vašeho dítěte ještě před porodem. Tím lze také zjistit, zda plod v děloze nestrádá, nebo naopak dítě není příliš velké.

Průměrné míry novorozence jsou 3 kilogramy (váha) a 50 centimetrů (výška). Dítě v prvních dnech po porodu obvykle ztratí 5 – 8 % z porodní váhy. To je zcela přirozené. Mléko se v prsech teprve tvoří a někdy trvá až několik dnů, než se spustí. Pokles váhy je tedy naprosto normální, po pár dnech by se vše mělo srovnat a dítě by mělo začít přibírat.

Zpočátku se v prsech tvoří pouze mlezivo neboli předchůdce mateřského mléka. Mlezivo je přizpůsobeno potřebám novorozence, je bohaté na protilátky, které utužují imunitu dítěte, a obsahuje také málo tuku. Velice snadno se tráví a nezatěžuje zažívací trakt. Lze také říci, že mlezivo funguje jako projímadlo, které ulehčuje dítěti vyměšování.

V prvních dvou týdnech miminko většinu času prospí. Zdravý novorozenec spí až 16 hodin denně, někdy i více. Když je vzhůru, dožaduje se jídla. Zpočátku vám bude připadat, že celý den pouze kojíte, přebalujete a uspáváte. Nebojte se, po pár týdnech se vše srovná.

Po několika dnech je dítě stále více aktivní. Když má hlad, dává to najevo pláčem. Má rádo fyzický kontakt, nejvíce má rádo dotyk přímo na kůži. Ještě neumí držet hlavičku, proto ji nezapomínejte lehce přidržovat. Miminko dávejte spinkat na záda nebo na bok, bříško se nedoporučuje z důvodu možného udušení. Přibližně třetí den po návratu z porodnice by vás měl doma navštívit pediatr a zkontrolovat, jak dítě prospívá.

Tatínkové, zapojte se!

Vezměte si na první dva týdny po porodu v práci volno a zůstaňte doma se svou partnerkou. Bude vás opravdu potřebovat. Nechte ji, ať se stará pouze o miminko a dostatečně odpočívá. Vy byste měl zastat to ostatní, tedy péči o domácnost, nákupy a vaření. Vaše pomoc je velice důležitá, ovšem nezapomínejte také na psychickou oporu.  

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • laktace

    Tvorba a vylučování mléka z mléčné žlázy, kojení.

  • mlezivo

    prvotní mléko, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno asi 3 – 5 dní po něm

  • Očistky

    (Involuce dělohy, lochia) - Poporodní krvácení: odumřelá děložní sliznice odchází z těla. Čtyři dny odchází ve formě krve, potom jako hnědý výtok, který během dvou týdnu změní barvu na žlutou a na konec na bílou (už jen hlen).

  • oxytocin

    hormon, uvolňuje se u žen po stimulaci prsu (např. během kojení), dělohy a vagíny a v menší míře při doteku; má vliv na porod i na kojení

  • pediatr

    lékař, který pečuje o zdraví kojenců, dětí a mladistvých do 18 let

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

nejhezčí období ze všech ♥ ach jo,je to strašné,jak to všechno utíká

Minnie, 29. 8. 2020, 14.10

Tohle období bylo moc krásné ❤

Drahoslava Nožičková, 12. 5. 2020, 23.16

Nádherně napsané. To mi připomíná - nedávno jsem narazila na tento web http://www.jaknamiminka.cz/ kde mají také hezky rozepsané různé fáze těhotenství. Mimo toho tam ale mají i jiné zajímavé rady ohledně péče o novorozence atd. Zkuste mrknout.

Žofinka

Žofinka, 2. 7. 2018, 6.39

Byla jsem tak vyjukana, že jsem si toto období moc neužila

Zdeňka S., 26. 5. 2018, 8.13

Zrovna si tohle období náramně úžíváme

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 8.40

tohle období si ani moc nepamatuji, jako by to bylo ve snu

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.55

rychle to uteklo, u prvního jsem to málem ani nevnímala, vše bylo tak hektické

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 13.16

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 22.28

První týden byl v nemocnici, druhý utekl jako voda. Ze začátků si pamatuju jen návštěvy a věčné kojení Můj první porod trval 16,5 hodiny...

kajca, 17. 10. 2015, 20.47

Ja som rodila cisárskym,po asi 12hodinách mi pomohli postavit sa,sprcha.Kojenie zo zaciatku bolelo ale nastastie islo dobre,sestricky ma stále chválili,ze malá priberá.Po pár dnoch mnou lomcovali hormóny,plakala som aj pochudla.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů