Jak podpořit imunitu dítěte při očkování?

zobrazeno 6654×

Vložil(a): Adrianita, 17. 2. 2020 16.44  (aktualizováno 26. 10. 2022 8.43)

Nejste vyloženě neočkující rodiče, ale bojíte se nežádoucích účinků? Zajímá vás, jak podpořit imunitu dítěte před očkováním, či po aplikaci očkovací látky? Je naše společnost vůbec dostatečně informována?

Téměř každý rodič si je vědom, že existuje dětský povinný očkovací kalendář, často si informace zjistili na internetu. Málokterý rodič však tuto informaci dostane od dětského lékaře, natož aby jim lékař předal leták s nežádoucími účinky či kontraindikací očkovací látky. Dle ankety na stránkách provolbu.cz až 90% respondentů nedostalo žádný leták, ani informaci, že si tyto údaje mají vyhledat na internetu. Ne každého rodiče napadne si tyto informace vyhledat sám. To, že je očkování povinné, neznamená, že nemám právo být pravdivě informován a připravit tělo dítěte na očkovací látku. Pediatři rodiče informují o možné teplotě nebo otoku v místě vpichu, ale tyto informace jsou nedostačující. Hrozí toho mnohem více, více či méně závažná autoimunitní onemocnění, neurologické poruchy či narušení celkové imunity. Jestliže vás a především vaše děti čeká očkování, vždy ke každé vakcíně vyžadujte příbalový leták. Jen tak je souhlas s očkováním plnohodnotný.

Někteří odborníci doporučují neočkovat novorozence, nechat dítě se vyvíjet bez jakýchkoliv zásahů do imunity minimálně 6 měsíců, dále respektovat nedonošenost a nic neuspěchat. Jestliže se ale své dítě rozhodnete očkovat a zvážíte veškerá rizika, máte možnost si určit, kdy jaké očkování necháte aplikovat a zda je nějak rozložíte či necháte aplikovat dle doporučení. Před každým plánovaným očkováním se informujte, jaké existují na trhu vakcíny, a vybírejte pro vás nejlepší možnost. Neřiďte se jen dle ceny nebo výhod pojišťoven. Zvítězit by měla vakcína mající co nejmenší počet přídatných toxických látek a možností nejmenšího počtu negativních reakcí. Jestliže vám žádná u nás dostupná vakcína nevyhovuje, můžete hledat i v zahraničí. Vakcínu si můžete nechat dovézt a aplikovat u vašeho pediatra (vždy po domluvě) nebo aplikaci bude třeba provést v zahraničí. Pro převoz do České republiky si raději vyberte autorizovanou firmu, jelikož je třeba dodržet chladový řetězec. Váš pediatr nemá povinnost tuto vakcínu aplikovat, je-li registrovaná v rámci EU, může vám napsat recept a potom informovat Státní ústav pro kontrolu léčiv (Súkl). Počítejte s tím, že příbalový leták bude v jiném jazyce než v češtině.

Zásady pro bezpečné očkování

Přestože u každé vakcíny můžou nastat určité nežádoucí účinky a vy jako rodiče byste měli zjistit, zda nemůže být u vašeho dítěte kontraindikována, existují i další zásady, na které by se mělo dbát. V době očkování by dítě mělo být 100% zdravé, v dobré fyzické i psychické kondici. Platí to i o 2 týdnech před očkováním. Nepřípustná je rýma, teplota, kašel i pokašlávání, oslabená imunita. Po jakékoliv nemoci i nachlazení očkování odložte do doby, kdy dítě bude zdravé. Jestliže je nemocný sourozenec nebo rodiče, může být i dítě v inkubační době a nemoc se teprve projeví, opět raději v takovém případě nenechte očkovat.

Někdy je těžké najít v zimním období čas, kdy dítě nemá ani rýmu nebo není v rekonvalescenci. Jestliže je dítě v tomto období častěji nemocné, odložte očkování na teplejší období (spíše pozdní jaro, ne velká horka).

Důležitá a často opomíjená je i celková pohoda dítěte, kterou nepříznivě ovlivňuje jakýkoliv stres. Vždy zvažte, zda je ideální doba na očkování. Dítě nemusí být v pohodě, když mu rostou zuby, je odstaveno od kojení, nastupuje do školky, probíhá stěhování, do rodiny přibyl nový přírůstek nebo dítě prochází jakoukoliv jinou změnou či jsou v rodině jakékoliv problémy, Po očkování zůstaňte alespoň 30 minut v čekárně, kdyby došlo k náhlým nežádoucím účinkům (např. vzácnému, ale život ohrožujícímu anafylaktickému šoku).

Bezprostředně po očkování i následující dny po očkování (u některých vakcín i minimálně 14-21 dní) sledujte vaše dítě a pediatrovi hlaste jakékoliv změny či nežádoucí účinky. Veďte si klidně svůj očkovací protokol, foťte, natáčejte. Lékař by měl ze zákona hlásit i podezření na nežádoucí účinky SÚKL, ne jen potvrzené. Ne vždy se tak bohužel děje, proto to požadujte nebo nahlašte sami. Žádejte, aby vše bylo uvedeno v lékařské dokumentaci dítěte, případně dodejte fotografie či další důkazy.

Především v den očkování, ale i několik dní po té, nechte dítě v klidovém režimu. Vynechejte návštěvy, kroužky, nákup, dětské akce apod. Velkým kolektivům lidí se vyhněte i před očkováním. Bohužel jsem se několikrát setkala s opakem, kdy matka musela budit dítě na kroužek, protože je po očkování, jiná zase šla plavat pár hodin po očkování a divila se, že má dítě teplotu. Nejlépe odložte i návštěvu školky či kroužku u staršího dítěte.

Pokud kojíte, kojte dle potřeby a dítě hodně noste (v šátku, nosítku i na rukou), nošené dítě je klidnější než odložené v postýlce. Dlouhodobě dbejte na zdravou stravu, zdravý životní styl a podporu imunity.

Několik týdnů před očkováním podávejte vitamín D a kvalitní probiotika, nezapomínejte ani na vitamín C, nejlépe v přírodní formě. Imunitu podpoříte i užíváním imunoglukanů a dostečnému množství železa ve stravě, marný není ani hořčík a esenciální mastné kyseliny. 

Vyvarujte se však syntetických výživových doplňků, které obsahují chemikálie, konzervanty, umělá sladidla a další. Nejlepší prevence poškození očkováním jsou homeopaticky potencované vakcíny. Požádejte o lék pediatra nebo homeopata, zajít můžete i do lékárny. Vyzkoušet můžete třeba lék Thuja occidentalis v ředění 9 CH tři granulky třikrát denně, a to již 3 dny před očkováním a 1 den po. Má-li dítě panickou hrůzu z jehel, zkuste lék Silicea 9 CH, 3 kuličky každou hodinu. Kuličky vždy necháme rozpustit v ústech, případně v malém množství mateřského či kojeneckého mléka. 

Po očkování je také žádoucí provést detoxikaci, zejména od hlinitých solí a dalších toxických látek, které tělo neumí samo odbourat. Detoxikaci lze provést homeopatickými léky, čínskou medicínou apod.

Co dělat v případě nežádoucích účinků

V léčení nežádoucích účinků je účinná a bezpečná celostní medicína, tedy tradiční čínská medicína, homeopatie, kraniosakrální terapie, funkční medicína apod. Zvýšená teplota po očkování je spíše žádoucí, je to známka toho, že imunita pracuje a není ideální ji ihned snižovat. Tím podpoříme obranyschopnost dítěte i tvorbu protilátek. Samozřejmě nesnižujeme pouze do doby, dokud je stav únosný, tedy asi do 38°stupňů, pak už jsou hrozbou febrilní křeče.

Reakci po očkování prozhodně nepotlačujte chemickými léky, v žádném případě ne paracetamolem. Pokud vám radí lékař použít jej preventivně, vyměňte ho. Paracetamol se při svém metabolismu chová jako silný volný radikál, vyčerpává zásoby buněčného antioxidantu glutathionu, a tím zhoršuje dále oxidační stres, ve kterém se dítě nachází. Pro snížení horečky po očkování můžete zkusit alternativní způsoby, nebo můžete použít homeopatika Belladonna v ředění 7 CH. Dětem podáváme tři granulky každé dvě hodiny. Pokud místo vpichu hnisá, dítě se hodně potí a má velkou žízeň, vyzkoušejte ve stejném ředění i dávkování lék Mercurius.

Když je dítě plačtivé, potřebuje čerstvý vzduch a touží po mazlení, můžete opět ve stejném ředění i dávkování podat lék Pulsatilla. Jestliže dítě místo vpichu velice svědí, zkuste lék Rhus toxicodendron. Pro uklidnění zuřícího a ukřičeného dítěte můžete vyzkoušet lék Chamomilla 5 CH nebo 9 CH. V případě dotazů se můžete obrátit na naši Homeopatickou poradnu.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (15 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jamu, 11. 12. 2022, 19.22

Trochu pockat a rozlozit neni na skodu

Fuga

Fuga, 6. 12. 2022, 11.28

to je výborné, tyto rady se vždy hodí, jak postupovat

Teryk92, 3. 11. 2022, 12.59

Krásně popsáno. Super.

VaJána, 30. 10. 2022, 7.37

Dávali jsme jen základní "povinna" očkování. I když doktorka nás dost tlačila i do ostatních..

Teryk92, 3. 11. 2022, 12.59

Přesně tak. Koukala i tak divně když jsme řekli že jiné nechceme.

patricia077

patricia077, 29. 10. 2022, 13.30

Na očkování nejen u dětí jsem během posledních dvou let dost změnila názor ale rozebírat to nechci... každopádně každý by si měl každé očkování dobře rozmyslet zvážit pro a proti případne následky atd ta imunita rozhodně dostane zabrat a nejen ta 😥

naseivanka, 7. 6. 2021, 9.38

Koukala jsem se na internetu na zprávy ze světa - přesněji na https://www.cerstvezpravy.cz a tam píšou, že prý se toho lidé nemají bát. Že je pravda, že jde o nevyzkoušenou vakcínu, ale děti by to ohrozit nemělo. Někdo tam psal, že mi můžou narůst třetí uši, ale to se podle mě stane jen ve výjimečných případech. Jaký na to máte názor vy?

naseivanka, 27. 2. 2021, 11.10

Co jsem tak koukala na internet, tak na mě docela často vyskakovaly reklamy na různé firmy, které se tváří jako že prodávají TOP produkty, no přitom jde jen o uvařenou vodu. To úplně jiný přístup a péči o zákazníka nabízí https://imunity2go.cz/produkt/harmonelo-probio/. Manžílek mi poslal jejich odkaz přes mail a já hned věděla, že to je to, co musím doma mít.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.11

ani u jednoho z kluků,žádné problémy z očkováním nebyly.

andrea14, 14. 9. 2020, 11.21

Já už docela dlouhou dobu na doporučení kamarádky z vysoké školy dávám svým dvěma dětem na podporu imunity do jídla topinamburový sirup, který se dá objednat na internetu, například na https://www.diatop.cz/ Skvěle nahradí cukr a je moc zdravý, takže doporučuji

Kateřina Fárová, 24. 4. 2020, 20.51

Vůbec žádné problémy s očkováním nebyly.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů