Co lze vyčíst z dětské stolice

zobrazeno 34135×

Vložil(a): Hanka218, 23. 10. 2018 20.49  (aktualizováno 17. 9. 2019 20.27)

Když jde o zdraví našeho děťátka, jsme ochotné zkoumat cokoli - třeba i obsah plínky. Nepodceňujte význam dětské stolice, je to jeden z nejspolehlivějších ukazatelů, zda funguje trávicí ústrojí tak, jak má. Partnerovi ani bezdětné kamrádce tuto “kakací” tématiku (co kaká, kdy kaká, kolik kaká…) však asi nevysvětlíte. Jak vypadá stolice novorozenců? Co může zapříčinit zácpu? Víte, co jsou “kakací” knížky?

Od narození po první příkrmy

Miminko po porodu

Nejedna maminka se vyleká, když v plence svého novorozeného miminka najde černou mazlavou stolici. Jedná se o směsku buněčné drtě, žlučových barviv a minerálních látek z dob, kdy se miminko živilo plodovou vodou. Tuto první specifickou stolici nazýváme smolka neboli mekonium. Některé děti se vyprázdní hned po porodu, jiné si dají na čas třeba i čtyři dny.

První týdny života

Další dny, vlivem mateřského mléka, se barva stolice mění z tmavé na hořčicově žlutou. Stolice je řidší konzistence, může připomínat míchaná vajíčka. Bílé “skvrny” má na svědomí nestrávené mléko. Jsou to ty nezapomenutelné nekonečné měsíce převlékání miminka několikrát denně. Tento řídký “materiál” si najde cestu ven i z té nejlepší plenky. A že dítko se s tím nepáře! V prvních týdnech je potřeba miminko přebalovat až 10x denně. Četnost stolice se ale postupně snižuje. Výhoda je, že tato stolice příliš nepáchne. Nevýhoda zase, že tyto nažloutlé skvrny v pračce jen tak nevyperete. Zkuste předeprat žlučovým mýdlem a až poté hodit do pračky.

V tomto období se dokonce může stát, že žádná stolice nebude i deset či více dní. Protože dítě, které je kojeno požívá stravu, kterou jeho tělo dokáže beze zbytku zpracovat. Není tedy na místě podávat miminku jakkákoli projímadla a léky. Jen v případě, že pozorujete u dítěte neklid, můžete podávat heřmánkový čaj - má lehce projímavý účinek. Vhodné je též masírovat bříško.

Nebezpečný je v tomto období průjem, kdy může dojít k dehydrataci dítětě. Pokud najdete ve stolici hleny, krev nebo je-li stolice nadměrně řídká, je lepší vyhledat lékaře.

“Hladová” stolice

Tuto stolici není úplně jednoduché rozpoznat. Většina dětí mamice urputně hlásí, že má prázdný žaludek. Jsou však kojenci, kteří spí a o svou dávku mléka se nehlásí. Maminka pak může nabýt dojmu, že hlad nemá, protože je spokojené. Vždyť tak pěkně spinká! Situace se však může stát velmi, velmi vážnou. Stolice těchto “hladových” dětí je buď méně častá (méně než jednou denně) anebo je tmavě hnědá, zelená, masťovitá. Zelená stolice však může být i pouhou reakcí na stravu matky. Pokud máte podezření, že váš kojenec je jeden z těch, kteří se o jídlo nehlásí a nepřibírá, je potřeba dítě budit každé tři hodiny.

Stolice uměle živených dětí

Děti, které jsou krmeny upraveným kravským mlékem, mají stolici nahnědlou, kašovitější. Narozdíl od kojených dětí, u kterých je obvyklé, že pár dní nekakají, by uměle krmené děti měly mít stolici alespoň jednou za dva dny. U těchto dětí hrozí častěji zácpa.

Nemléčné příkrmy

V období mezi ukončeným 4. - 6. měsícem, kdy většina maminek začíná své dítě přikrmovat první zeleninou, se stolice stává tužší a obsahuje kousky nestrávené zeleniny. Zkrátka se již podobá stolici “starších”. A to i zápachem. Nicméně, výhodou je, že se plenka s takovým obsahem přebalí raz dva.

Barva stolice

Barvu stolice může ovlivnit například spolykaná krev, když má matka poraněné bradavky. Taková stolice se zatmavuje často až do černa. Stejně tak například špenát, protože obsahuje železo. Varovným signálem se může stát bílá stolice, která signalizuje onemocnění jater.

Průjem u miminek

Průjem u plně kojených dětí se nepozná lehce. Často je však v takové stolici obsažen hlen nebo krev. Je vhodné, pokud průjem přetrvává, vyhledat lékaře, aby určil přičinu. Na vině může být nejen špatný jídleníček, ale třeba i alergie. U starších dětí - batolat, považujeme za průjem více než 3 stolice za 24 hodin.

Zácpa

Málo tekutin - to bývá příčinou zácpy. Takové dítě musí na vytlačení stolice vyvinout velké usilí, stolice bývá tvrdá a tudíž bolestivá. Za těch pár let práce v mateřské škole jsem se setkala s několika dětmi, které měly problémy se zácpou. Některé z nezjištěných příčin, jiné například proto, že se někdo v jejich okolí velmi opovržlivě stavěl k jejich “dílu”. Ano, i to může být důvodem zácpy! Tatínek, přebalující dvouleté batole, komentující zápach a nechutnost pokladu v plíně či spodním prádle, může zavinit, že dítě se prostě blokne a kakat odmítne. Je to přece tak ošklivé a srmdí to! Pak dá pořádnou práci dítěti zase ukázat, že kakat je normální a dělají to všichni. Při tomto problému může pomoct dítěti na rovinu názorně ukázat, že vy také kakáte. Velmi nápomocné mohou být také knížky, které ukazují, jak vypadá hovínko zvířátka nebo kam kaká třeba myška. Lze je výborně využít i při učení na nočník.

“Kakací" knížky

Tyto knížky dětem ukazují, že kakají všichni. Ukazují, jak vypadá bobek toho či onoho zvířátka. Krásné ilustrace má například publikace “Co je to hovínko?” V této knize se děti například dozví, že králík své bobky jí nebo že brouci si dělají ze svých “produktů” kuličky. Další, moc hezkou knihou, je “Malý nočník, malá hovínka”. Děti vytahováním záložek zkoumají, kde které zvířátko nechalo hovínko. Jak asi správně tušíte, druhé dílo se věnuje tématu jak naučit dítě na nočník. A co je naprostá perla mezi knížkami tohoto žánru? “Víš, co má v plínce myš?”. Krásně napsaná, perfektně ilustrovaná a prý je opravdovým nočníkovým pomocníkem.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Pojmy použité v článku:

Diskuze k této stránce (11 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 27. 2. 2023, 20.35

Je to velice zajímavé téma, které je důležité, jelikož o děti máme strach asi všichni. Proto musíme dbát na naši stravu a životní styl, jelikož ne vždy poskytujeme tělu potřebné živiny, které jsou nutné pro zdraví. Proto si kupuji probiotika na internetových stránkách https://www.celtic-probiotika.cz/ pro mě a mou rodinu, aby nám pomohla doplnit přirozené probiotické bakterie v našem trávicím systému.

Aneta Jiřičná Bendiková, 27. 12. 2020, 13.41

děkuji o super poznatky

naseivanka, 20. 7. 2020, 17.58

O děti je třeba pečovat, to se ví! První týdny života jsou pro nás, maminky, ty nejdůležitější. V tomto období se toho může tolik stát. Já mám naštěstí z této etapy pozitivní vzpomínky. Jednou z nich je i objevení českého e-shopu https://www.littleshoes.cz. Jsem z toho obchodu úplně nadšená.

naseivanka, 12. 7. 2020, 22.38

Ahoj všem maminkám! Holky, jak často nakupujete pleny pro své děťátka? A preferujete látkové pleny nebo spíše jednorázovky? Já jsem zvyklý nakupovat látkové na https://www.obchod-latkovepleny.cz a je to paráda!

Katka

Katka, 7. 11. 2019, 13.23

To bylo radosti z první pokakane plínky, že vše funguje 😁

Gustawka, 9. 10. 2019, 20.24

naštěstí jsme neměly žádné problémy

Mygara

Mygara, 9. 10. 2019, 6.42

Nekdo má se stolicí opravdu velké problémy, u nás to bylo v pořádku

Teryk92, 1. 10. 2019, 21.04

No stolice po zavedení příkrmů je fakt síla (myslím zápach)

Ketris

Ketris, 28. 9. 2019, 19.42

Mooc zajimavy clanek

patricia077

patricia077, 18. 9. 2019, 20.21

Nooo od narození dětí téma pozorování stolice bylo častější téma

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů