Zbavte se přebytečné vody v těle!

zobrazeno 1677×

Vložil(a): NikolaJ, 23. 2. 2020 21.41

Vodu k životu potřebujeme, ale dokáže také potrápit. Příjem a výdej tekutin v našem těle by měl být v rovnováze. Bohužel některým lidem vlivem nezdravého životního stylu začíná organismus zadržovat nadměrné množství vody. Co je příčinou a jak nám zadržená voda komplikuje život? A jak se dá tento stav řešit?

Voda je nejzáhadnější a nejdokonalejší tekutinou na planetě Zemi. Ovšem i když je životně důležitá, její příliš velké množství v našem těle může být škodlivé a přináší řadu zdravotních i kosmetických problémů.

Zadržování vody v organismu trápí podle průzkumů asi 47 % mužů a až 71 % žen.

Voda je nezbytná pro naše základní životní funkce, orgány a enzymatické procesy v těle. K zadržování vody v těle nejvíce přispívá strava, hormony a stres. Často se tak se zadržováním vody kvůli hormonální nerovnováze můžete setkat v těhotenství, klimakteriu a před menstruací. Pokud vás obtíže spojené s nadměrným zadržování vody trápí i mimo tato období, zpozorněte a zkuste odhalit možnou příčinu zadržování vody.

Jak se nadměrné zadržování vody projevuje?

To, zda váš organismus zadržuje nadměrné množství vody, pozníte podle těchto projevů:

  • Otoky končetin - počínaje pocitem těžkých nohou, až po otoky, při kterých vás tlačí vaše obvyklá velikost bot nebo se vám najednou špatně sundává prstýnek
  • Celulitida - mohou jí trpět i mladé a štíhlé ženy

  • Nadměrné pocení 

  • Obtížné hubnutí - zadržování vody v těle komplikuje také efektivní spalování a hubnutí 

Vypusťte ze sebe přebytečnou vodu ven!

Při nadměrné konzumaci (především) cukrů, ale i stravy s vysokým obsahem soli, bílé mouky, umělých dochucovadel a konzervantů si naše tělo ukládá nadměrné množství vody. My jsme pak unavené, bez energie, připadáme si oteklé a voda se nám ukládá v problematických partiích, což je přesně to, o co nestojíme. Proto, abyste se zbavila přebytečné vody, vyřaďte ze svého jídelníčku nevhodná jídla, a naopak do něj zařaďte pokrmy bohaté na vápník a draslík.

Odchod vody z těla podporuje také zelený čaj, petržel nebo salátová okurka, spolehnout se též můžete na zelenou kávu, kopřivu a jiné bylinky, či kofein. Sáhnout ale můžete také po přírodních doplňcích stravy, které jsou běžně dostupné v lékárně.

{{:pr:}}

Důležitý je také pravidelný pohyb. K zadržování vody přispívá sedavé zaměstnání, nebo naopak celodenní stání. Nejzdravějším pohybem je obyčejná chůze. Ale je potřeba chodit svižně, často a pravidelně.

Nadměrné zadržování vody v těle mohou způsobovat také některé léky. Jedná se například o antikoncepci, antidepresiva, kortikosteroidy nebo léky na vysoký krevní tlak. Můžete-li, zkuste se takovým lékům vyhnout. 

Účinným odvodňovacím prostředkem jsou také lymfatické masáže. Jde o uznávanou léčebnou metodou s širšími možnostmi využití. Lze ji provádět jak manuální technikou, tak pomocí řady speciálních přístrojů - přístrojová lymfodrenáž. Tato masáž má díky zlepšení proudění mízy přispět k odvádění nečistot z krve. Pomocí této jemné techniky lze zbavit tělo otoků a vyřešit tak zdravotní problémy.

A v neposlední řadě, nezapomínejte na pitný režim. Může se to zdát jako paradox, ale tělo na nedostatečný příjem vody reaguje tak, že s vodou začne zacházet úsporněji a bude ji zadržovat pro budoucí případy nedostatku.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Aneta Jiřičná Bendiková, 23. 12. 2020, 17.07

hmm ten zelený čaj asi fakt vyzkouším

jitka46

jitka46, 3. 5. 2020, 23.10

Na lymfatickou masáž bych také jednou chtěla zajít. Ale zatím mi to nevychází.

mikjana, 2. 5. 2020, 21.05

Už od mládí mám problém s otoky nohou a nemohu říci, že bych se špatně stravovala. Méně piji, to je fakt, a připadá mi to divný lít do sebe vodu, jen kvůli pitnému režimu.

Katka

Katka, 2. 3. 2020, 12.49

Ještě by mě zajímaly odkazy na ty průzkumy, to jsou jako oficiální odborné statistiky nebo průzkum na idnes.cz ;o)

dadinkamaminka, 3. 3. 2020, 10.12

V dnesní době se málokdo stravuje zdravě,takže není divu,že všichni zadržují vodu

Katka

Katka, 3. 3. 2020, 11.05

Asi tak, to já vůbec neznám. Já teď horko těžko přibrala 2 kg, abych porazila hranici podváhy 😆

Katka

Katka, 2. 3. 2020, 12.45

71% žen? Znám jednu ;o) Řešila bych to návštěvou nefrologie ne zeleným čajem, když už.

L.janicka.l

L.janicka.l, 28. 2. 2020, 21.42

U me je ten nejvetsi problem, ze piju fakt malo

Teryk92, 27. 2. 2020, 15.29

Tak ten zelený čaj bych mohla začít pít víc teda

patricia077

patricia077, 27. 2. 2020, 9.19

Zelený čaj piji denně a salátovou okurku taky skoro každý den, i tak mám pocit, že dost vody zadržuji, ale teda piji dostatečně, snažím se dodržovat pitný režim i u dětí.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů