Využití divokých jarních bylinek nejen v kuchyni

zobrazeno 243×

Vložil(a): Adrianita, 21. 3. 2024 10.34

Na začátku jara začíná všechno kvést, výjimkou nejsou jarní bylinky. Možná si pěstujete své bylinky v květináči nebo na zahradě, my se dnes zaměříme na kvetoucí plané bylinky.

Louky jsou plné pampelišek, kopřiv, sedmikrásek, hluchavek, na některých místech naleznete i medvědí česnek. A přesně na tyto divoké bylinky se dnes zaměříme. 

Pampeliška

Pampeliška neboli smetánka lékařská je velmi rozšířenou volně rostoucí bylinkou. Pletete s dětmi rádi věneček z pampelišek? A víte, že pampeliška má využití i v kuchyni? Využít lze celá bylinka, kořen, list i květ.

V momentě, kdy se objeví první listy pampelišek, je nejvhodnější doba na sběr kořene. Kořen stačí omýt, nakrájet na kousky a cca 10 minut povařit. Na 2 hrnky čaje postačí hrst kořene pampelišky. Odvar kořene pampelišky má čistící účinky - čistí krev, odvádí toxiny z těla a má močopudné účinky. Raději jej popíjejte dopoledne.

Listy pampelišek můžete jíst celoročně, ale menší jarní lístečky mají lepší chuť. Můžete je konzumovat jen tak, přidat do salátů, pomazánek či jako posyp na jídlo. Podobně jako třeba rukolu. Hodí se pro nastartování organismu po zimě, při únavě. Listy pampelišky mají velký podíl vitamínu C, ale i silné antibiotické a antibakteriální účinky.

V neposlední řadě můžete nasbírat i květy pampelišky a uvařit si čaj nebo připravit pampeliškový med. S květy můžete s dětmi však i malovat nebo z květů vyrobit plastelínu.

Kopřiva

Kopřivu si také můžete dopřávat celoročně, nejvíce chutnají malé kopřivy na jaře. Kopřivy můžete využít syrové a připravit z nich třeba smoothie nebo z nich můžete uvařit čaj případně špenát, nádivku nebo polévku. Kopřiva obsahuje vysoký podíl železa, má protizánětlivé účinky, pomáhá při bolestivé či nepravidelné menstruaci a díky hormonu štěstí serotoninu zvedá náladu. Z kopřiv si můžete vyrobit i kopřivový šampón nebo třeba mýdlo.

Medvědí česnek

Medvědí česnek je v posledních letech velmi oblíbený, i když se jedná o dávnou bylinku. Má velké výživové vlastnosti, obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek, antibakteriálně působí na žaludeční flóru, je bohatý na vitamín C. Pro svou výbornou chuť jej můžete žvýkat jen tak nebo přidat do jídla, velmi oblíbené je pesto. Sáhněte po něm, pokud trpíte nadýmáním, bolesti břicha, při zánětu průdušek nebo když chcete přestat kouřit. Medvědí česnek se vzhledově podobá jedovaté konvalince. Snadno jej poznáte podle jedinečného aroma. Dostupný je však jen začátkem jara.

Sedmikráska

Sedmikrásku můžete opět sníst samotnou, posypat s ní jídlo jako salát, chleba namazaný pomazánkou, jednohubky nebo dort. Sedmikrásky jsou zásobárnou hořčíku, tiší bolesti hlavy a pomáhá i při kašli a onemocnění dýchacích cest. Po bodnutí hmyzem oceníte rozdrcenou sedmikrásku, kterou stačí přiložit na místo bodnutí. Výluh zase využijete při bolestech zubů a dásní.

Hluchavka

Hluchavka má podobné využití jako meduňka, má tišící účinky, využít ji můžete pro lepší usínání či při potížích s nespavostí. stejně jako u pampelišky lze využít celou rostlinku. Ženy můžou hluchavku využít při potížích při menstruaci či při gynekologických zánětech. Dále je prospěšná při zánětech močových cest. Pokud jste nachlazení a máte kašel, připravte si z hluchavky čaj. Prospěšná je i při potížích se zažíváním. 

 

Které z bylinek využíváte vy a jak? Sbíráte i některé další divoké bylinky?

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (0 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Zatím zde není žádný příspěvek.

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů