Vše, co potřebujete vědět o planých neštovicích

zobrazeno 1476×

Vložil(a): Adrianita, 28. 4. 2022 15.05

Přišlo vaše dítě domů ze školy nebo školky s novinkou, že mají spolužáci plané neštovice? Je téměř jisté, že celou rodinu čeká dvoutýdenní domácí vězení.

Vysoce nakažlivé virové onemocnění se nejčastěji šíří v zimních a jarních měsících a kosí kolektivy dětí ve školách a školkách. Nejčastěji se objevují mezi třemi a deseti lety, ale samozřejmě se nevyhýbá ani adolescentům a dospělým. Zatímco průběh nemoci je u dětských pacientů obvykle bez závažnějších obtíží, starší lidé, kteří mají oslabenou imunitu či jiná závažná onemocnění, mohou při boji s virem Varicella zoster zažít i krušné chvíle a závažné komplikace.

Stačí jedno kýchnutí

Původce planých neštovic Varicella zoster je natolik nakažlivý virus, že stačí pouhé kýchnutí a infikovanými kapénkami se nakazí celá třída. Jedinci, kteří je neprodělali a nejsou očkovaní, mají až 90% jistotu nákazy! Prostřednictvím dýchacích cest a spojivek virus postupuje do těla a následně do krevního a lymfatického systému. Reakcí je typická vyrážka a další obtíže. Když zjistíte, že neštovice krouží v blízkém okolí, zpozorněte. Onemocnění nastupuje často jako celková únava, malátnost, děti ztrácejí chuť k jídlu, pobolívá je žaludek i hlava, objevují se záněty horních cest dýchacích, zvýšená teplota. Nemocní mají citlivou pokožku, často svědící místa a na nich se po několika dnech objeví první puchýřky.  Postupují od hlavy přes ramena, trup a končetiny. Jsou plné čiré tekutiny, ale již za několik hodin se promění v zatvrdlou krustičku. Vysévají se postupně až šest dní, v plochách, někdy pokryjí většinu těla. Zároveň tak najdete puchýřky i krustičky vedle sebe. Nelekněte se, když se objeví i na víčkách, v ústech nebo na genitáliích.

Samotka a mírnění příznaků

O nemoci byste měli co nejdřív informovat své okolí – kolegy v zaměstnání, učitelky, přátele, s nimiž jste byli v kontaktu. Infekční jste dva dny před výsevem puchýřků a pak ještě další týden. Nejste v tom sami, ročně v Česku onemocní 40 až 50 tisíc lidí!
Léčba planých neštovic u zdravých jedinců spočívá pouze v mírnění projevů: snižování horečky, podávání antihistaminik ke zmírnění svědění. U rizikových pacientů se doporučuje podávání hotové protilátky (imunoglobulin, acyklovir). Koupání zakázáno není, jen opatrně s utíráním citlivých míst ručníkem, abyste si puchýřky či stroupky nestrhali a nevznikly jizvičky.

Komu hrozí nebezpečí

Po prodělání planých neštovic získáváte doživotní imunitu. Ovšem virus už z těla nikdy úplně nevymizí, přežívá v senzitivních gangliích a může způsobit pásový opar. Mezi nejohroženější skupiny patří starší lidé s oslabenou imunitou (nákaza jim může způsobit postižení centrální nervové soustavy, zánět jater, meningitidu, encefalitidu, zápal plic…) a novorozenci či těhotné ženy. Pokud se žena nakazí během prvních pěti měsíců těhotenství, existuje zhruba 2% riziko poškození plodu a rozvoje vrozeného varicelového syndromu. Ten může způsobit jizvení kůže, deformace končetin, mikrocefalii, vady očí a postižení centrálního nervového systému. Pokud se těhotná žena nakazí během posledních 5 dnů před porodem či v průběhu 2 dnů po porodu, u novorozenců se rozvíjí perinatální varicella, která může mít velmi závažný průběh. Tělo matky si totiž nestačí vytvořit dostatečné množství protilátek, které by mohly pasivně přejít na plod.

V dnešní době je možné planým neštovicím předcházet prostřednictvím účinného očkování. To je v České republice dostupné od roku 2002 a vakcínu je možné aplikovat od 9 měsíců věku. Je účinné na 90 %, ovšem případná nemoc má nesrovnatelně mírnější průběh.

 

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (5 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Fuga

Fuga, 7. 12. 2022, 13.01

super bylo, jak byl jeden čas výpadek tekutého pudru apod. a na neštovice nšlo v podstatě nic aplikovat

Tenderka, 27. 5. 2022, 19.30

chlapci este nechytili

Janako

Janako, 25. 5. 2022, 16.56

My zatím čekáme, kdy to ze školky přijde 😊

KristinaS, 10. 5. 2022, 22.21

Tak nám je dcera přinesla domů loni na konci listopadu. Dva dny před odletem na dovču. Ale alespoň to další tři chytli naprosto vzorně. Kluci se osypali 13 dnů po dceři a druhá dcera 14 dní po první. Takže naštěstí ti tři potom jeli spolu v pupínkové party a neprotáhlo se nám to až do února

patricia077

patricia077, 10. 5. 2022, 18.04

Máme naštěstí už za sebou, dcera ze školky a chytil to syn jako mimino, což moc příjemné nebylo, jelikož oba měly velkou nálož a cca 250 pupínků úplně všude i tam kde bych to ani nečekala, ale zas se říká, čím horší průběh, tím lepší imunita, vím, že u někoho kdo měl pár pupínků se později vrátily, ale to je taky otázka zda a jak to funguje....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů